Sport

2016.06.24. 13:40

Bernd Storck: messze még a vége

Toulouse - Az F-csoport győzteseként jutott az egyenes kieséses szakaszba a magyar válogatott, amely vasárnap, 21 órakor Belgiummal találkozik Toulouse-ban. A szövetségi kapitány bízik a jó folytatásban.

Horog László

A magyarok szakvezetőjét elismerik. Az egymilliós példányszámú gall szaklap, a L Équipe az eddigi mérkőzések után rangsorolta a szakvezetők munkáját, a legjobbnak a horvát Ante Cacic találtatott, 6,67-es osztályzattal, őt a magyarok trénere, Storck követi, 6,33-as érdemjeggyel, holtversenyben a szlovákok dirigensével, Jan Kozakkal. Mögöttük a következő négyes helyezkedik, az eddigi meccsek kapcsán egyaránt 6-ost kiérdemelve: Coleman, Löw, De Biasi és O Neill. Storck az osztrákok ellen 7-est, az izlandiak és a portugálok ellen 6-ost kapott a 10-es skálán, ennek köszönhető rendkívül elékelő pozíciója a kapitányok között. Léphet még előrébb is, ehhez azonban az kell, hogy vasárnap este legyűrjük a belgákat.

- A portugálok elleni meccs előtt azt mondta, az ellenfél számít esélyesnek, azonban csapatával nyerni akar. Ez majdnem össze is jött, háromszor vezettek a találkozón.

- A 3-3-as eredmény megfelelt a játék képének. A lefújás után azonnal gratuláltam a játékosaimnak, ugyanúgy, ahogy az első két meccset követően. Három különböző derbit vívtunk eddig a tornán, az osztrákok ellen domináltunk. Úgy gondolom, az izlandiak ellen is mi voltunk fölényben, főleg a második félidőben. A 11-esből kapott gól után a második játékrészben csatárokat cseréltem be, ellenfelünk csak a védekezéssel törődött. A zárás előtt megszereztük a számunkra kulcsfontosságú egyenlítő gólt, amivel már továbbjutottunk a csoportból a portugálok elleni meccset megelőzően. Az utolsó csoportmeccs kapcsán tisztában voltunk azzal, hogy ellenfelünk erősebb, mint a két, korábbi rivális, ennek megfelelően készültünk.

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitányának húzásai rendre bejönnek
Fotó: MTI/EPA/Peter Powell

- Ronaldo és társai meglepték valamivel?

- Nem igazán. Jól felkészültünk belőlük, tisztában voltunk a játékosok kvalitásaival. Azt mindenki tudja, hogy Ronaldo a világ egyik legjobb játékosa, valamint rajta kívül is akadnak BL-győztesek a keretben. A mi erősségünk eleve a zárt védekezés, s az abból indított támadások, a luzitánok ellen még átgondoltabban kellett megszervezni a hátsó alakzatunkat. Bár kaptunk három gólt, nem volt gond a védekezéssel, nem kapkodtunk, s a támadásainkban is mindig volt veszély. Az ellenfél harmadik gólja után is mentünk előre, Elek egy remek akció után a kapufát találta el. Mindkét félnek voltak bőven lehetőségei, az ellenfélnek döntően rögzített játékhelyzetek után, voltak pillanatok, amikor a szerencsével sem álltunk hadilábon. Ezzel együtt is megérdemelten végeztünk a csoportunk élén, nagyon megdolgoztunk az első helyért.

- A magyar csapatról úgy beszélnek, mint a kontinens három legjobban fejlődő válogatottjának egyikéről. Egyetért ezzel?

- Ezen még nem gondolkodtam. Mint ahogy azzal sem foglalkozom, hogy most már egyre többen hasonlítják a jelenlegi együttest a korábbi évtizedek sikeres, magyar csapataihoz. Én a jelenben élek, nem látom értelmét az összehasonlításoknak. Ne a múltról beszéljünk, hanem erről a csapatról, amely most nagyon sok örömet szerez az országnak. Az Eb-n eddig nyújtott teljesítményünk nem lep meg, bíztam a továbbjutásban. Nagyon sokat dolgoztunk, hogy idáig eljussunk, s remélem, az útnak még nincs vége.

- Ezek szerint továbbjutást vár a belgák ellen is?

- Mindent meg fogunk tenni a győzelem érdekében. A portugálok ellen sem játszottunk alárendelt szerepet, hiszem, hogy ez nem lesz másként Belgium ellen sem. Mindig a következő meccsre készülünk, ugyanakkor természetesen néha előre is tekintek. Az Eb-n szerzett tapasztalatok sokat jelentenek majd az ősszel kezdődő vb-selejtezőkön is.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!