Sport

2017.08.01. 18:25

Egyéni csúcsot javított - Az ultrafutó, Máténé Varju Edit Svájcban bizonyított

SZÉKESFEHÉRVÁR - Tíz éve szerepel ultramaratoni viadalokon Varju Edit. Legutóbb a svájci Alpokban állt rajthoz, 78 km-es távon, kategóriájában 8. lett.

Horváth László

A hagyományos, 42 kilométeres, maratoni versenyeket pusztán edzésnek tekinti, a fő profilját az ultratávok jelentik. Az idei esztendőben immár nyolc ultramaratonin vett részt, hétszer terepen, egyszer aszfalton állt rajthoz.

Letudta a Primavera Race Trail Romania viadalt (46 km), a Bükki Hardot (64 km), a Vértes Terep Maratont (50 km), a Mátra Dupla Élményt (72 km), az Ultra Trail Hungary viadalt a Pilisben és a Visegrádi-hegységben (111 km), a Kazinczy 55 viadalt a Zemplénben (55 km), az Ultra Tisza-tó versenyt (111 km) - utóbbit rendezték aszfalton -, a hétvégén pedig a szintén kőkemény, svájci erőpróbát.

Máténé Varju Edit nyolcadik lett a kategóriájában
Fotó: M.V.E.

- A kategóriámban, a 40 feletti nők versenyében a 8., összesítésben pedig 30. lettem, elégedett vagyok az eredménnyel. A tavalyi időmhöz képest négy percet javultam, egy éve 10 óra 31 perc alatt értem célba, ezúttal gyorsabban szedtem a lábam. Jó formában vagyok, az Ultra Tisza-tó viadalon a 3. lettem az abszolút értékelésben, ami szintén jó eredmény.

A svájci verseny bár rövidebb volt, a nehéz terep miatt mégis nagyobb kihívást jelentett. A SA nehézségét az adja, hogy az első 30 kilométeren csak 500 méter a szintemelkedés, majd a következő 20 km-en több mint 2000, amit nem kis fel-adat leküzdeni. A csúcsról lejutás sem egyszerű, nagyon technikás, köves ösvény vezet lefelé a hegyoldalban, közben sok patakon kell átkelni.

A környék gyönyörű, a látvány kárpótol mindenért. A beígért zivatar szerencsére nem érkezett meg, végig napsütés és meleg volt. A verseny szervezése remek, nagyon jó az útvonal jelölése, itt eltévedni nem lehet - közölte a székesfehérvári ultrafutó hölgy, aki még nem tudja, milyen viadalon áll rajthoz legközelebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!