Sport

2016.07.27. 18:50

Felborítani a papírformát - A párharc esélyese a Midtjylland, de a Vidi tovább akar jutni

Székesfehérvár - A Videoton FC 20.30-kor az Európa Liga 3. selejtezőkörének első mérkőzésén a dán FC Midtjylland csapatát fogadja.

Káldor András

Egyet leszögezhetünk! Nem vár sétagalopp és könnyű kilencven perc a Videoton FC csapatára a felcsúti Pancho Arénában, hiszen a dán gárda azon túl, hogy már megmutatta magát az előző évben az európai elitmezőnyben - hiszen az Európa Ligában bejutott a legjobb 32 közé -, az idei első két selejtezőkörből is nagyon simán ment tovább. Legutóbbi bajnokijukon 4-0-ra legyőzték a Nordsjaelland csapatát. Technikás labdarúgóik vannak, valamennyien jó felépítésűek, nigériai támadójuk, Paul Onuachu pedig valósággal kiemelkedik a mezőnyből 201 centijével. Nem véletlen, hogy minden felívelésnél és 16-os körüli bedobásnál őt keresik a társak.

Henning Berg, a Vidi vezetőedzője a nyugalom szobrának tűnt az összecsapást felvezető sajtóbeszélgetésen, pedig nálánál jobban kevesen ismerhetik a piros-kékek ellenfelét, ugyanis tavaly, a Legia Varsó edzőjeként volt szerencséje találkozni a dán gárdával. Mindenesetre teljes mértékben tisztában van azzal, hogy rettentően nehéz mérkőzés vár csapatára.

Pátkai Máté (középen, 17-es), a Vidi középpályása bizakodóan várja a dánok elleni összecsapást. Fotó: Koppán Viktor

- Erős csapatról van szó, direkt futballt játszanak. Nemcsak a dán bajnokságban, hanem az Európa Ligában is inkább az előrefelé játékot erőltetik, és korántsem arról híresek, hogy labdatartásra törekednének. Magas támadóik vannak, előszeretettel támaszkodnak a pontrúgásokra, és ezek rendre veszélyesen szállnak a kapu felé. Futómennyiségben is próbálnak nyomást gyakorolni az ellenfélre, így egy nagyon kemény meccsre számítok. Sokan tudják azt, hogy tavaly a Southamptont verték ki a selejtezőben, ami sokat elárul róluk. A csoportjukból is továbbjutottak, majd hazai pályán megverték a Manchester Unitedet, bár aztán később kiestek, de ez önmagában nagy fegyverténynek számít. Nem kétséges, ebben a szezonban a legjobb csapat ellen készülünk! Akikkel eddig találkoztunk, azokhoz képest a legerősebb együttesről van szó.

Amúgy a dán klub filozófiája is nagyon érdekes, hiszen teljesen a statisztikai megközelítésekre támaszkodnak, nemcsak a játékban, és a taktikai elemzéseknél, hanem az átigazolásoknál is. Ebből egészen szép bevételeket tudnak realizálni.

- Legalább olyan, de inkább jobb teljesítményre lesz szükség, mint a szerbek ellen. A dánok nagyobb tapasztalattal rendelkeznek és jobbak is a Csukaricskinél. A mi csapatunk még nem elég kiegyensúlyozott, de a potenciál megvan az együttesben, ez remélhetőleg már látszott néha. Nagyon sajnáljuk, hogy a többi magyar csapat már elbúcsúzott a kupáktól, de mindent megteszünk, hogy mi még maradjunk, annak ellenére, hogy nem mi vagyunk az esélyesek - tette hozzá Berg.

Csatlakozott mesteréhez Pátkai Máté is, a középpályás rendkívül objektíven látja az esélyeket. - Tisztában vagyunk azzal, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, de ettől függetlenül úgy gondolom, hogy tovább tudunk jutni. Az első két fordulóban, főleg hazai pályán rukkoltunk ki jó játékkal, bízom abban, hogy ez most sem lesz másképp. Minden mérkőzésen voltak olyan periódusai a csapatnak, amikor jól teljesített, és ezeket a periódusokat kell minél inkább kitolni. Adott esetben hatvan, hetven percet kellene jól játszanunk, nemcsak húsz, huszonöt percet, akkor meglepetést okozhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!