Sport

2016.08.01. 17:55

Futás, fel a Bence-hegyre

Székesfehérvár - Kaufer Tamás ultrafutó immár másodszor invitálja a Bence-hegyre a futás szerelmeseit.

Káldor András

Kaufer Tamás neve ismerősen cseng fehérvári, és most már a sok-sok futóverseny szervezése okán, országos szinten is. Ez a sorozat elkezdődött több mint tíz éve a Vérteskozma rock and roll futásokkal, majd tavaly két igen pikáns, és extrém programot talált ki. A Fehérvári lépcsőfutásra már második alkalommal került sor idén április végén, most pedig Tamás ismét megrendezi a Bence-
hegyi futást.

- A verseny rendezésének apropóját az adta, hogy ott edzek. Amikor a felkészülési időszak elkezdődik, igazán a megyében nem nagyon lehet találni olyan hegyet, amely ehhez ideális lenne. Két-három éve minden tavasszal rendszeresen kijárok, és futkározás közben álmodtam meg, hogy itt egy versenyt lehetne rendezni, amellett, hogy maga a miliő, a panoráma is csodálatos. Velünk szemben előnyben vannak azok a futók, akik hegyes-dombos vidéken élnek, és egy-egy verseny alkalmával, mi, Dunántúlról érkezők, bizony kapkodjuk a levegőt. Augusztus 20-án, reggel kilenc órakor várjuk azokat, akik a nemzeti ünnepet is aktívan, mozgással szeretnék tölteni. A versenyek történetében először rockzene szól, végig hangosítás alatt versenyezhetnek majd a vállalkozó kedvű indulók. Hozzáteszem, ott a zene senki nem fog zavarni, egyrészt a házak fölött lesz a futás helyszíne, másrészt pedig ez mintegy másfél órás program, tehát aránylag gyorsan lezajlik. Az ünnepre való tekintettel magyar rockzenét hallhatnak a kilátogatók - tudtuk meg.

A tavaly sikeresen megrendezett Bence-hegyi futás jön a folytatásban augusztus 20-án délelőtt

A tavalyi, első versenyhez képest annyi változást iktattak be, hogy három, 5, 10 és 15 kilométeres távokon lehet rajthoz állni. Az előző évben, mint sokan emlékezhetnek rá volt egy egykörös és egy kétkörös táv. Így ezzel a bővítéssel lesz egy háromkörös táv is. A fenti parkolóból indul a mezőny - lent ezt nem lehetett megoldani, mert sehol nincs parkolási lehetőség. - Ezért fordítva indul a verseny, először le, majd fel kell futni. Nagyon magas a szintkülönbség! A táv maga 2,6 kilométer le, illetve 2,6 kilométer fel, tehát összesen 5,2 kilométer. Ez lesz az egykörös táv, két kör esetében már 10,4, három körnél, pedig 15,6 kilométer. Ezen belül 95 métert emelkedik, nagyon hirtelen, és nagyon gyorsan. Ezt a távot amúgy kimondottan szeretik a kerékpárosok is, ott edzenek, mivel kifejezetten embert próbáló, és kemény - mesélte a főszervező.

Tavaly akadtak olyanok, akik kezdőként bizony elfáradtak a táv felénél, ők sétálva tették meg a hátralevő métereket, ez sem probléma. Az első alkalommal hatvan felett volt a nevezők száma, az idei megmérettetésre már emelt a mércén Kaufer Tamás, és száz körüli indulóra számít. Az első Bence-hegyi futást 5,2 kilométeres távon Cseke Ferenc nyerte a férfiak, Arany Szilvia pedig a nők mezőnyében, míg Tarr Péter és Gyebnár Éva 10,4 kilométeren végzett az élen.

Előnevezés ezúttal nincs, kizárólag a helyszínen lehet ezt megtenni, reggel háromnegyed nyolctól. A táv mindkét állomásán, tehát lent és fent is lesz frissítés, a várható melegre való tekintettel, ez által mindenkinek két frissítésben van része egy kör alatt. Ahogy már megszokhattuk a Kaufer Tamás által rendezett versenyeken, mindig vannak úgynevezett sztárvendégek. Most az ultrafutókat célozta meg, többek között a fehérvári spártai hősök, Lajkó Csaba és Máténé Varjú Edit lehetnek ott a rajtnál.

Rajtuk kívül azokat hívta meg, akik valamilyen módon segítették őt a versenyek rendezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!