Sport

2013.07.09. 12:26

Kajak-kenu: három ifjú, három érem

Velencei-tó - Szinte mindennap nagyüzem van az Északi evezőspályán. A torony és az igen hosszú pályaszakaszon kajakosok, kenusok gyűrik a kilométereket. Ennek rendre meg van az eredménye. Most két Európa-bajnoki ezüst- és egy bronzérem.

Silye Sándor

Bizony sejtettük mit érezhetett Arany János juhászbojtárja, amikor érezte, mily „tüzesen süt le a nyári nap sugára”. Mert Sukorón is ebben volt része mindazoknak, akik a vízen a hajóban, az edzők motorcsónakban, vagy a bámészkodók a parton töltötték idejüket. Sok gyerek táborozik itt, irigykedve lesik a „menőket”, igaz, a tehetségek végül a VVSI-hez kerülnek.

Szilágyi Anett, Duró József, Petkó András még csak könnyített edzést – 14 kilométer... – végeznek (Fotó: Nagy Norbert)

A nap izzasztóan ontotta melegét, a szél csak ritkán zizzent, bent a víz közelében talán könnyebb volt, mint kint, igaz, ott meg a lapát törte a tenyeret, húzd meg, gyerünk! Vagy százan rajzanak egymás mellett a vízen, jószerivel közlekedési rendőr kellene melléjük, de Csonka Zsolt edző és társai megoldják, hogy balesetmentesen tegyék a dolgukat. A VVSI három versenyzője Poznanban, az ifjúsági és junior Európa-bajnokságon volt, az ifjúsági korú Petkó András bronz (kajak négyesben), Duró József ezüst (kajak kettesben), a junior Szilágyi Anett kajak kettesben ezüstérmet nyert. Szép siker ez, de látva az edzés erőpróbáját, meglehet: ilyenkor jobb lenne „csak” civilnek lenni...

- Tavaly kihagytam egy nyarat, így tudom milyen a különbség a két életforma között. Így bátran kijelenthetem, inkább ez, mint az. Élvezem az edzéseket, az egész nyáron át tartó pörgést, az utazást versenyről versenyre. Persze, időnként fáj, de szükségem van rá – mondta Petkó Andris.

- Jó ez így, ahogy van, együtt van itt a család, mi kell ennél több? Persze, fárasztó ez, de szenvedünk, tűrünk, és összességében jól vagyunk – tette hozzá Duró József.

- Szeretek az edzésekre is járni, ekkor és itt érzem jól magam. A kortársaimat látva, akik buliznak, nyaralnak egy pillanatig sem irigylem, nekem itt és így jó – vélte az ifi olimpiai játékok győztes, az Eb-ezüstöt nyerő Szilágyi Anett.

Jönnek a bajnokok a kajakokkal, vízre rakják azokat, aztán indulhat a lapát pörgettyű. Anett, András, Józsi számára a múlt hét alighanem az esztendő csúcsa volt, fényes érmekkel tértek haza a kontinens viadalról. Ezért a sikerért bizony tenni kell, mert önmagában nem elég, ha a versenyző csak várja a jót. A sportoló mindig a győzelemért indul, de a mostani ezüst és bronz mennyire csillog szépen a fiataloknak?

- Örültünk a második helynek. Volt esélyünk a győzelemre is, de egy megbillenés elég volt ahhoz, hogy másodikak legyünk. Tavaly megnyertük az ifjúsági olimpiai játékot, de az ezüstnek méltó helye van az akkori arany mellett – értékelt emígy Anett.

- A négyesünk a felkészülés elején jónak látszott, jó eséllyel indultunk a dobogóra kerülésért. Megtettük, oda értünk, nem voltam csalódott – emlékezett vissza Petkó András.

- Mivel mi nem számítottunk arra, hogy dobogóra kerülünk, az ezüst maga az aranyos boldogság. Főleg úgy, hogy nekem ez volt az első Eb érmem – így Józsi.

A három ifjú készül a magyar bajnokságra, Petkó András a felnőtt vb válogatón, Duró József a maraton világbajnoki válogatón is indul. Nyilvánvaló, hogy mindhárman a dobogóra akarnak majd állni. Annak is a tetejére. Naná, hiszen ezért dolgoznak nap, mint nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!