Sport

2014.11.20. 18:45

Élet a lőtéren - Ropognak a fegyverek a Börgöndi úton

A fülvédő kötelező. Hatalmas a robaj, ropognak a fegyverek, ismét egyre népszerűbb a sportlövészet Székesfehérváron..

Horog László

A megyeszékhelyen mindössze az Alba Volánnál nyílik lehetőség a különleges sportág űzésére. Másfél évvel ezelőtt, néhány hónapra a hatóság ideiglenesen felfüggesztette az Alba Volán Börgöndi úti lőterén a tűzfegyveres pályák használatát. A létesítmény üzemelt tovább, a 16 lőállásos, légfegyveres rész használatban maradt, azonban a tűzfegyverek elhallgattak.

- A problémák gyorsan megoldódtak, köszönhetően a klub vezetésének, akik mindenben támogattak bennünket - mondja Botos Zoltán, a szakosztály vezetője. A hatóság azért záratta be a tűzfegyveres szekciót, mert a pálya nem mindenben felelt meg a biztonsági előírásoknak. Tavaly februárban került lakat a létesítményre, márciusban a sportolók már ismét hódolhattak szenvedélyüknek. Nem volt nagy probléma, a golyófogók állapotán kellett javítani, illetve a 25 és 50 méteres pályákat elválasztó fal deszkázása vált szükségessé. Az Alba Volán SC mellett az önkormányzat is segített, a faanyag megvásárlásával. Kis sportág vagyunk, , annyit költünk, amennyi a bevételünk, a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk mindig fejleszteni. A legfontosabb, hogy sikerült életben maradnunk..

Ha másfél évvel ezelőtt nincs összefogás, a sok, elhanyagolt, hazai lőtérhez hasonlóan ez a pálya is végleges bezárásra kerülhetett volna. A pontlövészet szinte mindegyik száma gyakorolható itt: 10 méteres, 16 lőállásos légfegyveres, hét lőállásos, 25 méteres, valamint 12 lőállásos, 50 méteres pályával rendelkeznek, de agyaggalamb lövészetre alkalmas terület is rendelkezésükre áll. Most 70-en sportolnak a Volánnál, valamint tízen várnak felvételre.

- Azonnal nem veszünk fel senkit. A lövészet jellegéből fakadóan , nagyfokú fegyelmezettséget, komolyságot és kitartást követel a sportolók részéről. Olyat nincs értelme tagjaink sorába fogadnunk, aki néhányszor jön, aztán úgy gondolja, a sportág mégsem túl érdekes a számára és nem jön többet. Évente több mint 10 versenyt rendezünk, a megyebajnokságot, minősítő versenyeket, obsitosok viadalát. A diákolimpia területi döntőire hagyományosan nálunk kerül sor, illetve a történelmi pontlövész szakág az elöltöltős, feketelőporos fegyvereket foglalja magába országos seregszemléit is mi bonyolítjuk. A versenyidőszak november végén zárul, a megyei, minősítő versennyel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!