Sport

2016.07.19. 16:45

Gyerekkori emlékek között - Toldi Gábor a serdülő válogatottban későbbi sztárokkal futballozott

Csákvár - Pár hete ő irányítja az NB II-es Aqvital Csákvár FC szakmai munkáját. Toldi Gábor hét éve dolgozik a Vértes lábánál található futballklubnál.

Horog László

A jelenben él, de gyakran mereng a múlton. Leginkább a futballistaként vívott 58 élvonalbeli találkozón. Kissé megsárgult, 24 évvel ezelőtti képet mutat, amelyen napjaink elsőszámú, hazai futballsztárjával - a szürke melegítős mozgalom atyjával -, Király Gáborral mosolyog egy kollégiumi szobában, Abu Dhabiban. Az Egyesült Arab Emirátusokban vívott tornán az Ubrankovics Mihály által dirigált, 16 éven aluli válogatott a dobogón végzett, amelyen Toldi három mérkőzésen lépett pályára.

- Apukám őrzi a régi írásokat a tornáról, ahol többek között olyan csapatokkal találkoztunk, mint az olasz Internazionale, a német Stuttgart és a francia Marseille. Az Intert 5-0-ra vertük, Lisztes négy gólt lőtt, ő lett a torna legjobb játékosa. A csapatban volt Dárdai Pál és Tököli Attila is, tehát elég erős kerettel utaztunk, a Vidiből Doma Balázs is. Ez volt az első és utolsó túrám a korosztályos válogatottakban. A folytatásban nem kaptam szerepet, pedig nem ment rosszul a játék az ázsiai seregszemlén.

Az Egyesült Arab Emirátusokban vívott tornán szerepelt Király Gábor (balra) és Toldi Gábor
Fotó: Archív

Toldi azonnal hozzáteszi, Király Gáborral nem csak a fotó kedvéért ült egymás mellé, baráti viszonyba kerültek, azóta is tartják a kapcsolatot. Ha találkoznak, jobbára hazai, bajnoki meccseken, mindig szóba is elegyednek.

- Gábor nagyszerű sportember, különben 40 évesen nem lehetne a válogatott elsőszámú kapusa. Már gyerekfejjel is több tornán voltunk ellenfelek, ő a Haladásban, én a Videotonban szerepeltem, mindig őt választották a legjobb hálóőrnek. A játék iránti alázata és az elhivatottsága mindig rendkívüli volt, ezért futott be ennyire sikeres karriert a
labdarúgás terén.

Aztán Toldi elmereng a saját pályafutásával kapcsolatban is. 1995 áprilisában mutatkozott be a Vidi felnőtt csapatában, 18 évesen, Szabó Károly edzősége idején. Békéscsabán, 1-0-s vereséget szenvedtek a piros-kékek, a védőként és középpályásként is számításba vett labdarúgó elmondása szerint nem vallott szégyent első, felnőtt felépésén az élvonalban.

Összesen 58 fellépés jutott számára a legmagasabb osztályban, a Vidiből a Gázszer NB III-as együtteséhez igazolt, évente osztályt lépve jutottak az NB I-be. Toldi Pécsre távozott, a második vonalban érdekelt együtteshez, ahol két éven át futballozott a nemrég zárult franciaországi Eb-n szintén remeklő Gera Zoltánnal. Később játszott Békéscsabán, Finnországban, legvégül Ausztriában, alacsonyabb osztályban. Régóta edzősködik, Csákváron immár hét esztendeje.

- Tudatosan készültem az edzői pályára, Baranyában játszottam az élvonalban, Pécsett beiratkoztam a főiskolára, humán erőforrás, személy-ügyi szervezőként végeztem. Fehérvárra visszatérve, az edzősködés mellett hat évet dolgoztam a munkaügyi központban, mielőtt főállású edző lettem. Az utánpótlásnál kezdtem a Vidiben - ahol most is van csapatom a kicsiknél -, hét éve dolgozom Csákváron is. Először Nyigri Richárd mellett tevékenykedtem a megyei I-es csapatnál, és vezettem az ifit. Az utóbbi négy évben pedig Bognár György mellett dolgoztam.

Az egykori válogatott irányító a nyáron Felcsútra távozott, így Toldi Gábor lett a munka elsőszámú irányítója. A gárda tavaly 5. helyen zárt a második ligában, a szakvezető elmondta, hasonlóan nyugodt szezont szeretnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!