Sport

2016.05.18. 13:40

Petkó András: irány az olimpia!

Székesfehérvár - Petkó András, a VVSI kenusa már sok korosztályos versenyen bizonyította tehetségét egyéniben, párosban és négyesben egyaránt. Nagy útra indul.

Szupkai Gábor

Az ifjú kenus szerdán Duisburg felé vette az irányt a magyar válogatott különítményével. A világkupa futamon a hiányzó olimpiai kvótákért lapátolhatnak, tehát nagy a tét. Petkó Andrásnak meg különösen. Mert: ő még csak az U23-as korosztályhoz tartozik, a mezőny meg a felnőtteké. Társa, az Újpest versenyzője, Fekete Ádám 22 esztendős, így alighanem meglepték a hazai válogató viadalt azzal, hogy a C-2 1000 méteres versenytávon a második helyen vitték be hajójukat a célba, márpedig a kiírás szerint az első kettő indulhat Duisburgban a kvótát adó VK-n.

- Az olimpiáról sokszor álmodoztam már, hogy na, majd egyszer talán. De ennyire közel sohasem kerültem ahhoz, hogy az álom akár valósággá is váljon - mondta.

- Na jó, de ki lepődött meg jobban: a szakma, vagy inkább Önök, a célba érést követően?

- Azt gondolom, hogy a szakma, mert mi tudtuk, hogy nagyon felkészülünk, és készek vagyunk akár a nagy eredmény elérésére is. Több hetet töltöttünk együtt Ádámmal a VVSI szállodájában, a víz mellett éltünk, és csak dolgoztunk, pihentünk, hogy a lehető legjobb formában legyünk a megmérettetésre.

- Mit szóltak a társak, a szakemberek a második helyükhöz?

- A válogatott szakvezetők, edzők, szövetségi emberek részéről a maximális bizalmat éreztük, láthatóan örültek a sikerünknek. A társak, a többi klub? Finoman fogalmazok: meglepődtek, és az esetükben a legkevésbé sem beszélhetünk örömről...

A pénteken kezdődő világkupán magyar szempontból azok a versenyszámok lesznek a legérdekesebbek, amelyek a válogatási elveknek megfelelően olimpiai válogatónak is számítanak. A kenusok péntektől vasárnapig versenyeznek, az olimpiai kvóta megszerzésére - a hivatalos vélemény szerint - nagyon jó esélye van a Vasbányai Henrik, Mike Róbert egységnek, de ott vannak a kihívók, a Fekete, Petkó duó.

- Lehet, hogy meglepő, de nem leszek csalódott, ha nem sikerül. Egyrészt még van időm, másrészt pedig nagy szó, hogy korosztályosként a felnőtt világkupán indulhatok. Reményeink szerint ott leszünk majd az Európa-bajnokságon is - vélekedett Petkó András, aki a kiváló feltételeket adó VVSI-ben képzeli el a jövőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!