Sport

2017.05.20. 13:37

Harrison Ford és Fa Nándor közösen indíthatják a Tour de Hongrie-t

A Tour de Hongrie kilenc évtizedes történetében először érinti Velencét és környékét a legnagyobb honi kerékpáros körverseny.

Ferencz Balázs

Június 27. és július 2. között hat napon át, 10 megye és 11 város vendéglátása mellett, 52 település érintésével összesen 750 kilométert teljesít a 2017-es Tour de Hongrie mezőnye. Ahogy eddig, most is hatfős csapatok indulhatnak a legnagyobb magyar körversenyen, s az előzetes nevezések szerint 22 csapat kerékpárosai pumpálják a pedálokat.

- Jóval több város szeretett volna rajt és befutó helyszín lenni, mint amennyi szakaszból áll a verseny. Velence ideális állomás, hiszen a város sok kerékpáros fejlesztést végez, itt komoly igény van arra, hogy kerékpáros turizmust honosítsanak meg. A Tour de Hongrie nem csupán a versenysportról szól, hanem egy országimázs esemény is egyben. A velencei környezet miatt egyedi helyszíne lesz a versenynek - vélekedett Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervezőbizottságának elnöke.

- Számomra óriási eredmény, amikor két nagyon fontos dolog találkozik az életben, a versenysport és a természetjárás. Mert a Tour de Hongrie ennek a kettőnek az ötvözete, amikor az erő, a kitartás, a sportszellem találkozik a nyugodt természettel. Óriási öröm, hogy ennek részesei lehetünk - fogalmazott Koszti András, Velence polgármestere annak okán, hogy a tóparti város először láthatja vendégül a viadal mezőnyét.

A Magyar Körverseny a szombathelyi prológgal kezdődik, az első szakaszt Keszthely és Zalaegerszeg között teljesíti a 132 bringás. Június 29-én, csütörtökön Velencéről rajtol a mezőny, azt az etapot Siófokon zárják a profi kerékpárosok. A Velence Korzó előtt a földkerülő hajós, Fa Nándor társaságában minden bizonnyal a világhírű amerikai színész, Harrison Ford indítja a viadalt.

- Felkértük őt hivatalosan is hogy indítsa el a versenyt, írtunk egy levelet Harrison Fordnak, aki abban az időben ismét Magyarországon forgat. Nagyon bízom benne, hogy igent mond, és a velencei lakos Fa Nándorral együtt indíthatnak, s akkor a világ Velencére figyel majd - mesélte büszkén Koszti András.

A verseny résztvevői június 29-én megkerülik a Velencei-tavat, majd Kápolnásnyéken, a Halász kastély előtt nyomnak egy részhajrát. A tótól északra megmásszák a dombokat, majd Székesfehérváron keresztül veszik célba Siófokot. Az aranyparton egy körpályás befutóval ér véget a 2. szakasz.

- Neves európai csapatok is neveztek, jön a kazah Astana is, de érkeznek Amerikából, Dél-Amerikából, Ausztráliából és Ázsiából is versenyzők. Arra nincs lehetőség, hogy országonként több csapat nevezését is fogadjuk. Egy visszautasíthatatlan amerikai csapatot létszámon felül kell rajthoz engednünk - tájékoztatott Eisenkrammer Károly.

Június 30-án Paks és Cegléd között viaskodnak a versenyzők, július elsején Karcag és Miskolc között teljesítik a leghosszabb - 200 kilométeres - és  legkeményebb szakaszt, majd a Tour de Hongrie a Jászberény - Budapest útvonallal ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!