Sport

2015.01.31. 16:30

Elegük lett a hamis ígéretekből - Új elnök a birkózó szövetség élén

A Magyar Birkózó Szövetség pénteki tisztújító közgyűlésén a küldöttek Németh Szilárdot választották meg elnöknek. Fejér megyéből a székesfehérvári Rácz Lajos elnökségi-, míg a dunaújvárosi Mátyás Gábor felügyelő bizottsági tag lett.

Matók János

Bár az előjelekből arra lehetett következtetni, hogy szoros csatában dől el az elnöki poszt sorsa, végül nem így lett, hiszen az MBSZ 22 évig regnáló első embere, Hegedűs Csaba 55, míg kihívója, az Új-Szövetség jelöltje, Németh Szilárd 70 szavazatot kapott a küldöttektől, így 5 évig ő irányítja a szövetséget. Lapunk a közgyűlés több résztvevőjét is megszólaltatta, s bár szerettük volna Hegedűs Csaba, valamint Gáspár Tamás (a szövetség igazgatója) véleményét is megtudni, erre sajnos nem volt lehetőségünk.

– Arra mindenképpen számítottam, hogy az Új-Szövetség nyer majd a választáson, hiszen olyan programot fogalmaztunk meg, mellyel minden magyar birkózó csak nyerhet – mondta lapunknak a választás után Németh Szilárd. – Biztosan állíthatom, hogy a magyar birkózó társadalom a szövetség új vezetésével sokkal jobb pozícióba kerül, mint eddig volt. Azt gondolom, hogy a választási arány elég ahhoz, hogy elkezdhessük a munkát, de a Hegedűs Csabára leadott szavazatok is azt jelentik, hogy figyelnünk kell azokra az értékekre, amit az elődeink itt hagytak, s azt is be kell építeni a programunkba. Mindenkinek, minden magyar birkózónak, akik abban érdekeltek, hogy megújítsuk a magyar birkózást, számítunk a munkájára, de természetesen Hegedűs Csabáékéra is. De első lépésként most szeretnék oda figyelni arra, hogy az átadás átvétel pontosan történjen meg, hiszen az egyik program pontunk a hiteles elszámolásról szól. Mert az első pillanattól kezdve az átláthatóság a célunk. Sportszakmailag a riói olimpiára való nyugodt felkészülés, az ottani eredményes szereplés a legfontosabb feladatunk, s ennek érdekében nem kívánunk változtatni az edzők, a versenyzők személyében változtatni, hiszen ez a munka évekkel ezelőtt elkezdődött.

Balról jobbra Kovács István világbajnok, az MBSZ alelnöke, Németh Szilárd, az öt évre megválasztott új elnök, és Rácz Lajos, a Honvéd Szondi-Karsai Alba mesteredzője, MBSZ elnökségi tag (Fotó: Facebook/Kovács György)

– Nem kis munkával sikerült elérni a célt, a megújulást a birkózó szövetségben – mondta Rácz Lajos, a székesfehérvári Honvéd Szondi-Karsai Alba mesteredzője, aki tagja lett az új elnökségnek

– Sajnos az elmúlt huszonhárom év alatt annyi visszásság és annyi probléma merült fel a magyar birkózásban. Hiába próbáltuk folyamatosan jó szóval figyelmeztetni, vagy bírálni a súlyos hibák miatt Hegedűs Csabát, nem értünk célt. Próbáltuk leváltani, de az sem ment, most viszont a birkózó társadalom zöme kinyilvánította: elég volt! Mindenképpen kellett a friss szél, mert a huszonhárom év alatt olyan beépült dogmák, sémák alakultak ki, amik egyértelműen rossz irányba vitték a szövetséget. Most ez az irány megtört, s csak rajtunk múlik, hogy ez az új vezetés jól vezesse a birkózás hajóját. Reményeink szerint ez csak jobb lehet, ezért küzdöttünk, a sorsunkat illetően kezünkben a lehetőség.

– Egy nagyon korrekt választáson vagyunk túl – kezdte értékelését Mátyás Gábor, a Dunaferr SE ügyvezető elnöke, a birkózó szakosztály szakmai igazgatója, aki bekerült az új felügyelő bizottságba. – Sokat dolgoztunk a megújulás érdekében, s itt nem csak az elmúlt pár hétre gondolok, hiszen ami a közgyűlésen történt, az hosszú évek munkájának az eredménye. Nagyon reméljük, hogy ezzel a választással a birkózás a magyar sportban a megfelelő helyére kerül. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a korábbi vezetés által átadott Birkózás Városa Díjazásban sem Dunaújváros, sem pedig Székesfehérvár nem részesült. Amikor erre rákérdeztem egy közgyűlésen, azt a választ kaptam, hogy mindig a szövetség elnöksége döntött, ám erről szó sincs, hiszen erről egyetlen elnökségin sem volt szó. Azt gondolom, azt mindig egy valaki döntötte el, hogy kit részesít a díjban. Valószínűleg Fejér városai nem érdemelték meg a címet, de mi nem ezzel foglalkoztunk, hanem tettük a dolgunkat, s az eredményeinkkel bizonyítottunk. Valószínűleg azért nem kaptuk meg, mert a megújulás-ért Dunaújváros és Székesfehérvár is rengeteget tett, s ez nem maradt titokban. Nagyon sok dologban kell változtatni Németh Szilárd vezetésével, de hosszútávon ez mindenképpen hasznos lesz.

A Honvéd Szondi egykori birkózója, a kiváló nemzetközi bíró, Bacsa Péter – az Új-Szövetség alapítója – mint ügyvezető alelnök dolgozik a megújult elnökségben. Gáspár Tamás szövetségi igazgatóval már ő beszélte meg az átadás átvételt. Bacsának kell gondoskodni a folyamatos munkáról, hiszen például március 7-én kezdődik a kötöttfogású Magyar Nagydíj. Ugyanakkor más felállásban dolgozik majd a szövetség, így ismét lesz főtitkára, s ennek betöltésére pályázatot írnak ki. Szőnyi János, egykori szövetségi kapitány szerint várható volt Hegedűs leváltása, és bukása annak is köszönhető, hogy azt, amit az emberek hallani akartak, azt mindig nagyon jól adta elő, de idővel az ígéretek halmazát megunták, s a mostani közgyűlésen már nem hittek a volt elnöknek. Most itt volt az ideje annak, hogy ennyi év után egy új irány vegye a kezdetét, s az Új-Szövetség tagjai, főleg a fiatalok képesek elvégezni ezt a munkát. Szőnyi nagyon jónak. és nagyon fontosnak tartja a Németh Szilárd által felvázolt 12 pontos cselekvési programot. Szőnyi ugyan tiszteletreméltónak tartja a közelmúlt sikereit, de megjegyezte: ők évente szállítottak egy-két olimpiai, világbajnoki-, vagy Európa-bajnoki aranyat, míg a Hegedűs-éra szűkölködött az igazi sikerekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!