Sport

2016.08.26. 18:35

Kazahsztán ütötte el a magyar válogatottat a továbbjutástól

Székesfehérvár - A székesfehérvári Kispályás Európa Bajnokságon a nyolcad, és a negyeddöntőket rendezték. Válogatottunk a kazahokkal szemben vereséggel zárt, kiesett.

Káldor András

A nyolcaddöntők első mérkőzésén a cseh válogatott magabiztos 5-2-es győzelemmel búcsúztatta a lengyel csapatot. Majd jött a torna titkos favoritja, a román együttes, amely óriási meglepetésre 3-2-re kikapott Angliától egy meglehetősen viharos, sárga és piros lapokkal tarkított összecsapáson, az utolsó percben kapott találattal, így ők is csomagolhattak. Ezzel az is eldőlt, hogy nem lesz címvédés az Európa Bajnokságon!

A következő mérkőzés a magyar csapatot is érintette olyan formában, hogy akár ők is ott lehettek volna a pályán, ha megnyerik az A csoport küzdelmeit, de mivel ez Szlovénia legjobbjainak sikerült, így ők játszhattak Walessel. A szigetországi gárda azonban borította a papírformát, és két hajrában szerzett góllal 5-3-ra megnyerte a mérkőzést.

A folytatásban Horvátország 2-0-as félidő után 4-0-al rendkívül simán túllépett Moldova csapatán, míg a német-szlovák összecsapás rendkívüli izgalmak után 3-3 lett, és csak a büntetők után dőlt el a németek javára. A mieink meccse előtt az Oroszország Montenegróval vívott csata 2-2 lett, és itt is jöhetett a szétlövés, amelyet Montenegró 2-0-ra nyert. A legjobb 16 záró meccsén a rendes játékidőben nem született gól, itt Bosznia-Hercegovina 3-1-re, szétlövéssel nyert Spanyolország ellen, és jutott tovább.

Kétségtelen, hogy elkélt a szurkolók segítsége a nyolcaddöntő utolsó előtti párosításában a magyarok Kazahsztán elleni mérkőzésen is, és a torna során már nem először beleborzongott mindenki a teltházas Masterplast Arénában, a Palotai út, valamint Selyem utca környékén a magyar himnusz hallatán. A kazahokat nem zavarta a 32-33 fokos hőmérséklet, a himnusz hangjaihoz egyenmelegítőben álltak oda, míg válogatottunk tiszta fehérben, a Sikur - Somogyi Sz., Horváth Zs., Poncok, Varga Cs., Szűcs. összeállításban várta az összecsapást.

Ellenfelünkről tudtuk, hogy gyorsak és kellemetlenek a ritmusváltásaik, de az láthatóan meglepte őket, hogy csapatunk már a saját térfelükön próbálta letámadni őket, és ennek eredményeként Fekete Róbert fejese a 3. percben kis híján célba talált.

Az 5. percben gyorsan lehűtötték a kedélyeket a zöldmezesek, Poncok Csaba lemaradt Kanat Zsumabekovról egy bedobás után, ő, pedig fejesből előnyt szerzett csapatának. 0-1.

Vezetése tudatában nyugodtan passzolgatott a kazah csapat, és ekkor igazán nem találtuk ennek a játéknak az ellenszerét. Nehezen találtuk a ritmust, és bizony Sikur Lajosnak kétszer is jól kellett közbeavatkoznia. Első alkalommal a kapus, Alin Assulzlan félpályáról megküldött bombáját bokszolta ki. A félidő utolsó percében a magyar erőfeszítések eredményre vezettek, Szabó Zsolt a baloldalon kapott egy labdát, szabálytalanul sem lehetett őt szerelni, és estében, kissé kisodródva a hosszú sarokba lőtt. 1-1.

A szünet után kiegyenlített játékot láthattunk, bár próbálta kapuja elé szegezni csapatunk ellenfelét, három nagy helyzetet is kidolgoztak, de a lehetőségek elpackázása megbosszulta magát. Zsinórban két percen belül két olyan gólt kaptunk, amelyet sajnos mi hoztunk össze. Előbb Kunis Abdulajev, majd Assan Barlibajev vette be kapunkat. 1-3. A végső találatokat pedig - az utolsó percben - Amangeldi Dussembajev, és Anuar Tokenov vitte be, végképp eloszlatva álmainkat. 1-5.

Kár érte, mert a szünet után már jobban játszottunk

Szombaton 11 órától az elődöntőkkel folytatódik az EB, a bronzmeccsre 19.30-kor, míg a döntőre 21 órakor kerül sor.

Betétprogramként két mérkőzést rendeznek, 17 órától a Videoton öregfiúk játszik a Médiaválogatottal, majd ezt követően 18 órától a Masterplast csapata az Európai Minifoci Szövetség tisztségviselőinek együttesével találkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!