Sport

2015.07.30. 15:27

Instruktor a vébédöntőn - Látványos ollózások, pazar technika a homokban

Dunaújváros - Mészáros István, dunaújvárosi labdarúgó-játékvezető huszonegy éves pályafutása alatt megjárta a Nemzeti Bajnokság minden lépcsőfokát, egészen az első osztályig.

Jankó Árpád

Strandlabdarúgásban nyolc éven keresztül a FIFA játékvezetőjeként dirigált, ahol két világbajnoki döntőt is vezetett.

- Tavaly befejeződött a játékvezetői pályafutásom, mivel elértem a negyvenöt éves korhatárt. Ám nem szakadtam el a strandfoci nemzetközi vérkeringésétől, mert a FIFA instruktori feladatokkal bízott meg. Különböző oktatási anyagok összeállításában volt lehetőségem eddig részt venni. Egy hét múlva pedig a játékvezetők főnöke leszek Siófokon egy Európa-bajnoki selejtező sorozatban. Nagyon megkedveltem a strandfocit. Élvezem a látványát, mert hihetetlen technikai megoldásokat, szenzációs gólokat láthatunk.

- Ott volt a nemrég befejeződött portugáliai világbajnokságon. Gondolom, rengeteg élményt jelentett ez a vébé is...

- Természetesen. Porto mellett Espinhoban rendezték meg a tizenhatcsapatos sorozatot. A négyezres stadion nagyon kicsinek bizonyult, az utolsó napokban legalább ugyanannyian kint rekedtek, mint ahányan bejutottak. Óriási volt a közönség érdeklődése. Sokan egész napjukat sorbanállással töltötték, hogy láthassák a mérkőzéseket. Portugália, Olaszország, Oroszország, Svájc, Brazília, Japán, Tahiti és Irán maradt benn a végjátékban.

- Tahiti?

- Bizony. Sőt, ők játszották a döntőt a házigazda portugálokkal, és egy remek mérkőzésen öt-háromra alulmaradtak. Fantasztikus technikával és erőnléttel rendelkezik a tahiti válogatott. A portugálok győzelme pedig természetesen népünnepéllyé változtatta a környéket.

- Játékvezetői szemmel milyen szakmai tanulságokra lett figyelmes a legjobbak mérkőzésein?

- Múlt évben több szabályváltozást vezettek be, hogy még látványosabb legyen a sportág. Például az ollózó játékost tilos szerelni, sőt, hozzáérni sem szabad. A strandfoci játékvezetőinek nincs könnyű dolguk. Nehéz felismerni a rúgó láb szabálytalanságát a homok felszíne alatt. Ilyenkor érzésre fújnak a bírók. De kevés a reklamálás, sportszerű, a légkör..

Mészáros István a helyszínen élvezte a portugál válogatott döntőbeli nagyszerű játékát és a világbajnoki győzelmét

- Most lássuk a magyar strandfoci helyzetét!

- Felfelé ível a sportág pályája. Válogatottunk felkerült az európai első osztály tizenkét csapata közé. Kvalifikálta magát Bakuba, az első Európai Játékokra. A bajnok Goldwin, az Energia Gyöngyös, az Aramis, a Bonyhád, az FTC... néhány az első osztályú csapatok közül. De találhatunk a magyar csapatokban vébédöntőn részt vett portugál, svájci, sőt brazil játékost is. Holnap rendezik a bajnokság döntőjét a Siófoki Nagystrandon. Itt ezerötszáz ülőhellyel várják a közönséget az MLSZ Beach Arénában. Jövő hét végén pedig Európa-bajnoki selejtező tornát rendeznek Siófokon tizenkét csapat részvételével. Négy első ligás csapatot láthatunk, a magyar válogatott mellett itt lesz a világ élmezőnyéhez tartozó Svájc, Spanyolország és Ukrajna. A nyolc másodosztályú gárda között olyan válogatottak érkeznek, mint Anglia, Törökország, Csehország, Norvégia. Látható, Hogy az MLSZ felkarolja ezt a sportágat.

- És Dunaújváros...?

- A szabadstrandon egy évben két rendezvényt szoktak tartani. Augusztus 20-án megint lesz torna, amelynek Szent István Kupa a neve, és a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség rendezi. De tudom, hogy komoly verseny, esetleg egy utánpótlás országos kupa szervezésén is dolgozik a városi szövetség.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!