Sport

2016.07.25. 12:09

Feszegeti a határait a világ legerősebb tűzoltója

A kétszeres világkupagyőztes erőemelő tűzoltó három világcsúccsal büszkélkedhet már. Szűcs Attiláról nemrég írtuk meg, hogy újra nagy dobásra készült. Már fehérvári színekben, Veszprémből átigazolt sportolóként szeretett volna megdönteni egy újabb világrekordot.

Buthy Lilla

Szűcs Attila többszörös magyar bajnok erőemelő kétszer nyert tűzoltó ­olimpiát, hat évig volt a világ legerősebb tűzoltója száz kilogrammos súlycsoportban. Eredményei között sorakozik még három európai bajnoki ezüstérem, egy világbajnoki és négyszeres világcsúcstartói cím, tavaly pedig a WPC szövetség egyhetes viadalán nyolc ország több mint háromszáz versenyzője közül világkupát nyert. Tavaly első helyen végzett súlycsoportjában az erőemelő magyar bajnokságon is Szerencsen. A tűzoltó zászlós, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletének munkatársa húsz éve már, hogy belevágott a súlyzós edzésekbe, élete első versenyén pedig 2001­-ben vett részt.

Pár hete egy profi erőemelő és fekvenyomó Európa- bajnokságon vett részt Gyulán, ahova rekordszámú versenyző érkezett: 457-en adták le az előzetes nevezést. Több ország képviseltette magát, köztük Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Oroszország, Szerbia, Németország, Ausztria, és Spanyolország vett részt a versenyen.

- Nekem  három fontos dologban is első volt ez a verseny. Most indultam először csak EQ Fekvenyomás kategóriában, Először indultam a 40 fölöttiek kategóriájában,  és nem utolsó sorban először versenyeztem, mint fehérvári versenyző. Egy kis momentumban eltértem a tervezettől - kezdte az erőemelő tűzoltó.

- Először is kiderült, hogy a 100 kilóban van egy másik magyar versenyző is, a 110 kilóban pedig csak külföldi versenyzők vannak szép számban. Ezért úgy döntöttünk, mivel nekem van esélyem ellenük, és ne az egyik honfitársam előzzem meg,  feljebb lépek egy kategóriát. Így evéssel és sok-sok vízivással sikerült a 100,5 kg –ot elérnem.

Szűcs Attila elmesélte, segítője, aki a ruháját is beigazította - ami nagyon fontos-  ugyancsak versenyzett és egy rossz mozdulatban megsérült. Nagyon komoly sérülést szenvedett, és kórházba szállították. Így Attila egyedül maradt, nem volt senki, aki segíteni tudott volna neki.

- Arra a döntésre jutottunk, hogy ilyen körülmények között nem kockáztatunk meg egy sérülést, és kihagyjuk a további gyakorlatokat. Így is elégedett vagyok: egy Európa Bajnoki cím és két Európa-csúcs tulajdonosa lettem. Sántha Tamásnak tartozom köszönettel, aki biztosította a lehetőséget a profi szintű felkészülésben és rengeteg motivációt adott - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!