Sport

2016.12.13. 13:54

Henning Berg a támadójátékot dicséri, s egységben reménykedik

Székesfehérvár - A Videoton FC egy hármas holtverseny élén 34 pontjával vezeti az OTP Bank Liga NB I-es labdarúgó bajnokságot 19 forduló után. A vezetőedző, Henning Berg értékelte az őszt.

Ferencz Balázs

A tények: a Videoton FC 19 bajnoki mérkőzésen 10 győzelmet aratott, négy alkalommal végzett döntetlenre és ötször hagyta el a pályát vesztesen. A fehérváriak 39 gólt lőttek - Feczesin Róbert 8 találatával holtversenyben vezeti az NB I góllövőlistáját - és csak 19-et kaptak. 34 pontjukkal a Honvéddal és a Vasassal holtversenyben, de jobb gólaránnyal vezetik a tabellát a téli szünet előtt. A tényekhez tartozik még, hogy a vezetőedzővel szeretett volna lapunk értékelő interjút készíteni, de a Videoton sajtóosztályától azt az információt kaptuk, hogy Henning Berg nem kíván nyilatkozni, így a vidi.hu-n és az M4 Sport TV-n adott interjújára kell hagyatkoznunk.

- Ha a nyáron valaki azt mondta volna, hogy a télen vezetjük majd a tabellát négy ponttal a Ferencváros előtt, akkor nagyon örültem volna. Nem kezdtünk a legjobban, de aztán fejlődtünk. Hazai pályán és idegenben is nagyon jól alakultak az eredmények, de leginkább annak örülök, hogy milyen erős a támadójátékunk, sok gólt lőttünk - fogalmazott Henning Berg. - Valóban esélyesek vagyunk, a Honvéddal, a Ferencvárossal és a Vasassal együtt. Számítottunk rá, hogy szoros lesz a verseny. Optimista vagyok, mert javulunk, csapatként egyre jobbak vagyunk, és sokkal jobbak is tudunk lenni ennél. Hat hónapja dolgozunk együtt, szokom a magyar bajnokságot, a játékosokat a csapatot. Minél többet dolgozunk együtt, annál magasabb szintre jutunk.

- Milyen szintet képvisel a magyar bajnokság?

- A Premier League az egyik legjobb a világon, a lengyel bajnokságban a fizikumon van a hangsúly. A magyar bajnokság a technikára és a taktikára koncentrál, de kell még a sebesség és a tempó, ha a magyar csapatok az európai kupaporondon szeretnének szerepelni.

A bajnokságot vezető Videoton FC a Magyar Kupában is a végső diadalért harcolt, azonban az NB III-as Budafoki MTE megállította a piros-kékeket.

- Igazi sokkélmény volt. Örülünk, hogy az első helyen telelünk, de ettől nem szabad elfelejteni, hogy még bőven van hová fejlődnünk. Elkezdtünk egy folyamatot, úgy gondolom, hogy látszik az előrelépés, de folytatnunk kell a kemény munkát annak érdekében, hogy elérjük a céljainkat. Nyáron elindultunk egy úton és úgy gondolom, jó irányba haladunk.

- Több emlékezetes momentum is akadt ezen az úton. Melyikre tekint vissza a legszívesebben?

- Nehéz erre konkrét választ adni. Hazai pályán volt néhány nagyon jó meccsünk, ahol a támadójátékban szinte minden klappolt. Megvolt a ritmus, a sebesség, az elmozgások, ezeket mindig jó látni. Idegenben is volt pár olyan meccs, amikor fantasztikusan kerültünk helyzetbe, de a befejezések hiányoztak, ahhoz, hogy többször gyűjtsük be a három pontot. Amikor megvertük a Debrecent otthon 5-1-re, az egy jó mérkőzés volt. Egyébként talán a Midtjtylland elleni hazai meccsen a mérkőzés egyes részeiben még jobban is játszottunk az előbb említettnél. De a Ferencváros ellen is jól játszottunk nyolcvan percen keresztül. Ami nekem ebben a legfontosabb, hogy láthattuk már azt a szintet, amelyet képesek vagyunk elérni, most azon a sor, hogy folyamatosan ezen a szinten tudjunk focizni.

- Az elmúlt hetekben témát adott a szurkolóknak és a sajtónak, hogy többször is kihasználatlanul maradtak a cserelehetőségeik.

- A 90 perc során több dolog befolyásolhatja a döntéseket, például természetesen a lőtt és kapott gólok, valamint a játék különböző elemei. Ezek miatt előfordult olyan is az ősszel, hogy hármat cseréltünk a szünetben, de olyan is, hogy egyáltalán nem cseréltünk. Én csak akkor cserélek, ha azt gondolom, hogy a váltással javítani tudok a csapat játékán a mérkőzés közben. Ha nem így gondolom, akkor inkább nem változtatok.

A norvég szakvezető arra is kitért, hogy fontos időszak előtt áll a csapat.

- A télen edzőtáborba vonulunk. A legfontosabb, hogy együtt maradjon a csapat, és mindenki egyirányba húzzon. Ha ezt megvalósítjuk, akkor jó esélyünk lesz a bajnoki címre - mondta a tréner.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!