Sport

2016.05.05. 17:00

Hoki-vb - A magyar jégkorong-válogatott játékosai izgatottan várják a rajtot

Budapest - Csütörtök délelőtt útra kelt a magyar jégkorong-válogatott. A Rich Chernomaz vezette nemzeti együttes a pénteken rajtoló oroszországi elitvilágbajnokságon küzd a bentmaradásért.

Ferencz Balázs

A válogatott délelőtt ült repülőre, hogy Szentpétervár felé vegye az irányt, ahol először május 7-én korcsolyázik jégre az A-csoportos világbajnokságon. A Fehérvár AV19 együttese összesen 11 játékost ad a magyar csapatnak.

- Nagyon pozitív hangulatban várjuk a világbajnokságot, az egész csapat izgatott - adott helyzetjelentést a repülőn ülve Kóger Dániel, a Volán és a válogatott csatára. - Nagyon várjuk a rajtot, kemény heteken vagyunk túl, melyeken rengeteget dolgoztunk. Most érünk a vb-történet legizgalmasabb és legélvezetesebb részéhez. A térdemmel már minden rendben van, az utolsó egy-két hétben azon dolgoztam, hogy a kondim is visszajöjjön. A sérülésem után minden úgy alakult, ahogy terveztem - mondta Kóger, aki természetesen latolgatta az esélyeket is.

- Az a tervünk, hogy az első meccsen megverjük a szlovákokat, majd aztán a többit meglátjuk. Így indulunk neki a vb-nek. Minél jobban szeretnénk szerepelni, de az fontos: egyértelmű célunk a bentmaradás. Meccsről meccsre derül majd ki, hogy mennyit fejlődött a magyar hoki az évek alatt - fogalmazott a támadó.

- Semmit sem veszíthetünk. Nagyon vékony a sáv aközött, hogy nincs veszítenivalónk, ezért kicsi a nyomás, ugyanakkor nyomni is kell a srácokat, hogy igenis elérhetnek elsőre elérhetetlennek tűnő célokat - ezek már a szövetségi kapitány, Rich Chernomaz szavai. - Mindig az első a legnehezebb meccs: Szlovákia nagyon vár ránk, akadnak NHL-játékosai, és a szövetségi kapitánya itt járt nálunk, de persze Sille Tomi is kiment Pozsonyba megnézni őket Két csapat lehet jó ellenfelünk: Francia- és Németország, éppen azért, mert ők rendezik a következő vb-t, és talán a védettség tudata hatással lesz rájuk. Fehéroroszország nem erősebb náluk, és előttünk találkozik a négy legerősebb csoportellenféllel, tehát akár szintén elkapható. Végül azonban úgyis a játékosok döntenek a jégen - vélekedett a kanadai szakember.

A felkészülés utolsó hetében érte érzékenyen a válogatottat Hári János sajkacsont-törése. A Leksands légiósa komoly erőssége lehetett volna a Szentpéterváron küzdő válogatottnak.

- János talán a legügyesebb csatárunk abban a tekintetben, ahogy átlátja a pályát, mindig megtalálja a szabad embert. Ezt nem lehet helyettesíteni. Az emberelőnyünkben hiányzik majd a legjobban, mert türelmes a koronggal, és ki tud keveredni szoros helyzetekből, ez pedig kivételes adottság - mondta róla a szövetségi kapitány, aki hat pontot vár csapatától a vb-n.

A keret, kapusok: Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (Fehérvár), Vay Ádám (Debrecen). Bekkek: Dudás Jesse, Sagert Kalvin (DVTK), Garát Zsombor, Mestyán István, Stipsicz Bence (MAC), Szirányi Bence, Wehrs Kevin (Fehérvár), Vas Márton (Fassa). Csatárok: Banham Frank, Bartalis István, Benk András, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Sarauer Andrew (Fehérvár), Erdély Csanád (Sioux Falls), Galló Vilmos (Linköping), Magosi Bálint (Briancon), Nagy Krisztián (MAC), Sebők Balázs (KalPa), Sofron István (Klagenfurt), Vas János (Sl. Praha).

 

Világbajnokság, Oroszország, B-csoport (Szentpétervár)

Május 7., szombat 12.15 (11.15): Szlovákia-MAGYARORSZÁG

Május 8., vasárnap 12.15 (11.15): MAGYARORSZÁG-Kanada

Május 10., kedd 20.15 (19.15): MAGYARORSZÁG-Franciaország

Május 11., szerda 20.15 (19.15): Finnország-MAGYARORSZÁG

Május 13., péntek 16.15 (15.15): Egyesült Államok-MAGYARORSZÁG

Május 14., szombat 16.15 (15.15): MAGYARORSZÁG-Fehér-
oroszország

Május 16., hétfő 20.15 (19.15): Németország-MAGYARORSZÁG

(Zárójelben a magyar időpontok.)

Címkék#jégkorong

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!