Sport

2017.07.18. 19:45

Ha világverseny, akkor érem

Pásztor Bence, az ARAK kalapácsvetője a lengyelországi bydgoszczi U23-as Európa Bajnokságon folytatta éremszerző sorozatát.

Szupkai Gábor

Az ARAK fiatal sportolója labdarúgással kezdte a sportolást, de gyorsan kiderült, istenadta tehetsége van a kalapácsvetéshez.

- 2005-ben tízévesen kezdtem, egészen addig fociztam a VFC-ben. Akkor viszont a nővérem, Lévai Dóra - a jelenlegi edzőm - harmadik lett kalapácsvetésben az ifi vb-n. Kimentem vele a pályára és pár edzés után az edző hívta édesanyámat, hogy hihetetlen érzékem van a kalapácsvetéshez. Kipróbáltam a súlylökést és a diszkoszvetést is, utóbbiban még mindig én tartom a megyei serdülőcsúcsot Veszprémben. Súlylökésben pedig országos csúcstartó voltam.

- Miért hagyta el Veszprémet és igazolt Fehérvárra?

- A szakmai előrelépés miatt váltottam. Eleinte nehezen illeszkedtem be, nem voltak itt barátaim, ismerőseim, de mostanra már sokkal jobban érzem magam az egyesületben és a városban is. Mondhatjuk, hogy otthon érzem magam, szeretek itt lenni Fehérváron. Mindent megtesznek az ARAK Up. Akadémiánál, hogy segítsék a pályafutásomat, minden támogatást megkapok.

- Milyen eredményt várt magától az U23-as Eb-n?

- Úgy készültem, hogy mindenképpen dobogóra állok. 2011 óta minden korosztályos világversenyről éremmel tértem haza. Ez most komoly kihívásnak bizonyult, mert még tavaly nyáron összeszedtem egy csigolyaív szakadást, és ez még év elején is nehezítette a felkészülést. Ez a típusú sérülés sosem gyógyul, ezért a gerinc melletti izmokat kell megerősíteni, hogy folytatni tudjam a kalapácsvetést.

- Végül mégis sikerült kimagasló eredménnyel zárni.

- Elég kacifántosan indult a selejtező. Már bemelegítettünk, készültünk a kezdésre, mikor szóltak, hogy összedőlt a háló. Két óra múlva hívtak minket ismét, hogy minden rendben, de így három órát talpaltunk, többször bemelegítettünk. Csak azon voltam, hogy minél előbb visszamehessek a hotelbe pihenni. Rögtön elsőre megdobtam 67,50-es selejtezőszintet, 70 méter fölé szállt a kalapács.

- A döntő hogyan alakult?

- Pénteken bevonultunk a nagy esélyes Halász Bencével a döntőre, és a melegítődobások nagyon jól sikerültek. Mint kiderült ezek jobbak voltak, mint később a versenyen, mert Bencével láttuk egymáson az izgulást. Az ő edzője úgy fogalmazott, hogy egymást múltuk alul. Végig én vezettem, de nagyon fura volt, hogy 71,51-el élen tudok lenni egy Eb-n. Két évvel ezelőtt az utánpótlás-Eb-n harmadik lettem 74,06-al. Az ötödik sorozatnál kezdtem érezni azt, hogy közel a vége, és már reménykedni kezdtem. Végül Halász Bence éppen ebben a sorozatban dobta a 73,30-at, amivel átvette a vezetést és végül nyerni tudott. Nem vagyok csalódott, hiszen én dobtam legközelebb az egyéni csúcsomhoz az egész mezőnyben és ő volt az esélyesebb.

- Mennyi esélye volt, hogy a hatodik dobással visszavegye az első helyet?

- Idén sajnos nagyon sok versenyen szédültem dobások után. Még nem tudjuk, miért. A döntőben a második kísérlet után annyira szédültem, hogy nem is tudtam, hol vagyok. Mondtam is a Dórinak, hogy két dobás és kitisztulok, de nem így történt. Utolsóra el is engedtem a dobást, 58 méter lett. Ott már nem bírtam végigcsinálni a mozgást.

- Most hogyan tovább, hiszen közeledik a világbajnokság.

- Szerdán Szombathelyen versenyzem, 76 méter a nevezési szint a felnőtt világbajnokságra. Ezt nem fogja megdobi 32 atléta, jelenleg 73,87-nél van a 32., ezért mindenképpen 74 méter fölött kellene dobnom, hogy biztosra menjek. Ha ez szerdán nem sikerül, akkor szombaton lesz Veszprémben a Balaton-bajnokság. Jó esélyem van a szint megdobására.

-És mi a nagy álma Pásztor Bencének?

- Jó lenne a felnőttek közt is tartani, hogy mindig éremmel térek haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!