Sport

2016.11.16. 18:18

Juhász Roland 95 meccsen húzta magára a nemzeti együttes mezét

Budapest - A Svédország elleni barátságos labdarúgó mérkőzésen búcsúzott a válogatottságtól a magyar nemzeti együttes és a Videoton FC védője, Juhász Roland.

Ferencz Balázs

„Ennyi volt, nem gondoltam volna, hogy ma ilyen nehéz lesz.” - mondta a könnyeivel küszködve a Svédországtól 2-0 arányban elszenvedett barátságos labdarúgó mérkőzés szünetében Juhász Roland, a Videoton FC védője, aki a svédek elleni, 44 percnyi játék után intett búcsút a válogatottnak.

Fotó: Kricskovics Antal

Már a himnuszok alatt érezni lehetett, ez a meccs más lesz, mint a többi. A 33 éves rutinos hátvédnál már a találkozó előtt eltörött a mécses. Könnybe lábadt szemmel énekelte a Himnuszt, azonban amint elkezdődött az összecsapás, éppoly elszántan küzdött a pályán, mint azon az oly sok nagy csatán, melyet a háta mögött tudhat a háromszoros belga- és kétszeres magyar bajnok labdarúgó.

- Hiányozni fog minden, ami a válogatotthoz kapcsolódik, ezért tényleg megérte futballistának lenni. Az a legjobb, hogy itthon tudtunk a közönségtől elbúcsúzni, mindenkinek nagyon nagy köszönet, aki ehhez a meccshez hozzásegített bennünket, és külön a társaknak, hogy visszafogadtak bennünket. Jó volt köztük lenni újra és jó volt újra ezt átérezni, hogy nekünk játszották a Himnuszt - fogalmazott Juhász Roland azután, hogy végleg levette a magyar válogatott mezét.

95 mérkőzés, 6 gól. Ez Juhász Roland mérlege a válogatottban, imponáló mutató, mellyel a magyar futballtörténelem negyedik legtöbbet pályára lépő válogatott játékosa.

Juhász 2004. április 25-én debütált a felnőtt válogatottban, s első meccsén gólt is szerzett. Japán ellen vívott barátságos találkozót a magyar nemzeti együttes Zalaegerszegen, ahol a 3-2-es győzelemből fontos góllal vette ki részét az akkor 20 éves Juhász, a 67. percben talált be. 2007. augusztusában Olaszország felett aratott 3-1-es győzelem alkalmával is gólnak örülhetett, majd 2008. májusában Görögország kapuját is bevette (3-2). 2008. októberében aztán első tétmeccsen szerzett gólját is feljegyezhette, az albánok elleni vb-selejtezőn szerezte a magyar csapat második gólját (2-0). 2009. áprilisában ugyancsak vb-selejtezőn, Málta ellen is eredményes volt (3-0). Utolsó találatát 2012-ben szerezte a válogatottban Juhász Roland, akkor Andorra bánta a védő játékát (5-0). De nem a találataival vált a válogatott alapemberévé. Letisztult, intelligens és alázatos futballjával vált a védelem tengelyének kihagyhatatlan figurájává.

A nyári, franciaországi Európa-bajnokságon saját elmondása szerint pályafutása legemlékezetesebb futball-pillanatait élte meg, s így talán könnyebben hozhatta meg a döntést: visszavonul a válogatottságtól. Svédország ellen 44 percet kapott Bernd Storck-tól, aztán vastaps kíséretében hagyta el a pályát.

- Ugyanolyan volt a svédek elleni mérkőzés mint az első meccsem. Ugyanúgy készültem, mint bármikor, a válogatott mérkőzés mindig különleges, legyen az barátságos, vagy Eb-nyolcaddöntő - mesélte Juhász Roland. - Ugyanaz az érzés uralkodott rajtam, mint az előző 94 mérkőzésen. Kívánom, hogy a fiatalok minél többször és minél többen átélhessék ezt az érzést. Mert egy sportoló életében a nemzetet képviselni a legszebb dolog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!