Sport

2016.02.02. 14:20

Petkó András: helytállni a felnőttek között

Agárd - A VVSI csapatában a kajakosok, és a kenusok évek óta szállítják a jó eredményeket. Ezúttal az egyik szép múltú, reményteljes jövőjű ifjút, Petkó Andrást ismerhetik meg az alábbiakban.

Silye Sándor

Petkó András a kenusok között vitézkedik már évek óta. Nemrég még Duró Józseffel, és Szilágyi Anettel szállították az eredményeket a VVSI együttesében, ám a trió két tagja különböző okok miatt távozott, András azonban maradt. Mert: nem akarta abbahagyni az Agárdon mind inkább kiteljesülő, eredményes munkáját. Ráadásul a nyáron a körülmények, a lehetőségek is sokat javultak e helyütt a nemrég befejezett beruházásoknak köszönhetően. Tavaly jó idényt zárt, de úgy véli, idén ennél is jobb jöhet. A mögötte hagyott 2015-ös esztendőben a felnőtt Világkupán a 6. helyen végzett, magyar bajnoki címet szerzett, volt vb-n, Eb-n, igaz, nem mindegyik sikerült úgy, ahogy szerette volna. Így visszanézve elmondta: a felkészülésben, de benne is volt hiba. Hiszi, 2016-ban a világban is megmutatja magát. András régóta sikeres, de még mindig csak 23 éves, idén az U23 korosztály utánpótlás versenyein is bizonyíthat. Korábbról van több Európa-bajnoki bronzérme, vb pontszerző helye. Az U23-asok mezőnyében voltak ezüst és bronz-érmei a nemzetközi megmérettetések során - az arany még hiányzik, de:

- Ezeket a felnőtt versenyeken szerzem majd meg! Idén a négyes kenuba szeretnék bekerülni, a felnőttek között jó eredményt elérni. Tokió a nagy cél, de tudom, ahhoz, hogy a reményeim valóra váljanak, addig a világ- és Európa bajnokságokon kell bizonyítanom dobogós helyezésekkel, minél csillogóbb érmekkel. Technikailag felkészültem, a fizikai és a mentális erőmet tekintve lesz még dolgom! - mondta.

Petkó András, és az eszköz, ami segítheti abban, hogy a nagy céljai irányába húzhassa magát

András korábban versenyzett a normál és a maratoni kenu versenyeken egyaránt. Utóbbin kötelező volt indulnia, ezért versenyzett a lényegesen hosszabb távon, ahol a magyar bajnoki bronzérme volt a legjobb eredménye. Szereti a hagyományos távokon az egyes hajót, mert abban magára van utalva, a kettes kenu a technikai kihívás miatt érdekes a számára, és ugyanez igaz a négyesre is. Andrást több egyesület vinné, de ő a VVSI-ben maradt. Egyrészt a család, másrészt a korábban említett jó lehetőségek miatt. A VVSI-nél kitűnő körülmények között bajnokokat nevelhetnek, reméli, egy lesz közülük. Tudja: ezért sokat kell dolgoznia, és azzal is tisztában van: muszáj minőségi munkát végeznie.

- Sokat jelent a számomra, hogy e sportág minden idők legeredményesebb szövetségi kapitánya, Angyal Zoltán a vezetőnk, csupa jót tanulhatok, tanulhatunk tőle. Idén, annak ellenére, hogy a korosztályos versenyeken is megmutatom magam, szeretnék a felnőtt világbajnokságra, Európa bajnokságra kijutni. Nem kis erőpróba vár rám, de állok elébe!

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!