Sport

2017.08.11. 16:30

Jövőhét végén indul a futballbajnokság - Kuttor Attila tanítványai az elitben

Júniusban zárult az U17-es korosztály másodosztályú futballbajnoksága, amelyen a Vidi bajnoki címet szerzett, a Grosics Labdarúgó Akadémiát megelőzve. Kuttor Attila tanítványai megkezdik szereplésüket az elitben.

Horog László

- Az utóbbi időszakban az U17-es korosztály kulcsfontosságú lett a magyar futballban. Egy évvel ezelőtt az MLSZ átalakította a versenyrendszert, az elmúlt öt év eredményei alapján a Videoton korosztályos csapatai nem kerültek a legjobb nyolcba, a másodosztályba kaptak besorolást. A 17 éven aluliaknál az első osztályban nyolc együttes szerepel, az akadémiák: a Honvéd, Felcsút, a Győr, a Szombathely, a Ferencváros, az MTK, a Vasas, a Debrecen. Az említettek rendelkeznek akadémiai minősítéssel. A Videoton csapatai a másodosztályban kezdték szereplésüket, a pontvadászaton 16 klub viaskodik. A bajnokságot megnyertük, jövő héttől a legjobbak között szerepelhetünk.

A 19-szeres válogatott futballista, Kuttor Attila Szombathelyen dolgozott, két éve tért vissza a Videoton utánpótlásába, jó döntést hozott

- Kik voltak a riválisok?

- Az Újpest, a Diósgyőr, a Nyíregyháza, a Kecskemét, a Zalaegerszeg, tehát komoly klubok, utánpótlás-nevelő központok. A Gyulán székelő, szegedi Grosics Akadémiával harcoltunk az első helyért, az utolsó derbin dőlt el a feljutás, idegenben nyertünk 3-1-re, ezzel jutottunk az első osztályba. Az edzéseket július 12-én indítottuk, több edzőmeccset vívtunk, most pedig készülünk az első bajnokira.

- Mire lehet képes a csapat?

- Erős, sűrű a mezőny, az utolsó kiesik, egy osztályozót játszik, nagyon éles a verseny. Évfolyamtól függ az eredmény, akinek jó az adott korosztálya, az élen végez, a következő évben pedig már más a favorit. Korábban nyert az MTK, a Kispest, a Felcsút is győzött, senki nem bérli ki a dobogó tetejét. Úgy gondolom, a 2001-es korosztályunk alkalmas arra, hogy megállja a helyét az elitben. A segítőm továbbra is Horváth Gábor, remekül megértjük egymást, ugyanúgy
gondolkodunk a futballról. Az U17-es gárdával szereztük a klub egyetlen aranyérmét a 2016-17-es idényben, reméljük, rövidesen mások is követik a példánkat, meggyőződésem, a Videoton utánpótlása jó úton jár. Visszatérünk a közvetlen elitbe, ahova az egye- sület mindig is tartozott. Az U17-es fontos korosztály a feljutás szempontjából. Azzal, hogy megnyertük a bajnokságot, vittük magunkkal az elitbe az U16-ot és a U19-et is. Az új szezonban U16-tal együtt kerül értékelésre az eredményünk. Az osztályozó tekintetében pedig csak az U17 számít. Az osztályozónak a közelmúltban komoly jelentősége volt. Mi bajnokként feljutottunk, a mögöttünk végző Grosics osztályozót vívott az Illés akadémiával, a szombathelyiek simán nyertek.

Kuttor Attila neje is kosárlabdázott, ezt a sportágat űzi a fia is

- Ki számít favoritnak?

- A legjobb nyolcban mindenki erős. A válogatott játékosok ezekben a klubokban játszanak, kiegyensúlyozott a bajnokság. Csalódott lennék, ha kiesnénk, nem erre készülünk. Erősítettünk, válogatott játékosokat igazoltunk, Németh Botond az MTK-tól, Bekker Roland, Juhász Donát és Pető Brúnó a Ferencvárosból, Gyürki Máté pedig Kecskemétről érkezett, mindannyian jelenlegi vagy korábbi kerettagok. Eddig ilyen kaliberű labdarúgókat nem tudtunk szerződtetni, a legmagasabb osztály ebben is segít.

- Szombathelyen két meccsen vezetőedzőként is dolgozott az NB I-ben, 2015 tavaszán. Nem hiányzik a felnőtt futball?

- Nem érzem rosszul magam az utánpótlásban, természetes, mindenki szeretné kipróbálni magát minél komolyabb szinten, én is szeretnék több időt tölteni az NB I-ben. Felvettek a pro licences képzésre, papír szempontjából nem lesz akadálya, hogy kipróbáljam magam a felnőtt mezőnyben, ha valahol számítanak rám. Beugróként két mérkőzés jutott nekem, Pápán 2-2-es döntetlent játszottunk, aztán otthon 4-1-re kikaptunk a Dunaújvárostól. Szentes Lázár után ültem a padra, előzőleg 13-1-es gólkülönbséget produkált a csapat, utánam Mészöly Géza vette át a csapatot és fejezte be a szezont. Azóta is ő irányítja a Haladást. Közös megegyezéssel fejeztem be két meccs után, visszatértem az utánpótlásba, az U19-es gárdának voltam az edzője, amikor a felnőtteknél beugrottam, a 19 éven aluliakkal a második helyen zártunk a bajnokságban. Egy évet maradtam, majd 2015 nyarán visszatértem Fehérvárra, az utánpótlásba. Jól éreztem magam Vasban, de itt vagyok otthon.

- Pedig Disgyőrben született.

- Ez igaz, de az otthonom már Fehérvár. Van otthon, meg itthon. Itt telepedtünk el a családdal, nejem, Lakosa Edit Fehérváron született és kezdett kosarazni, Diósgyőrbe került, ott ismerkedtünk meg. Én a Vidiben igazoltam, ő még maradt a DVTK-ban egy évet. befejezte az aktív játékot, családot alapítottunk, született a lányom, Enikő és a fiam, Gergő. Előbbi 20 éves, Amerikában, Pittsburgben jár egyetemre és kosárlabdázik, Gergő szintén kosarazik, az Alba Fehérvárban. Minden jel arra mutat, az anyai gének erősebbek voltak a gyerekeknél. Enikő az U20-as válogatottban szerepel, három éve az U17-es vb-n bronz-érmes lett, a csehországi
Plzenben. A lányom 187 cm magas, alacsony centerként szerepel. A fiam 16 esztendős lesz szeptemberben, neki is komoly céljai vannak. Ő 190 cm magas, a lányommal ellentétben még növésben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!