Sport

2017.06.06. 19:50

Kezdődik az aranycsata - Az Alba a Falco együttesét fogadja

SZÉKESFEHÉRVÁR - Az Alba Fehérvár Puebla Plus férfi kosarasai ma 19 órakor, hazai pályán kezdik a döntőt a Falco KC Szombathely együttesével.

Horog László

A nyár meghozta a kosárdöntőt. Ma este az Alba Regia Sportcsarnokban megkezdődik az aranycsata, az Alba Fehérvár és a Falco hadakozik a legfényesebb medáliáért. A tavaly ezüsttel záró - a Szolnoki Olajjal szemben 3-1-re veszítették el a finálét -, a nyáron jól erősítő fehérváriak kapcsán mindenki várta, hogy ott lesznek a végelszámolásnál, ám a vasi gárdát nem emlegették az arany várományosai között. Ahogy múltak a fordulók, úgy lettek egyre magabiztosabbak, hazai pályán senki nem tudta őket legyőzni a szezonban. Idegenben azonban nem remekeltek, egészen a közelmúltig.

 

A fehérváriak elleni mérlegük ötvenszázalékos. Az első meccset október közepén, a második fordulóban vívták Fehérváron, az Alba 77-72-re győzött, köszönhetően az utolsó negyedben mutatott magabiztos játéknak, ezt a tíz percet 24-14-re hozták Dzunic Branislav tanítványai. Január végén, Szombathelyen komoly ütést mértek a kék-fehérekre. A nyugati határszélen 89-61-re nyert a házigazda, elképesztő százalékkal dobtak közelről és távolról egyaránt. Április elején, immár a középszakaszban, az Aréna Savariában Srecko Sekulovic együttese diadalmaskodott 69-62-re, pedig a meccs jelentős részében a fehérváriaknak állt a zászló, a vendéglátók a végjátékban kerekedtek felül. Három héttel később, a Gáz utcában remek meccsen nyert a Fehérvár 93-80-ra, Taylor 25, Lóránt 21, Markovic 17, Keller Ákos 17, Mohammed 12 ponttal jelentkezett. A vendégeknél a mindig megbízható Darrin Govens volt a legjobb, 16 ponttal.

A döntőbe a Szombathely került könnyebben, 3-0-ra diadalmaskodtak az esélyesebbnek vélt Egis Körmend felett. Főleg a söprés ténye okozott meglepetést. Az első meccsen komoly hátrányból fordított a Falco, a második derbit idegenben nyerte, aztán hazai pályán 88-84-es eredménnyel lezárták a párharcot. Az Alba a másik ágon, a ZTE-vel csatázott, a zalaiak elvették a pályaelőnyt, 88-80-as sikerrel, és aligha gondolták, hogy ekkor nyernek utoljára. A folytatásban az Alba győzött Egerszegen, 94-85-re, majd hazai pályán könnyedén, 102-70-ra, múlt szombaton pedig idegenben lezárta a párharcot, 79-74-es sikerrel. Ez fontos is volt, hétfőn megkímélték magukat az újabb ütközettől, 3-1-es összesítéssel kerültek a fináléba. Miután a Fehérvár februárban, Győrben megnyerte a honi kupát, a bajnokságban az alapszakaszt és a középszakaszt, érthetően szeretnék folytatni a jó sorozatot.

- A Falco jó csapat, ahol nem csak az NB I-es pontkirályra, Govensra kell ügyelni, Váradi, Pustahvar és Medford is kulcsfigura. Ezzel együtt is nyerni szeretnénk a döntő első meccsén, valamint a többi találkozón is - közölte Lóránt Péter, az Alba centere.

1. mérkőzés: 2017. június 7. szerda, 19.00, Alba Fehérvár-Puebla Plus-Falco KC Szombathely

2. mérkőzés: 2017. június 10. szombat, 14.45, Falco KC Szombathely-Alba Fehérvár

3. mérkőzés: 2017. június 13. kedd, 19.30, Alba Fehérvár-Falco

4. mérkőzés: 2017. június 16. péntek, 18.00 (ha szükséges)

Falco KC-Alba Fehérvár

5. mérkőzés: 2017. június 18. vasárnap, 21.00 (ha szükséges)

Alba Fehérvár- Falco KC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!