Sport

2017.02.26. 21:00

Felemás eredmények: Demeter Bence aranyérmes lett, a lányok azonban a mezőny második felében zártak

Los Angeles - Jól indult az öttusázók világkupa-sorozatának első versenye, Demeter Bence Los Angelesben a dobogó legfelső fokára állhatott, a nőknél azonban érdekesen alakult a lovaglás.

Ferencz Balázs

Hatalmas magyar sikerrel kezdődött az idei öttusa világkupaszezon, ugyanis Los Angelesben Demeter Bence állhatott a dobogó legfelső fokára. A Volán Fehérvár pentatlonistája kiváló, szinte hibátlan versenyzéssel utasította maga mögé a teljes mezőnyt. A vívópáston rendkívül pengésen forgatta a párbajtőrt, 24 győztes asszót tudott maga mögött. A medencében a 14. legjobb időt úszta, de így is második volt két szám után. Az összetett pozícióját a lovaglás után is megőrizte. Hosszú, nehéz pályát jelöltek ki az amerikai pályaépítők, s a mezőnyben csupán ketten voltak, akik hibátlanul teljesítették, Demeter volt az egyik. A kombinált számban 11 másodperces hátránnyal indult az orosz Lesun mögött a második helyről. A magyar versenyző taktikusan haladt a cél felé, az utolsó lövészetből 10-12 másodperces hátránnyal futott ki, majd aztán az ukrán Tyimoscsenkóval csatázott. 100 méterrel a cél előtt robbantott, s lehajrázta riválisát. Demeter Bence első világkupa-győzelmét szerezte.

Demeter Bence VK-győzelemmel kezdte az idei versenyszezont Fotó: Molnár Artúr

- Gyakorlatilag minden bejött a vívásban. Éreztem a távolságokat, tudtam, hogy mit kell tennem a győzelmekért és nagyon magabiztos voltam. Kijelenthetem, hogy életem talán legjobb vívóteljesítményét nyújtottam. A kombinált számot igyekeztem taktikusan felépíteni. Amikor kicsit leszakadtam, akkor gyorsan felfutottam a közelükbe, és beosztva az erőmet utaztam velük. Nagyon boldog vagyok - mondta a fehérvári öttusázó. Második lett Pavlo Tyimoscsenko, harmadik Alekszander Lesun. Kasza Róbert az 5., Tomaschof Soma a 20. helyen zárt.

A nőknél elmaradt a magyar siker, de erről jócskán tehettek a verseny rendezői is.

A döntős Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Varga Eszter trióból utóbbi ifjú hölgy szerepelt a legjobban, a 24. lett. Kovács Saroltának és Alekszejev Tamarának egyaránt a lovagláson úszott el a dobogó: előbbi a 32., utóbbi a 33. helyet szerezte meg.

Vívásban Alekszejev Tamara (AÖSE) szerepelt a legjobban a magyarok közül, aki 20 győztes asszóval a 9. helyen volt. 19 győzelemmel közvetlenül mögötte végzett Kovács Sarolta. Varga Eszter 13 győztes asszóval zárta ezt a tusát. Úszásban kimagaslóan teljesített Kovács, Alekszejev és Varga a középmezőny elején tempózott. Két szám után a 8. helyen álló Kovács lova a bemelegítés során a szembejövő két lótól megijedt, felágaskodott és lovasával együtt hátradőlt. Esés közben elveszítette a patkóját, de a szervezők megnyugtatták a magyarokat, hogy megoldják és folytathatja a versenyt. A ló azonban nem tért vissza többet, majd közölték: lesántult, cserélni pedig nem lehet, így Saci nem lovagolt. Alekszejev az egyik akadálynál leesett, majd időtúllépés miatt kizárták. Varga Eszter a 15. helyen zárta a lovaglást, a kombinált végén pedig 24.-ként ért célba. Kovács Sarolta a 32. helyre futott fel. Közvetlenül mögötte fejezte be a versenyt Alekszejev Tamara. A győzelmet a német Lena Schöneborn szerezte meg, a brit Kate French és az orosz Ekaterina Khuraskina előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!