Sport

2017.07.14. 19:00

Jelentős célokkal - Az Alba FKC-nál elszántak

SZÉKESFEHÉRVÁR Az Alba Fehérvár kézilabdázói az ősszel nem szerepelnek a nemzetközi kupában, az NB I-ben szeretnének előkelő helyen végezni.

Horog László

A felkészülést hétfőn délután megkezdték, pénteken sajtótájékoztatón számoltak be az Alba Fehérvár KC illetékesei a nyári igazolásokról. A két orosz válogatott, az irányító-átlövő, Olga Gorshenina és a beállós Yana Zhilinskayte, az irányító, Temes Bernadett, a fiatal beállós, Sztankovics Réka és a kapus, Mistina Kitty mellett a koronázó városban folytatja a brazil jobbszélső a 2012-ben a világ legjobb játékosának választott brazil Alexandra do Nascimento, aki egy évvel később világbajnoki aranyérmet szerzett hazája válogatottjával. Legszebb éveit pedig a bécsi Hypónál töltötte, 11 szezont.

Tavaly Vácon pattogtatott, március végén súlyosan megsérült, térdszalagszakadást szenvedett. A társakhoz hasonlóan hétfőn ő is megjelent az első tréninget megelőző eligazításon, itt folytatja a rehabilitációt, a remények szerint januárban pályára léphet.

Olga Gorshenina, Sztankovics Réka, Yana Zhilinskayte, Temes Bernadett és Mistina Kitty Fotó: Koppán V.

- A magyar bajnokság nagyon erős, úgy gondolom, a világon a legerősebb. Hatalmas versengés zajlik a pozíciókért, fontosnak tartom, hogy ebben a harcban az utóbbi két évtizedben mi a hatodik helynél rosszabb helyen nem végeztünk. Az állandóságra szavazunk, számítunk a saját nevelésű játékosokra, értékeinket ezúttal igyekeztünk megtartani, valamint a lehetőségeinkhez mérten erősíteni is. Orosz válogatott kézilabdázókat igazoltunk - a tavalyi, EHF-kupás ellenféltől, a Kuban Krasnodarból, a hazai mezőnyből érkezett sok, nagy csatát megért irányító és több, fiatal tehetség is. Az ősszel nem lépünk ki a nemzetközi porondra, egy év múlva ismét szeretnénk. Ahogy a korábbi években általában - közölte a klubelnök Balássi Imre. Miután remekül beszél oroszul, az új, külföldi játékosok szavait tolmácsolta. Gorshenina és Zhilinskayte elmondta, először szerepelnek külföldön, várják a fehérvári bemutatkozást.

Székesfehérvár alpolgármestere, Mészáros Attila kiemelte, nem csak a felnőttek szereplését, az utánpótlást is figyelemmel kísérik. Hozzátette, bízik abban, a csapat úgy szerepel itthon, hogy jövő ősszel kiléphet a nemzetközi porondra. Optimistán nyilatkozott új csapatáról a Vácról érkező Temes Bernadett, a 28-szoros válogatott kézis komoly név a szakmában. Mistina Kitty a kapuban, Sztankovics Réka mezőnyben bevethető. Utóbbi a fejlődése, a jóval több játéklehetőség okán a Pénzügyőr NB I/B-s együttesében is szóhoz jut.

A vezetőedző, Deli Rita is optimizmusának adott hangot a következő szezonnal kapcsolatban. Reményei szerint a mezőny meghatározó együttese lesz az Alba Fehérvár KC.

A Fehérváron harmadik szezonját kezdő, a közelmúltban újabb egy évvel hosszabbító, kétszeres BL-győztes kapus, Herr Orsolya az első, hétfői edzésen, rossz lépés következtében szenvedett súlyos sérülést, elszakadt a térdszalagja. A pénteki sajtóesemény hangulatát beárnyékolta, hogy a tájékoztató időpontjában műtötte a kiváló kapust a térdsérülések specialistája, Abkarovits Géza főorvos a székesfehérvári kórházban.

Mivel a szalagszakadás után a felépülési idő általában háromnegyed év, a hálóőrre a tavasszal számíthatnak. Deli Rita vezetőedző elmondta, kulcsfontosságú posztról van szó, már megkezdték a tárgyalásokat, hazai és külföldi portásokkal, minden bizonnyal légióssal kénytelenek pótolni Herr Orsolyát. Rövidesen be is jelentik, kivel sikerült megállapodniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!