Sport

2015.10.29. 15:08

Emléktáblát kapott Jakab Endre, a fehérvári öttusasport honosítója

Székesfehérvár – Az Árpád Fürdő folyosóján, a székesfehérvári öttusa kezdeti lépéseinek helyszínén avatták fel azt az emléktáblát, mely Jakab Endre öttusaedző érdemeit hirdeti.

Ferencz Balázs

Nem mostanában érintette ennyi olimpiai bajnok, olimpiai érmes, világ- és Európa-bajnok az Árpád Fürdő kapujának kilincsét, mint tegnap. Jakab Endre ismét megmozgatta a magyar öttusa hírnevét korábban fényesítő sportolókat. A sportág székesfehérvári bölcsőjében tisztelgett az egykori edző emléke előtt például Balczó András, háromszoros olimpiai bajnok öttusázó, Pálvölgyi Miklós, a magyar öttusa válogatott szövetségi kapitánya, Pécsi Gábor, a MÖSZ korábbi főtitkára, Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok, Sárfalvi Péter világ- és Európa-bajnok, Demeter József Európa-bajnok, és a ma reménységei, de nem hiányozhatott az ünnepélyes avatóról maga az ötletgazda, Maracskó Tibor, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok öttusázó sem, aki rengeteget köszönhet az 1923-ban született, 51 évet élt edzőnek.

– Azok az emberi tulajdonságok, amik ahhoz kellenek, hogy valaki elérjen egy olyan sikert, amit a sportban olimpiának, vagy világbajnokságnak neveznek, ahhoz a tehetségen kívül pontosság, precizitás, kitartás, monotóniatűrés, fegyelem, és egy olyan edző kell, aki pontosan tudja, hogy mikor kell dicsérni, és mikor szigorítani. Az összetett sportágakban a siker titka abban rejlik, hogy egy edző hogyan tud ötvözni. Maracskó Tibor fogalmazott úgy, hogy Jakab Endre igazságát az idő igazolja, hiszen ott, ahol ő egy új sportágat nevelgetett, mára sikeres szakosztályok otthona, világ-, Európa-, és olimpiai bajnokok műhelye lett.

– Joggal és okkal lehetünk büszkék Székesfehérvár sportéletére, történelmére és jelenére egyaránt – ebbe a sportkönyvbe nagyon nehéz fejezetet írnia egy sportágnak: az öttusa ezt mindig megtette és megteszi ma is. Nélkülözhetetlenek azok a személyiségek, edzők, akik szakmai munkájukkal az adott kor versenyzőit eredmények eléréséhez segítik hozzá. Még ha régen is helyezték el városunkban ennek a sportágnak az alapjait, ezek mind a mai napig hatnak; így lehet Székesfehérvár az öttusa sport egyik legfontosabb központja – fogalmazott Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere az emléktábla avatóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!