Sport

2014.09.27. 15:35

Fehérvári futónő teljesítette a görögországi Sparthatlont

Bőven a 36 órás kijelölt időn belül teljesítette a történelmi múltba nyúló különleges, 246 km-es futást a magyar résztvevők egyike, a széksfehérvári Máténé Varjú Edit.

Kocsis Noémi

A 290-es rajtszámmal indult Máténé Edit szombaton délután ért célba, 34 óra 28 perc, 43 másodperc alatt teljesítve a hihetetlen távot. A fehérvári profi futónő - aki több jelentős futóversenyen állhatott már a dobogón - a futás féltávjánál is két órás előnyben volt, így jó eredményre számíthatott.

A Sparthatlont a nevetes ókori történelmi eseményre -amikor i. e. 490-ben, a marathóni csata előtt Miltiadész athéni sztratégosz egy küldöncöt menesztett Spártába, hogy segítséget kérjen Leonidász királytól a perzsák ellen - emlékezve rendezik meg Görögországban 1983. óta, Athén és Spárta között, mindig szeptember utolsó napjaiban.  A verseny az egyik legkeményebb ultramaratoni futás a világon, és negyedszázados története során számos magyar sikert hozott.

A fehérvári futónő második legjobb magyar nőként teljesítette a sokak számára gyilkosnak tűnő távot (Fotó: Máténé Varjú Edit Facebook -oldala)

A fehérvári futónő a második magyar nő, aki az első 130 indulóból beért a célba: a legjobb magyar versenyző is hölgy lett, a 40 esztendős Lubics Szilvia az összes induló közül kilencedikként ért célba, 26 óra, 53 perc 40 másodperces idővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!