Sport

2014.02.22. 20:00

Felföldi játékok: országos rekordot állított be a győztes kőhajító

Országos szinte mintegy 35 versenyzőt jegyeznek az úgynevezett felföldi játékokban hazánkban, közülük 22-en vettek részt a szombati, Fejér megyei megmérettetésen.

Kocsis Noémi

Hét megyéből érkeztek versenyzők a Zichyek kastélya mellé, hogy kétféle kalapácsvetésben, kőlökésben, póznahajításban és láncos súlyvetésben összemérjék erejüket és ügyességüket.

A hagyományos skót felföldi erőpróbák honi mesterei immár 12. éve versenyeznek a magyar szövetség égisze alatt, a versenyeket hagyományosan az Erős ember mérkőzésekkel párhuzamosan tartják, s mindenhol nagy tetszésre találnak, sokan kísérik figyelemmel.

Ez nem is csoda: a nagydarab, csupa izom legények bizony a tradicionális skót viseletben, kiltben hajigálják a nehéz tárgyakat, s a nézők nem csak azt figyelik, ki dobta a legmesszebbre a követ, vagy a póznát, hanem azt is, kinek hogyan harangozik a kockás szoknyája.

A szombati versenyen két csoportban mérkőztek az erős emberek. Első helyezést ért el a szombathelyi Szabó Attila, aki egyben új országos rekordot is be tudott állítani a 8,7 kg-os kő 12,1 méterre ellökésével. Második lett a tatabányai Kiss Tibor, míg a szoknyások profi csapatából a versenyt is levezénylő abdai Darázs Ádám tudta megszerezni a harmadik helyezést.

Szabó Attila méltán fitogtatta erejét, megnyerte a versenyt (Fotó: Vigh Zoltánné, Velencei-tó portál)

A B-csoport versenyzői is derekasan küzdöttek, közülük Sebestyén János mezőszilasi versenyző az első,a sárosdi Boda Tibor a második, míg a szabadegyházi Zámbó Péter a harmadik lett a nap folyamán.

A felföldi játékokban versenyzők évente egyébként közel félszáz mérkőzés során találkozhatnak, március végén az itthon megrendezett világkupán akár tengerentúli felföldi vitézekkel is összecsaphatnak játékos ügyességi formában, míg októberben ismét Zichyújfaluban lesz jelentősebb eseményük, itt rendezik majd meg ugyanis az országos bajnokság döntőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!