Sport

2016.11.30. 19:10

Elnöki ügy: Gyárfás Tamás lemondott

Budapest, Székesfehérvár - Tiszta vizet önthetnek a pohárba a magyar úszósportban dolgozók, az utóbbi hetek, hónapok sorozatos vitái, botrányai után lemondott a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Gyárfás Tamás.

Ferencz Balázs

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka november 15-én nyílt levélben szólította fel Gyárfás Tamást, hogy mondjon le elnöki pozíciójáról a Magyar Úszó Szövetségben. A klasszis úszóhoz napról napra többen - mint például Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, Kozma Dominik - csatlakoztak véleményükkel, s változást sürgettek a magyar úszósport berkein belül. Gyárfás Tamás akkor nem mondott le, szerdán azonban az MTI szerkesztőségét az alábbiak szó szerinti közlésére kérte:

Köszönöm. 1993-ban lettem az úszószövetség elnöke. Megtiszteltetés, hogy együttműködhettem nagyszerű edzőkkel, szakvezetőkkel és csodálatos versenyzőkkel. Nagy élmény, hogy részese lehettem öt hazai rendezésű Európa-bajnokságnak, boldogság, hogy ott lehettem, amikor sikerült elnyerni a FINA világbajnokság megrendezése jogát. A legeslegnagyobb öröm pedig az, hogy már látom az újonnan épülő úszókomplexumot. Kívánom, hogy a legeredményesebb sportág mielőbbi közgyűlése a legalkalmasabb elnököt válassza meg. Ezennel lemondok, mert úgy érzem, hogy most ezzel segíthetek a legjobban - írta Gyárfás Tamás, a leköszönő elnök, aki a vizes vb-vel kapcsolatos utolsó sajtótájékoztatóján bemutatta a jövő évi budapesti világbajnokság két kabalafiguráját, a vízililiomokat, Water Lilly-t és a nevével nagy port kavart Water Willy-t.

Gyárfás Tamás (b) lemondott elnöki tisztéről, Dániel András (j) szerint az elnökség is követi
Fotó: Koppán Viktor

- A magyar úszósport jövőjének elsősorban a versenyzők és az edzők a letéteményesei. Nagyon fontos persze az elnök személye is, aki összeköttetést biztosít az állam és a sportvezetés, edzők, versenyzők között - vélekedett az elnök lemondása után Dániel András, a Székesfehérvári Delfin ÚE vezetőedzője. - Vannak, akik azon a véleményen vannak, hogy egy mesterségesen generált folyamat, ami a szövetségen belül zajlik. Én mindig a tárgyalások híve voltam, ha egy viszony megromlott, én szerettem azt megbeszélni, kitárgyalni. 23 év az 23 év. Sokminden történt ebben az időszakban, voltak kudarcok is az elején, de szépen kikászálódtunk a gödörből. Mikor Gyárfás Tamás átvette az elnökséget, akkor borzasztó mélységből kapaszkodtunk fel. A sportra sokat áldoz a kormányunk, ezzel jól kell sáfárkodni. Biztosan megvolt az okuk a versenyzőknek a felháborodásra, de ebbe én nem láttam bele. A folyamatosságot kell biztosítanunk.

A Hullám 91 ÚE vezetőedzője, Sárdi Ákos meglepődött Gyárfás távozásán.

- Óriási nagy lehetőség és felelősség, amit pillanatnyilag kapni látszik a magyar úszósport, ami önmagában jó is lehet. Tamás számos olyan vezetői attitűddel rendelkezett, amit én erősen kritikus szemmel nézek. Ebből a szempontból kívánatosnak éreztem egy ilyen váltást. Ki az, aki önként szeretné a posztot, ki az, akit megkérnek arra, hogy szeresse, még nehéz megmondani. Tamás távozása egy lépés, de kell, hogy az elnökség is kövesse őt, mert az elnökség is tükrözte azt az autokratikus, néhol diktatórikus vezetői gyakorlatot, mint amilyen a Tamásé volt. Amíg azok az emberek továbbra is kulcspozícióban vannak, akik azonosulni tudtak az elnök szemléletével, addig ez a változás nem forrja ki magát - mondta Sárdi, akihez hasonlóan Dániel sem nevezett meg olyan személyt, aki alkalmas lenne elnöknek.

- Sok ember van, aki alkalmas az elnöki tisztre, lehet sportoló, lehet sportvezető, vagy kívülálló, a lényeg, hogy a felső sportirányítás és a versenyzők között meglegyen az összeköttetés és ez harmonikusan működjön. Kíváncsian várom, hogy kik lesznek a jelöltek, s nagy kérdés, hogy Gyárfás Tamás jelölteti-e magát újra? - tette fel a kérdést Dániel András.

- Biztosan van alkalmas ember a körön belül is, de lehet, hogy körön kívülről érkezik majd az új elnök. Nem szeretném megélni azt, mint ami a birkózó szövetségnél lezajlott, s bízom abban, hogy ilyen vandalizmus ebben a szövetségben nem megy majd végbe - fogalmazott Sárdi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!