Sport

2017.01.19. 15:51

Fésűs Irén évtizedek óta rendületlenül neveli a tehetségeket

Székesfehérvár - Idén Fésüs Irén röplabda szakedző, a Felsővárosi Általános Iskola testnevelő tanára kapta Fejér megyében a Magyar Diáksport Szövetség testnevelő tanároknak járó díját.

Káldor András

Fésűs Irén röplabdádban végzett utánpótlás nevelő munkája országos hírű, bizonyítja ezt, hogy az utóbbi évtizedekben számos tehetség került ki a kezei alól, és lett válogatott játékos. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Diáksport Szövetség elismerése jó helyre került!

- Őszintén, meglepődött, amikor megtudta, hogy díjazzák a munkáját?

Csak azért lepődtem meg - remélem, nem tűnök ezzel nagyképűnek - mert voltak időszakok, amikor jobb eredményeim voltak, és akkor nem kaptam.

- Az eddigi mérlege alapján nem nagyon találták meg a díjak, vajon mi lehet ennek az oka?

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy sokaknak nem tetszik a stílusom. Szókimondó embernek ismernek, amikor, pedig elmondom a véleményemet, akkor ez nem mindenkinek tetszik. Amennyiben becsomagoltam volna szebb formába, vagy nem szólok, nagy valószínűséggel adtak volna korábban is. Viszont, ha nem szólok, nem jutottam volna el eddig, és nem történnek változások. Akármikor hangot adtam a nem tetsző véleményemnek utána többnyire elmozdultak a dolgok a holtpontról. Ha választanom kellene, most ugyanúgy tennék. Inkább elmondom a véleményem, nem kellenek a díjak, de kellenek az eredmények, amelyeket elértem!

Fésűs Irén és a tanítványok. A testnevelő tanár és edző kizárólag a kemény munkában hisz Fotó: Koppán Viktor

- Összeszámolta már, hogy hányan kerültek ki a kezei közül, és lettek ismert játékosok?

Sokan vannak, hiszen 24 esztendeje kezdtem. Tettem ugyan egy gyenge kísérletet, de azért nem tudom megszámolni, azok közül sokan abbahagyták. Az élmezőnyben maradtak közül talán könnyebb számot adni. Kötél Dóra, és Zsanett, aztán a Vörösmarty Általánosban csak „három gráciának" hívott Antal Anett, Vacsi Evelin, és Tálas Zsuzsanna, Antalt kivéve egytől-egyig a válogatottságig vitték. Azok, pedig nagyon sokan voltak, akik az utánpótlás válogatottakban megmutatták magukat, hirtelenjében Kis-Juhász Katalin, Dzunics Anna, Papp Dóra neve jut eszembe. A mostaniak közül Orosz Bianka, Sziládi Viktória, Kiss Anna, Berkó Liliána és Kovács Evelin egyaránt bekerült a magyar női serdülő válogatottba. Ők nagyon tehetségesek, mondhatom azt, hogy már majdnem „Fésűs vérük" van, úgy megfertőződtek..

- Ők is az elődök nyomdokaiba léphetnek?

Feltétlenül, annak ellenére, hogy bosszantó volt a legutóbbi ifjúsági Európa bajnokságon, hogy mellőzték a tanítványaimat. Négyüknek a tudásuk alapján kezdőcsapatban lett volna a helyük, mivel forgunk az országos mezőnyben, és látom a különbséget!

- Mindig meg kellett vívnia a külön harcait ezek szerint?

Nem is akármilyen harcok voltak ezek, de én ehhez hozzá vagyok szokva! Sokaknak nem tetszett a szövetségben, hogy elmondtam a véleményem, ennek ellenére Életmű Díjat kaptam tavaly, igaz,csak elfelejtettek meghívni az átadásra. Véletlenül szereztem róla tudomást, és csak az Év Játékosa díját átvevő lányom (Tálas Zsuzsanna - a szerk.) miatt nem tettem szóvá keményebben.

- Milyen távolabbi tervei vannak?

Mindenképpen kellene egy női „kirakatcsapat", ez szerintem három év múlva realizálódhat. Ha fiataljainak együtt tudjuk tartani, az komoly előrelépés lenne számukra. Ehhez persze nagy segítség lenne, hogy látványsportágként a TAO által megfelelő anyagiakhoz jussunk. Ebből lehetne megteremteni a megfelelő szakmai hátteret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!