Sport

2017.04.24. 17:35

Robbanásszerű a fejlődés a váltósúlyú ökölvívó, Törteli Balázs karrierjében

Székesfehérvár - Hétvégén a 24 éves Törteli Balázs Rácz Antal ellen ismét bebizonyította, hogy a váltósúlyban bizony komoly erőt képvisel.

Ferencz Balázs

Törteli Balázs még finoman szólva sem aggastyán, de máris sok év áll a háta mögött ebben a sportban.

- 2004-ben kezdtem bunyózni, egészen jó amatőr eredményekkel, az élmezőnyhöz tartoztam. Első ugyan nem voltam, kis klubból nem is engedték, hogy nyerjek. Juniorként még a magyar bajnokságon az első két napon hoztam a meccseimet, a harmadikon aztán összekerültem az előző évi bajnok MTK-s gyerekkel. Agyonvertem, de mégis őt hozták ki győztesnek. Utána odajött a korosztályos válogatott edzője, Farkas József, és ő is mondta, hogy enyém volt a meccs, szeretne beválogatni, de az akkori edzőm ezt nem akarta.

- Mikor kezdődött a profi pályafutása?

- 2012-ben kezdtem újra, mert egy időre abbahagytam a versenyszerű ökölvívást. Emiatt viszont nem volt se edzőm, aki segített volna csiszolni a technikámat, se edzőpartnerem. Ekkor hívtam fel Fehérváron Turós Arnoldot, ő pedig felajánlotta, hogy segít, ír nekem edzéstervet. Rögtön otthagytam a munkahelyemet, feltettem mindent egy lapra. Az első három-négy év nagyon kemény volt, mentálisan nem voltam rendben. Nem bíztam magamban, hiába nyertem a meccseimet.

Törteli Balázs (jobbra) két percet sem adott ellenfelének, Rácz Antalnak, első címvédő meccsén technikai KO-val nyert  
Fotó: Koppán Viktor

- Most viszont már más az edzője. Miért?

- A 2015-ös év egy mélypont volt, megsérült a kezem, műteni kellett, és elváltak útjaink Turós Arnolddal is, nem tudtunk tovább együtt dolgozni. Nagyon sokat tanultam tőle, a felnőtté válásban és ökölvívásban is sokat segített, neki is nagyban köszönhetem, hogy ma itt tartok, ezért örökké hálás leszek.

- A fejlődése azóta felgyorsult. Mi a magyarázat?

- 2016 elején visszatértem ahhoz az edzőmhöz, Nyikovics Gáborhoz, aki életem első edzésére is levitt, és újra felvettem a kapcsolatot
a Felix Promotionsszel. Májusban az első mérkőzésemen kikaptam, mostanáig az az egyetlen vereségem, de még keményebben dolgoztam tovább, októberben pedig újabb lehetőséget kaptam. Végül tíz menetben vertem Mizsei Györgyöt, és megszereztem a magyar bajnoki címet. Februárban egy hatmenetesre tervezett összecsapáson kiütéssel vertem egy szerb srácot, most hétvégén pedig Rácz Antal volt az ellenfelem, aki korosztályos válogatott, többszörös magyar bajnok amatőrben. Ügyes bunyós, de nem hagytam kibontakozni, egy nagy bal felütéssel leütöttem testen, így elsőmenetes technikai KO-val nyertem.

- Mik a tervek még idén?

- A mostani felkészülés során együtt dolgoztam Erdei Zsolt versenyzőjével, Bacskai Balázzsal, ezt a kapcsolatot szeretném megtartani. Júniusra nemzetközi nyolcmenetes meccset szervezünk, majd szeptemberben egy másikat. Év végén pedig az az elképzelés, hogy WBO Európa-bajnoki címért harcoljak.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!