Sport

2016.02.22. 20:08

Rögbi: egy sikersportág, ami a kevés figyelem ellenére töretlenül virágzik

Székesfehérvár - Ha azt mondjuk Székesfehérvár és sikersportág, sokan sokfélét mondanának. De vajon hányan mondanák a rögbit? Valószínűleg kevesen, pedig ebben a sportágban is van mivel dicsekednie a városnak.

Szupkai Gábor

A Fehérvár Rugby Club az ország egyik legrégebbi egyesülete ebben a sportágban. Még 1979-ben Fehérvár Áruház SE néven kezdődött a sikertörténet, amiben Botos Istvánnak, és Sarlós Árpád szakosztályvezetőnek óriási szerepe volt. Az 1985 óta már a mostani néven működő egyesület igazi úttörője a magyarországi rögbinek. Gyolcsos Ferenc az egyesület ügyvezető alelnöke szintén megkerülhetetlen név, hiszen rengeteget tett a sportág meghonosításáért Székesfehérváron.

- Valóban büszkék vagyunk. Az FRC volt az első aki figyelmet fordított a tehetségekre és 1990-ben az első utánpótláscsapatot is mi tudtuk kiállítani. A másik amiben szintén megelőztünk mindenkit, az a női rögbi, hiszen nálunk alakult meg 2000-ben az első női csapat. A lányok manapság is szenzációs eredményeket érnek el, hatszoros bajnokok, és jelenleg is veretlenül vezetik a bajnokságot, így könnyen lehet, hogy hamarosan ez a szám hétre nő. A klubnál ez a hetes szám most igazán jó ómen, hiszen ennyi női játékosunk szerepel a válogatottban, ami ha azt nézzük, hogy tizenkettes a keret, igazán nem rossz. A nők ugye csak olimpiai rögbit játszanak, másnéven 7-es rögbit, ami most Rióban már ott lesz az ötkarikás játékokon. A magyar lányok éppen csak lecsúsztak a szereplésről a svédek elleni döntetlennel - mondta Gyolcsos Ferenc.

Kerner Krisztián (labdával) ha igazán megindul, az ellenfelek nagyon nehéz feladat elé néznek. Fotó: Molnár Artúr

Az tisztán látszik tehát, hogy a női vonalon van mire büszkének lenni, de ha a férfiakról van szó, akkor sem kell elszégyellniük magukat.

- A férfi csapatunk az NB I-ben szerepel, és 2015-ben öt játékost ők is adtak a magyar válogatottnak. Mivel ez a sport amatőr alapokon működik, így az NB I számunkra a csúcs. Ott van ugyan az Extraliga, ahol külföldi csapatokkal is meg kellene mérkőzni de mi ezt anyagilag nem tudjuk bevállalni. Játékban még nem is lenne gond, hiszen legutóbb a Magyar Kupában összefutottunk a Szegeddel valamint az Esztergommal akik az Extraliga tagjai, és 5 illetve 15 ponttal kaptunk ki, ami ebben a sportágban egyáltalán nem nagy különbség. Ráadásul az esztergomiak az egyetlenek az országban akik fizetett profi játékosokkal is rendelkeznek, de szentül hiszem, hogy két éven belül képesek leszünk ezeket az ellenfeleket is legyőzni.

Ezek persze a felnőtt csapatok eredményei, de az utánpótlás a mai napig fontos része a klub filozófiájának. Nem véletlen, hogy Gyolcsos Ferenc 2015-ben átvehette a Fejér megye Diáksportjáért kitüntetést, hiszen jelenleg az iskolákban szerveződő edzéseket koordinálva (edzőtársaival együtt) rengeteg fiatalnak ad motivációt a sportolás eme formáját bemutatva.

- Természetesen ahol csak lehet próbáljuk megmutatni a gyerekeknek ennek a sportnak a szépségeit. Fehérváron, Pákozdon és Lajoskomáromban kihelyezett iskolai edzéseket tartunk. A pákozdi Nemeskócsag Általános Iskolában például sikerült annyira jó munkát végeznünk, hogy nagyon rövid idő alatt diákolimpiát nyertek a gyerekek. Szerencsére most a városvezetés is mellénk állt, és hamarosan a Köfém pálya a mi birodalmunk lesz, ami óriási lehetőség. Ugyan van egy nagy ellenfelünk, a számítógép, de nem adjuk fel, mozgásra bírunk annyi fiatalt amennyit csak tudunk - zárta mondandóját Gyolcsos Ferenc.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!