Sport

2017.06.23. 13:50

Ereklye a kosarasok sportcsarnokában

KOSÁRLABDA Az Alba Fehérvár bajnoki döntőjének harmadik összecsapása előtt ajándékozásra került sor. Egy 1955-ös csapatzászlót adtak át a tulajdonosok a kosarasklubnak és a városnak.

Horog László

A Falco elleni finálé harmadik felvonását megelőzően az Alba Regia SC elnöke, Balássi Imre, valamint a város alpolgármestere, Mészáros Attila vette át a Stoján család képviselőitől a szovjetek 1955-ös zászlaját, amit a nagy szomszéd játékosai a budapesti, Népstadionban rendezett Eb-n ajándékoztak a magyar csapat kapitányának, Bogár Pálnak. A kiváló kosaras 1992-ig őrizte a relikviát, majd Stoján Jenőnek és Péternek adományozta. A família a közelmúltban úgy döntött, az Alba Regia Sportcsarnokban méltó helyre kerül az ereklye. Hogy pontosan hova, az a közeljövőben kiderül.

Mészáros Attila (j) alpolgármester vette át a zászlót Stoján Pétertől

- A zászlót a fehérvári kosárlabdasport néhány éve elhunyt legendája, Bogár Pál kapta az Eb-döntőn, a Magyarország-Szovjetunió mérkőzést megelőzően. Nála volt a kilencvenes évek elejéig, majd a családunknak adományozta. Egy hagyományos, Soproni MAFC- Székesfehérvári Építők öregfiúk meccs után, a mérkőzést követő vacsorán a fiam, Stoján Péter jól válaszolt Bogár Pali bácsi kérdésére - mi volt az Eb-döntő végeredménye -, az ereklyét nekünk adományozta. Huszonöt éven át őriztük, nagy becsben tartottuk, ám a közelmúltban úgy határoztunk, a relikvia méltó helye a csarnokunkban lenne. A kosarasok otthonában. Ugyanis sporttörténeti kincs, amivel méltó emléket állíthatunk Bogár Pálnak és a legendás, Eb-győztes válogatottnak. Családunk ötven éve elkötelezett a fehérvári kosárlabda iránt. A kötődés az 1960-as évekre, több mint fél évszázadra nyúlik vissza. Egy évtizeden át, 1963-tól 1972-ig kosaraztam, irányítóként szerepeltem az Építőkben. Aztán az ARÉV főmérnökeként, a vállalat kijelölt szakembereként tevékenykedtem a klubnál, később a szakosztály elnökeként, vezetőségi tagként segítettem - mondja Stoján Jenő. A klubelnök, Balássi Imre elmondta, még nem döntöttek, az ereklyét hol állítják ki. Elképzelhető, hogy a Halhatatlanok fala mellett, de az is lehet, a létesítmény más pontján. Ami biztos, méltó helyre kerül, a szurkolók bármikor megtekinthetik a magyar kosárlabdázás legnagyobb sikerét őrző ereklyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!