Sport

2013.07.27. 17:27

Földházi Zsófia, avagy csillag született?

Alig másfél héttel a felnőtt női öttusa Európa-bajnokság után, a fehérvári junior világbajnokságon is a legjobbnak bizonyult Földházi Zsófia, aki természetesen nagyon boldog, egyúttal fáradt is. Pedig még lesz egy verseny, a felnőtt világbajnokság augusztusban, ahol Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány számít rá.

Matók János

Amikor Földházi Zsófi elsőként szakította át a célszalagot a junior vb-n, Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány elégedetten mosolygott a bajusza alatt.

- Kapitány, mielőtt elkezdődött volna a kombi, azt mondta, hogy Zsófi képes behozni a közel 40 másodperces hátrányát, és megtette. Új magyar csillag született?

- Nem kell még csillagozni, egy nagyon szorgalmas versenyző, aki kevesebb mint két héten belül, olyan nyomás alatt, hogy megnyerte a felnőtt Európa-bajnokságot, hazai közönség előtt kellett megmutatnia azt, hogy a junior vb-t is meg tudja nyerni, és ezt is megcsinálta - válaszolta Pálvölgyi Miklós. - Aztán jön még egy felnőtt vb, meg más verseny is. Bízunk benne, hogy a magyar női öttusa egyik kiemelkedő egyénisége kialakulásának vagyunk a tanúi.

- Szakmailag minek tulajdonítja Zsófi parádés teljesítményét a kombiban?

- Ő jól kombájnozik, és jól is osztotta be. Azzal együtt hogy nem kiemelkedően, de jól lőtt, és nagyon szépen, körről körre, egyenletesen  dolgozta  le a hátrányát. Mindig mértem a bejáratnál, hogy milyen sorrendben jönnek ki, és másodpercről másodpercre csökkent a hátránya, majd az utolsó körnél már látni lehetett, hogy ebből lehet valami nagy dolog is. Nyernie kellett, és meg is nyerte.

 

A főszereplő, Földházi  Zsófia a "csillag született" felvetésre az alábbiakat mondta:

- Nem csillag, de én éreztem, hogy nagyon jó felkészülésünk volt. Nagyon köszönöm az összes edzőmnek, hiszen nagyon sok munka van ebben az aranyéremben. Kemény volt az elmúlt időszak, de amitől nagyon féltem, az az egyik erősségem lett, így bíztam abban, hogy akár elől is végezhetek.

- Pedig túl sok idő nem volt a pihenésre a felnőtt Eb után.

- Mélypontokat éltem meg, és nagyon nehéz volt újra visszazökkenni egy versenyszituációba, és újra lendületbe jönni. Ráadásul ebben a korosztályban is nagyon jó versenyzők vannak. De most sikerült bebizonyítani, hogy a felnőtt Európa-bajnokság nem hiába volt, nem csak egy jó napon volt akkor, hanem igen is stabil versenyző lehetek akár. Nagyon örülök, hogy most már bíznak bennem.

- Fantasztikus kombit nyújtott, ráadásul nagyon taktikusan versenyzett. Bízott abban, hogy a hátránya ledolgozható?

- Egyáltalán nem számítottam erre, csak ugyanazt csináltam, mint a felnőtt Eb-n, hogy jót versenyezzek az ukrán kislánnyal, ami összejött. Nagyon örülök neki, hogy tényleg nem olyan  lövészettel, mint akkor, de sikerült. A lovaglásnál egy kissé meginogtam, mert volt egy kis gond a lovammal, egy csikóval, aminek az első versenye volt, de kiválóan mentünk. Köszönet az edzőimnek,akik képben voltak, s tudták, hogy mire van szükségem. Végül is az öttusa arról szól, hogy a versenynap végén osztják ki az érmeket.

- Következik a felnőtt világbajnokság augusztusban. Fogalmazhatunk úgy, hogy három a magyar igazság?

- Nem, ezt nem lehet mondani, hiszen a felnőtt világbajnokságról van szó, amit két részre lehet bontani: felnőttre, és világbajnokságra. Úgy érzem, hogy én megcsináltam már az évemet. Igyekszem persze ugyanúgy felszívni magamat, de nagyon közel van, és nagyon remélem, hogy a szövetségi kapitánynak bízhatom a pozitív döntésében, abban, hogy kaphatok egy kis szusszanásnyi időt a pihenésre, mert a felnőtt vb azért kifejezetten nagyon kemény verseny. Miként a junior vb is az volt mindenkinek ebben a pokoli hőségben, ezért le a kalappal mindenki előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!