Sport

2017.01.19. 16:20

Ismét francia Vendée Globe élén

Les Sables d’Olonne - A francia Armel Le Cléac’h megdöntötte honfitársa, Francois Gabart 2012-es rekordját, 74 nap 3 óra 35 perc alatt kerülte meg a Földet a VIII. Vendée Globe-on.

Ferencz Balázs

74 nap 03 óra 35 perc 46 másodperc. Ennyi idő alatt kerülte meg a Földet Banque Populaire VIII nevű IMOCA 60 lábas hajójával a kétszeres ezüstérmes Armel Le Cléac'h. Az előrejelzések szerint január 18-ára várták a VIII. Vendée Globe megállás nélküli egyszemélyes vitorlásverseny befutóját, de nagy széltaktikai csatára kényszerült a két élen álló hajós, Le Cléac'h és a brit Alex Thomson (Hugo Boss). A Les Sables d'Olonne kikötője felől fújó erős szembeszél meghiúsította a célra fordulást, így a két hajós egészen a Brit-szigetig hajózott. Le Cléac'h hauzolt először, s a földrész nyugati partjához közelebb eső útvonalat választotta, ahol erősebb széllel robogott délnek. Thomson lemaradt, így az utolsó napon több mint 100 tengeri mérföldes hátrányt szedett össze. Le Cléac'h-t mintegy ötven motoros és jacht kísérte a kikötőbe, ahol ezrek köszöntötték az új bajnokot csütörtök délután.

Fa Nándor a 8. helyen hajózik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!