Sport

2015.08.24. 18:35

Két kvótát szereztek a magyarok, de elmaradtak a várt öttusa-érmek

Egy ezüstéremmel és két olimpiai kvótával zárta az Angliában rendezett Európa-bajnokságot a magyar öttusa válogatott. A korábban szebb napokat látott honi öttusa nem lehet elégedett az év utolsó felnőtt versenyével.

Ferencz Balázs

Pálvölgyi Miklós (balra) szövetségi kapitány bizakodó, de a kvótához jutó Kovács Sarolta sem brillírozott az Európa-bajnokságon

Nem lehet sok örömük a magyar öttusa sikeréért dolgozó szakembereknek, idén kevés babér termett a felnőtt versenyzők számára a nagy viadalokon. Az angliai Bath-ban mindössze a Volán Fehérvár öttusázóinak, Málits István és Harangozó Bence férfi váltóban szerzett ezüstérme jelenti az eredményt, no meg két kvóta. Demeter Bence a 36. lett, Marosi Ádám a 11, Kasza Róbert ötödikként örülhetett a riói indulási jognak. A 25. helyen záró Kovács Sarolta pedig a világbajnok német Lena Schöneborn segítségével lett kvótás. A német lány harmadik lett az Eb-n, és ezt a kvótát viszi magával, így a berlini vb-n hatodikként zárt Kovács Saroltára szállt a korábbi kvalifikációja.

– A lovaglás után említette, hogy mindent megtesz ami tőle telik, és ígéri, hogy benne lesz a nyolcban – mesélte a Schönebornnal kötött külön megállapodásának történetét Kovács Sarolta a félresikerült, ám mégis kvótát hozó Eb után. – Az volt a célom idén, hogy megszerezzem a kvótát. Sikerült ugyan, de nem így képzeltem. Nem jó érzés ilyen versennyel befejezni a szezont. Nagyon sok dolgom lesz jövőre. Ezen a versenyen sokminden nem sikerült, de inkább így egyben jöjjön minden rossz, és akkor talán a következő versenyeken elkerülnek a gondok. Sajnos a vívásom nem úgy sikerült, mint ahogy szerettem volna. Ha egy jót lovagolok, akkor is bármi kisülhetett volna a napból. Nem vagyok szomorú, van kvótám, de nem gondoltam arra a nap elején, hogy a vb-ről szerzem meg.

Földházi Zsófia 17., és Alekszejev Tamara 30. helye is csalódás. Az Alba Öttusa SE versenyzője szerepelt a vegyes-váltóban is, majd a selejtezőben megszerzett első helye sokat kivett belőle.

– Nagyon el vagyok keseredve, fejben nagyon elfogytam a mix-váltóban és a selejtezőben – elmélkedett Alekszejev Tamara. – Annyira koncentráltam, hogy már nem tartott ki a döntőig. Nem jött össze semmi, a vívást sem tudtam megismételni és a lovaglásom is katasztrófa volt. Pedig a bemelegítésnél még nagyon jól mentem. Élesben már nem éreztem az ütemet. Úgy gondoltam, kombiban jobban futok majd, de annyira jó már a mezőny, hogy szinte állva hagytak. Nagyon sokat kell még fejlődnöm. Fejben dől el minden, ha jobban megy a nap, akkor a végén is többet tudok beleadni.

Pálvölgyi Miklós, az öttusa válogatott szövetségi kapitánya higgadtan értékelt, és bizakodó a jövőt illetően, holott a magyarok Eb-szereplése enyhén szólva is visszafogott.

– Szereztünk egy kvótát a fiúknál, ez jó, de ugyanitt a lovas eset miatt vesztettünk egyet, meg talán egy érmet is, ami nem teszi szép emlékűvé az Európa-bajnokságot. – fogalmazott a 71. születésnapját az elmúlt napokban ünneplő szövetségi kapitány. – A lányok mindhárman maguk alatti formát mutattak, erősen meg voltak ijedve ettől a versenytől. Tamara a lovaglásban hibázott, Sacinak a hét verése elvitte a gyenge kis reményünket is. Küzdünk tovább.

Pálvölgyi Miklós a selejtezőben mutatott versenyzésükért dicsérte a lányokat.

– Lehet, hogy ez a szereplés egy kicsit felfokozta a saját elvárásaikat, és mikor kicsit megszorult a hurok, akkor nem volt elég erejük kijönni belőle.

Az angliai túra előtt a szövetségi kapitány sem gondolt arra, hogy a korábban szebb napokat látott magyar öttusa legjobb eredménye lesz az Eb-n a fiatal srácok által begyűjtött váltó ezüstérem.

– A fiúknál egyéniben helyezésekre számítottam, és nem is voltunk messze ettől. Akár Demeter Bence, akár Kasza Róbert előrébb is végezhetett volna.

A jövő évi riói olimpia előtt idén a fiúknál és a lányoknál is két-két kvótát remélt Pálvölgyi Miklós, vagyis az egy-egy indulási joggal félig teljesítette az elvárásokat a magyar csapat. Fel van adva a lecke 2016-ra.

– Előre kell tekinteni. Akármelyik fiú éremesélyes lehet. A lányoknál valószínűleg Földházi és Kovács indulhat, mert minden bizonnyal nekik lesz kvótájuk. Alekszejev is szerezhet egy kvótát, de ő gyengébb képességű versenyző. Zsófi két évvel ezelőtt nyert Eb-t, Saci is volt sokszor helyezett. Ott a helyük, és éremesélyes versenyzőket fogunk kiküldeni, aztán, hogy mi lesz belőle, az egy másik kérdés.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!