Sport

2017.08.16. 16:15

Ismét összecsap a két Fehérvár - Az Európa-liga rájátszásában a nándorfehérvári diadal helyszínén küzd a Videoton

SZÉKESFEHÉRVÁR - 1456-ban az egykori Nándorfehérváron - mai Belgrád - aratott diadalt a magyar sereg a török felett, majd 1984-ben a futballpályán ugyanitt nézett farkasszemet a Videoton SC és a Partizán Belgrád. Az akkori UEFA-kupás párharcban a Vidi kerekedett felül, igaz, a Partizan otthonában nem tudott nyerni.

Ferencz Balázs

Az odavágón azonban ha nem is világraszóló, de Európa-hírű, 5-0-s verést mért a Partizan Beograd alakulatára. A Videoton SC akkor egészen a döntőig menetelt, ahol aztán a Real Madriddal szemben alulmaradt. De az egy másik történet volt... Mára már változott a futball, változott a közeg, a nemzetközi kupák átalakultak, s csodaszámba megy, ha egy magyar labdarúgó csapat túljut a selejtezőkön. Azonban ami változatlan: a sikerhez csak egyvalami kell. A győzelem.

Márpedig a Videoton akár már az első, belgrádi összecsapáson meglepetést okozhat az Európa-liga playoff-körében.

A játékosok és a szakmai stáb tagjai szerdán fél tízkor találkoztak a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2B terminálján, 11 órakor száll fel a 48 fős repülőgép, amely 50 perces repülés után landolt a szerb fővárosban. Miután a Vidi elfoglalta szállását ebéd, majd pihenő, este pedig edzés szerepelt a programban. A csapattal együtt utazott az összecsapás helyszínére az eltiltását töltő, így pályára nem lépő Suljic Asmir, valamint Varga József is.

Marko Scsepovics (középen) 2016-ban egy felkészülési mérkőzésen már futballozott a Partizan ellen
Fotó: Molnár Artúr

Ők a lelátóról szoríthatnak a társaknak a ma 21 órakor kezdődő mérkőzésen, azonban a szerb szurkolók, köztük a Sírásók névre hallgató ultrák nem léphetnek a Partizan Stadionba. S ez lehet a Videoton FC egyik kapaszkodója a belgrádiak elleni körtáncban. No meg az, hogy a szerbeket, mint a tenyerét, úgy ismeri a Vidi trénere. Marko Nikolics az előző idényben bajnokságot és kupát nyert a Partizannal, vagyis lehet róla fogalma, hol sebezhető a fekete-fehér sereg.

- Nem csak nekem lesz különleges párharc ez, hanem Radoje Szmiljanicsnak, Goran Basaricsnak is, hiszen velük már a Partizannal is együtt dolgoztunk, valamint két játékosunknak, Danko Lazovicsnak és Marko Scsepovicsnak is, akik a Partizanban nevelkedtek. Mindannyian szeretjük ezt a klubot, a szurkolóik pedig minket.

Őszinte leszek: nem igazán szerettem volna a Partizan ellen meccselni, vegyes érzéseim vannak, hiszen nem titok, hogy nagyon szép időszakot töltöttem el a Partizan kispadján, szép sikerekkel, és a szurkolókkal is remek a kapcsolatom, de így hozta a sorsolást az élet - a közös sikerek után nem lesz könnyű a vendégkispadra leülni, de legalább nekem nem kell pályára lépnem - fogalmazott a vidi.hu-nak a Videoton FC vzetőedzője, Marko Nikolics.

- Nagy lehetőség előtt állunk, szeretnénk ott lenni a csoportkörben, hiszen ez az álmunk! Ötven-ötven százalék esélyt adok a csapatoknak a továbbjutásra, mindkét gárda képes minőségi labdarúgást bemutatni. Magunktól ugyanolyan stabil és okos játékot várok, mint a Bordeaux ellen, ahol főleg a visszavágó sikerült nagyon jól - vélekedett a mester, aki bizonyára minden részletre kiterjedő elemzéssel hívta fel játékosai figyelmét a Partizan gyenge pontjaira.

Seydouba Soumah (j), a Slovantól igazolt középpályás a belgrádiak erőssége lehet
Fotó: partizan.rs

Danko Lazovics és Marko Scsepovics hazatértek, de igazi profikként most a Videotonért kell küzdeniük. Lazovicsnak, vagy inkább a klasszis kisfiának lehet nehezebb megbirkózni a lelki teherrel, hiszen Danko gyerkőce még a Videoton meccseit is Partizan-mezben nézi... Egyébként Lazovics és Scsepovics is volt a belgrádiak csapatkapitánya korábban. Scsepovics 2010 és 2013 között 45 bajnokin 16 gólt lőtt fekete-fehérben, miközben háromszoros bajnok és egyszeres kupagyőztes lett.

