Sport

2013.07.05. 08:13

Jégkorong: Rajna Miklós és társai bizonyíthatnak!

Székesfehérvár – Rajna Miklós tavaly az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia EBYSL győztes U20-as jégkorongcsapatának az oszlopa volt. Rich Chernomaz két alkalommal is bizalmat szavazott neki a felnőtt világbajnokságon. Most is nagy feladat vár rá.

Silye Sándor

Ocskay Gábor, a Sapa Fehérvár AV19 EBEL-ben versenyző jégkorongozóinak a szakosztály-igazgatója az új csapat kialakítása közepette kijelentette: nem igazolnak külföldi kapust, Bálizs Bence és Rajna Miklós, a magyar válogatott két hálóőre megoldja a feladatot.  Rajna Miklósra komoly megmérettetés vár: ebben az évben nem elsősorban a 20 évesek nemzetközi versenyében, hanem a felnőtt EBEL-ben is bizonyítania kell!

A 22 éves kapus az U18-as válogatottól kezdve valamennyi korosztály nemzeti csapatának a kapuja előtt állhatott, a 18 évesek között 94,1, a 20 évesek mezőnyében 90,8, míg a nemzeti csapat két meccsén 89 százalékos hatékonysággal látta el a dolgát. Az EBYSL küzdelmei során remekelt, 94,8 százalékát védte a kapujára záporozó lövéseknek, míg a felnőtt csapatban az MK-meccsen 95,7 százalékkal teljesített. Miklóssal tavasszal arról beszélgettünk, mikor jön el az ő ideje a felnőtteknél? Akkor azt mondta, abban a szezonban aligha, de hiszi, a 2013/14-es bajnoki évben már igen. Úgy tűnik, jól számolt.

Rajna Újvárosból jött Fehérvárra, az EBYSL-ben közel 95 százalékos hatékonysággal védett (Fotó: Fási László)

- Nagy dolog lesz ez a számomra! Alighanem sokat nyomott a latban az a tény, hogy bekerültem a felnőtt magyar válogatottba, és Bálizs Bencével fiatal korunk ellenére már védtünk világbajnokságon, komoly meccseken. A vezetőség úgy érezhette, eljött az idő, hogy megadják nekünk a lehetőséget az alakuló  fiatal csapat mögött. Nagy nyomás nehezedik majd ránk, hiszen a fiatal csapatot meccsben tartani az egész szezonon keresztül nem kis kihívás, de megfelelünk majd ennek – mondta.

- A vb-n ellentmondásos meccsei voltak: 5 kapott gól, illetve shot out

- A Dél-Korea elleni csata rémálom volt valamennyi játékosnak, hát még nekem! Jól kezdtünk, gyorsan több gólos vezetésre tettünk szert, utána kiengedtünk. Ez megbosszulta magát, nem tudtunk újra felpörögni, ahogy megtettük azt e meccs előtt és után is. Akkor, azon a napon ennyit tudtunk, ellenfelünk masszív, nagyon gyorsan korcsolyázó csapat volt.

- Japán ellen ismét a kapuba állhatott. Meglepte a kapitány döntése? Végül gólt sem kapott

- Nem kell félni a kihívásoktól! Sokkal rosszabb dolog is történhet az ember életében annál, hogy rosszul véd egy meccsen. Egyszerűen nem lehet a gondolatainkat, energiánkat arra pazarolni, hogy féljünk, izguljunk. Minden meccsen úgy kell a kapuba korcsolyázni, hogy ez nem a létről szól, hanem egy csata a sok közül. Ebben az esetben száz százalékos teljesítményt lehet nyújtani, az izgalom sokat ronthat ezen.

- Új év jön, milyen reményekkel?

- Sokan féltenek minket ettől a szezontól - ok nélkül! Nagyon sok tehetséges fiatal jött össze, sok nagy, válogatott csatával. Bence, Kiss Dani és a többi fiatal mind fejlődőképes, és ezt meg is tesszük mérkőzésről, mérkőzésre. Azt hiszem, a menedzsment által felvázolt 3 éves ciklus nagy sikerrel végződik majd. Egyénenként és a csapat is olyan produktumot nyújt az említett idő végére, amire felfigyel az egész ország és az egész liga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!