Sport

2014.09.16. 16:46

Fogathajtó bajnoki finálé Sárkeresztúron

Sárkeresztúr - Befejeződött a megyei kettesfogathajtó szezon, a bajnokságot a mezőszilasi Semjén Attila nyerte, megelőzve a nagylóki Kiss Olgát és a kálozi színekben versenyző sárbogárdi illetőségű Vida Károlyt.

V. Varga József

A Vihar Lovas Egyesület és az önkormányzat kitett magáért, nagyszerű kettesfogathajtó-versenyt, s egyben izgalmas megyei döntőt rendezett szombaton. Akadályhajtásban hat megyéből (Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém) és Szlovákiából összesen harmincegy versenyző hajtott a selybák közé, a megyei kedvencek mellett tíz közelebbi és egy távolabbi „szomszéd" fogadta el a szíves invitálást.

A népes mezőny, az elhúzódó ebédidő és a színes kísérőprogramok már előre vetítették a késői zárást, s valóban, jócskán sötétedett már, amikor a fogatosok és a kitartó közönség útnak indult hazafelé. A nap folyamán az időjárás is kegyesnek bizonyult, bár a díjátadási ceremónia vége felé vigasztalanul eleredt az eső.

A nyolcadik, záró forduló, illetve a bajnoki döntő versenyigazgatói tisztét Kovács Zoltán töltötte be, a bírói testületben Gosztola Gábor (elnök), Katona Ferenc és Gosztola Dávid ténykedett, a versenyirodát Gosztola Józsefné Márta vezette, a pályát Jámbor Vilmos építette. Részt vett a fogathajtó döntőn és a díjátadásban is közreműködött Paudits Béla, a Fejér Megyei Lovassport Szövetség elnöke, illetve Csutiné Turi Ibolya polgármester.

A szombati viadalon megyei versenyzőink közül Semjén Attila (Mezőszilasi LSE) gyűjtötte a legtöbb pontot, megtartva így első helyét a tabellán. Attila az utóbbi három évben mindig a dobogón végzett, idén aztán - első alkalommal - neki dukált a bajnoki cím. Kiss Olgának (Nagylóki LE) az ezüstérem jutott, a női hajtók közül ezzel övé a friss rekord. A tavalyi bajnok, Vida Károly (Kálozi LE) új lovakat hajtva a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Negyedik lett Tóth Roxána (Sárbogárdi LE), ötödik id. Semjén Attila (Mezőszilas) és hatodik Csuti Péter (Vihar LE, Sárkeresztúr).

Eredmények, akadályhajtás (31 induló, két forduló): 1. Viszus Szabolcs (Fülöpházi LE, Bács-Kiskun megye), 2. Semjén Attila, 3. Vida Károly, 4. Kiss Olga, 5. Csuti Péter, 6. Nagy Péter (Tolna-Mözsi LE, Tolna megye). Vadászhajtás (25 induló): 1. Viszus Szabolcs, 2. Vida-Filus Szabolcs (Orgoványi LK, Bács-Kiskun), 3. Semjén Attila, 4. Tóth Roxána, 5. id. Semjén Attila (Mezőszilas), 6. Vámosi István (Sárbogárd).

A megyei bajnokság végeredménye (a legjobb hat fordulót tekintve): 1. Semjén Attila (97 pont), 2. Kiss Olga (91), 3. Vida Károly (86), 4. Tóth Roxána (82), 5. id. Semjén Attila (82), 6. Csuti Péter (77 pont).

Gosztola Gábor, a fogathajtó szakág elnöke friss hírekkel szolgált lapunknak: szeptember 20-án Mezőszentgyörgyön baráti kettesfogathajtó-versenyre várják a lovassport szerelmeseit, a település jövőre bajnoki forduló megrendezésére pályázik. Cece lesz a helyszíne szeptember 27-én a Felső-Dunántúl és Dél-Szlovákia regionális döntőjének, illetve nyílt kettesfogathajtó-versenyének. A C-kategóriás országos bajnoki döntőt október 4-én Jászfényszarun rendezik meg, a fináléra Semjén Attila és édesapja, id. Semjén Attila mellett Kiss Olga kvalifikálta magát. A seregélyesi ifjú Ihász Béla sikeres B-kategóriás szereplésével a következő szezonban már az A-osztályban indulhat - tette hozzá a szakági elnök.

Az idei megyei bajnokságot a mezőszilasi Semjén Attila nyerte

A díjátadóra már besötétedett Sárkeresztúron. Hárman a dobogón: Semjén Attila, Kiss Olga és Vida Károly, az érmekkel Gosztola Gábor, a fogathajtó szakág elnöke érkezik

Az ezüstérem nem csupán a nagylóki Kiss Olga eddigi legjobb helyezését jelenti, hanem a női hajtók kiváló rekordját is

A tavalyi bajnok, a kálozi színekben versenyző sárbogárdi illetőségű Vida Károly új lovaival sem adta alább a dobogónál

A sárbogárdi Tóth Roxána több fordulón keresztül vezetett a bajnokságban, de a végére nem jött ki a lépés

A bajnok édesapja, id. Semjén Attila korábban is hajtott már fogatot, de igazán két éve versenyez - idén az ob-n is indul

Ebben a szezonban a hatodik helyet húzta be a fogathajtó szakág titkári teendőit ellátó sárkeresztúri Csuti Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!