Danko Lazovics a Partizan nevelése, 1999-től játszott a belgrádiaknál 2003-ig. 2006-ban kölcsönben tért vissza, 2014 januárjától egy éven át rúgta a bőrt csíkos mezben. Ő háromszoros bajnok a Partizannal, 66 bajnokin 40-szer volt eredményes.

A Partizan keretének jelenlegi értéke a transfermarkt, de szerint mintegy 19 millió euró (a Vidié 12,65 millió). Támadóik, Uros Djurdjevics és a brazil Leonardo 2016-17-ben 24-24 gólt értek el, ezzel holtversenyben nyerték a góllövőlistát, de utóbbi azóta már távozott a klubtól. Legértékesebb játékosuk a 3,5 millió euróra becsült Djurdjevics, aki azonban kisebb sérülés miatt minden bizonnyal nem játszhat a Videoton ellen.

Három új játékos érkezett Belgrádba a nyáron, Soumah (Slovan Bratislava) révén egy guineai támadó középpályás, Mileticcsel (Westerlo) egy belső védő és Pantics (Chelsea, kölcsön) személyében szintén egy támadó középpályás érkezett. Leonardo mellett egy 19 éves szerb tehetség, Milenkovics (Fiorentina) hagyta el a klubot, valamint Mihajlovics (Heerenveen) és Vlahovics (Fiorentina) távozott.

A Miroslav Djukics dirigálta Partizan a Bajnokok Ligájában kezdett idén. A montenegrói Buducsnosztot 2-0-val ejtették ki, de a görög Olimpiakosz már megállította őket, a hazai pályán elszenvedett 3-1-es vereség után idegenben 2-2-t játszottak. Támadóik, a kameruni Tawamba és Djurdjevics egyaránt háromgólosak. A bajnokságban rapszodikusan kezdtek, négy forduló után a negyedikek, vasárnap a Vojvodinát verték 1-0-ra.

Szabó József

Az FK Partizan Belgrád négy évvel a Videoton FC megalapítása után, 1945-ben alakult a jugoszláv hadsereg futball-szekciójaként. Az első komoly sikereket az 1958-as klubszín-váltás (a kék-pirosat váltották fekete-fehérre)után érték el , amikor a Partizan a jugoszláv bajnokság történetének első olyan csapata lett, amely egymás után háromszor is aranyérmes lett (1961-63).

1966-ban BEK-döntőt vívtak, a Real Madridtól kaptak ki a fináléban, majd 1978-ban a Közép-európai Kupát nyertek, a Honvédot verték a fináléban. Az 1984-85-ös UEFA-kupában - amikor a Videoton a Paris Saint-Germain-t búcsúztatta - a Partizan az angol Queens Park Rangers-t ejtette ki úgy, hogy az első találkozón 6-2-es vereséget szenvedett idegenben, majd a visszavágón 4-0-ra nyert az akkori Jugoszlávia fővárosában. Ez a Barcelona PSG elleni 6-1-es győzelmével együtt a mai napig minden idők legnagyobb fordításai között szerepel a nemzetközi porondon.

A belgrádi fekete-fehérek a jugoszláv pontvadászatban összesen 11 alkalommal hódították el a bajnoki címet, majd Szerbia és Montenegró közös bajnokságában 2006-ig további nyolc idényben végeztek az első helyen. A szerb bajnokságot 2017-ig ismét nyolcszor nyerték meg - 2008 óta csak 2014-ben és 2016-ban tudott közbeszólni az ősi rivális Crvena Zvezda.

14-szeres kupagyőztesek.

Szabó József, 1984-ben négy gólt rámolt a Partizan Beograd hálójába az UEFA Kupában, amikor is a Videoton SC 5-0-ra nyert a Sóstói Stadionban. Szabó mesternégyese mellett Májer Lajos is bevette a szerbek kapuját. A belgrádi visszavágót a fekete-fehérek nyerték 2-0-ra.

- Bízom benne, hogy olyan eredményt ér el a csapat, hogy maradjon sansz a visszavágóra. Mindenképpen gólt kell rúgni. Biztonságos védekezésből bátran előre kell majd lendülni, s gólt, gólokat kell szerezni. Némileg szerencse, hogy zártkapus lesz a meccs, mert annak idején nekünk halálfélelmünk volt abban a stadionban. Így nagyobb az esély egy jó eredmény elérésére.

A futballban minden benne van, a Partizan sem verhetetlen, az is elképzelhető, hogy nyerünk, de ha egy szoros meccset játszunk, már elég lehet. A lényeg, hogy ne tojjanak be a srácok, csak a játékra koncentráljanak! Biztos, hogy csípni, rúgni, köpködni fognak a szerbek, de jéghideg fejjel, csak a játékkal szabad foglalkozni. Nem szabad, hogy kizökkentsenek bennünket a saját ritmusunkból, s akkor bizakodva lehet majd várni a hazai visszavágót.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!