Sport

2016.05.22. 19:40

Fejben kell rendnek lenni - Nem a vert mezőnyben végeznének az Alba Öttusa SE versenyzői a vb-n

Székesfehérvár - Az olimpia előtti utolsó nagy öttusaviadalnak Moszkva ad otthont. A vb-n több fehérvári is indul.

Ferencz Balázs

Hétfőn a női váltóversennyel rajtolt a 2016-os öttusa világbajnokság Moszkvában. Az oroszországi megmérettetés nyitányán nincs magyar érdekeltség, Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány nem indított női stafétát, kedden azonban a férfi váltóban két fehérvári öttusázó viaskodik vállvetve. A Volán Fehérvár sportolója Málits István és az Alba Öttusa SE versenyzője, Strobl Krisztián küzdenek majd a minél előkelőbb helyezésért. A szerdai női selejtezőben Földházi Zsófia (KSI) mellett Kovács Sarolta (Volán Fehérvár) és Alekszejev Tamara (Alba Öttusa SE) küzdenek a 36 fős döntőért. A férfiak hagyományos versenyében Marosi Ádám (BHSE), Kasza Róbert (KSI) és Demeter Bence (Volán Fehérvár) a csapatért is viaskodik, Tibolya Péter (UTE) lesz az egyéni induló. A moszkvai vb-t a mix-váltó zárja, ahol Málits István és Alekszejev Tamara alkot stafétát.

- Nagy reményekkel utazom a világbajnokságra - jelentette ki az utazás előtt a ranglistáról minden bizonnyal olimpiai kvótát szerző Alekszejev Tamara. - A verseny előtt két héttel még főként a pánikhangulat uralta a gondolataimat, de az utolsó napokban már minden helyreállt a fejemben, így reménykedem, hogy jól szerepelek majd.

Alekszejev Tamara (balra) a legjobb 18 között végezne, a felnőttek között még rutintalan Strobl Krisztián minél előkelőbb helyen zárná a váltóversenyt az öttusázók moszkvai világbajnokságán
Fotó: Molnár Artúr

Egy öttusázó életében mindig van min javítani, csiszolni. Nem volt ez másképp a sarasotai világkupa-döntő után sem. Alekszejev Tamara a floridai versenyen megszenvedett a lőállásban, így a feladat adott volt: a világbajnokságig pontosítani kell a lövészetet.

- Edzésen már nagyon jól megy a lövészet. Ésszel kell a fizikai számokat is megoldani, rájöttünk, hogy a futás közben előbb vissza kell lassítanom. Sarasotában is annyira magas volt a savtúltengés, hogy az kihatott az agyműködésre is, nem tudtam kellőképpen koncentrálni a lőállásban. Ha előbb visszaveszek az iramból, akkor szerintem minden rendben lesz. Sarasotában katasztrofális volt a lövőeredményem, csak az utolsó sorozatom volt értékelhető. Ennél már csak jobb lehet.

A vk-döntővel ellentétben a világbajnokságon selejtezőn kell kiharcolni a finalista tagságot. Senkinek nem lesz könnyű dolga, az olimpia előtti utolsó nagy viadalon szinte mindenki elindul majd.

- Aki tud, elindul a vb-n, biztos, hogy rengetegen leszünk. Úgy kellene bejutnom a döntőbe, hogy nem futom ki magamat. Nem lenne jó úgy döntőzni, hogy előtte már egyszer meghaltam . Alapvetően döntőbe kell jutnom, s ha az első 18 között végeznék, akkor lennék elégedett.

Strobl Krisztián több lehetőséget kapott már az idei szezonban, hogy a felnőttek között bizonyítson. A római és a kecskeméti világkupán is elindulhatott, most pedig a váltóversenyben viaskodik majd a világbajnokságon. A vb első napján a Volán Fehérvár pentatlonistájával, Málits Istvánnal párban alkotnak stafétát.

- Nagyon nagy dolog, hogy indulhatok a vb-n. Mivel még soha nem voltam felnőtt világversenyen, nem is tudok elvárásokat megfogalmazni magammal szemben. A világkupákon már kiderült, hogy rettentő erős a felnőtt mezőny - mondta Strobl, az Alba Öttusa SE versenyzője.

A világbajnokság előtt főként gyorsító edzéseket végzett a 21 éves öttusázó, az úszást, a futást, és a lövészetet is javították. A férfi váltóverseny pikantériája, hogy a magyar stafétát a két fehérvári klub versenyzői alkotják.

- Utoljára juniorban versenyeztünk együtt Málits Istivel, keretedzéseken azonban már beszélgettünk arról, hogy oda kell tennünk magunkat a vb-n! Egy nagyon jó versenyzéssel lennék elégedett, de csak a mezőny láttán tudunk azon gondolkodni, hogy mekkora esélyünk lesz bekerülni az első hatba, vagy esetleg dobogóra állni. Minél előrébb végzünk, annál boldogabb leszek.

Címkék#öttusa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!