Sport

2015.04.20. 11:59

Foci az asztalon - Magyar találmány az új "őrület"

Magyar fejlesztésű, új sportág hódít Európában. A Teqball a lábtenisz asztali változata, mely már eljutott Székesfehérvárra is.

Ferencz Balázs

– Óriási ez a sport, nagyon megfogott, alig akartam abbahagyni. – meséli az első találkozás élményét a Videoton FC korábbi csatára, Sitku Illés.

A 37 éves labdarúgó Fehérváron él, az NB III-as Dorog csapatában futballozik, mellette pedig Teqball-pályát épít. Az új „őrület” fontos és egyetlen eszköze egy speciálisan kifejlesztett, ping-pong-asztalhoz hasonlító domború asztal, mely térfeleit plexi-háló választja el. A lényeg, hogy a labda átjátszása közben az asztalra kell pattintani a játékszert. Egyéni- és pároscsatákat is lehet vívni a teqball keretében, mely sportágban már versenyeket is rendeznek.

Sitku Illés gyakran ostromolja a teqball-asztalt a VOK-ban, melyből a Manchester United és a Chelsea is rendeltek már
(Fotó: Molnár Artúr)

– Az ötlet Borsányi Gábortól ered, aki többek között Kenesei Krisztiánnal ping-pong-asztalon lábteniszezett nyaranta a Balaton mellett, de egy-egy „lecsapásnál” messze pattant a labda az asztalról. Huszár Viktor mérnökkel három éven át fejlesztették az új asztalt, melynek olyan íve lett, hogy mindig a játékos felé pattan róla a labda. – mondja Sitku Illés.

A labdamenetek alatt egymás után háromszor, de mindig más testrésszel érhet a labdához a játékos, így is fejlesztve a technikát.

– Tanulható, élvezhető, szórakoztató játék. Szabadidősportnak is kiváló. A profi futballistáknak is jó kikapcsolódás, gyerekeknél pedig fejleszti a labdabiztonságot, az állóképességet, a technikát. Mindig lehet fejlődni, és ezt ez a sportág segíti. - vélekedett a labdarúgó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!