Sport

2016.05.30. 18:55

Kihozták a maximumot - Deli Rita, az edző szerint jól sikerült a tavasz, elégedett lányaival

Székesfehérvár - Az FKC kézilabdázói hektikus idényen vannak túl, a kupában a 4., a bajnokságban a 6. helyen zártak. Ami lényeges: ősszel indulnak a nemzetközi porondon.

Horog László

Február utolsó napján vette át a 8. helyen tanyázó FKC irányítását Deli Rita. A korábbi Európa-válogatott kézilabdázó számára nem volt ismeretlen a közeg, hiszen évek óta szakmai igazgatójaként ténykedett, valamint irányította a klub junior és ificsapatát. Ám felnőtt együttes kispadjára most ült először.

- Az NB I-ben 6., a hazai kupában 4. helyen végeztek, kiléphetnek a nemzetközi porondra. Elégedett?

- Amikor felkértek a csapat irányítására, nehéz helyzetben voltunk. Nem csak a tabellán elfoglalt hely okán, az eredménytelenség miatt lelkileg is padlón levő játékosokkal kezdtem a munkát. Komoly meccsek vártak ránk, az volt a legfontosabb, hogy a 8. helyet megszerezzük, tehát ne az alsóházban csatázzunk a végjátékban. Sikerült.

- Győzelemmel mutatkozott be a Siófok ellen, ez meghatározta a folytatást.

Deli Rita február utolsó napján ült le az FKC kispadjára. Csapata a 6. helyen zárt az NB I-ben. Fotó: Koppán Viktor

- Fontos volt az a győzelem, ami kiváló játékkal össze is jött. A siker a következő meccsekre erőt és hitet adott a lányoknak, az Érd, a Ferencváros, a Békéscsaba várt még ránk az alapszakaszban. Az első két gárda ellen nem sikerült nyerni, de azzal, hogy a viharsarkiakat megvertük, a 8. helyen bejutottunk a rájátszásba, ahol a Győrrel találkoztunk. Előzőleg, az alapszakasz utolsó meccsén a Fradit kellett volna megvernünk a 6. helyhez, hogy a folytatásban az ETO-t elkerüljük. Kikaptunk az FTC-től, majd a negyeddöntőben a Győrtől. Utóbbi csatát is komolyan vették a lányok, nem volt mindegy, milyen vereségeket szenvedünk, helyt álltunk, volt tartása a csapatnak.

- Jött a siófoki gárda, akiket gond nélkül legyőztek, így az 5. helyért játszhattak.

- Idegenben egy góllal kaptunk ki, otthon magabiztosan győztünk, jobbak voltunk. Pedig a balatoniaknak is nagyon fontos volt a győzelem, a megítélés és az őszi kupaszereplés miatt. A Vác-Dunaújváros győztesével vívtunk az 5. helyért. Jobb volt a Kohász, már az első meccsen eldőlt, ki végez előbb, de fontos volt, hogy a visszavágón győztesen hagyjuk el a pályát. Remek meccsen nyertünk 28-27-re. A tavaszi produkciónkkal elégedett vagyok, úgy gondolom, az előzmények után kihoztuk a szezonból a maximumot. A kupa elődöntőjében is volt esélyünk az Érd ellen.

- Egyénileg kivel elégedett, és kitől várt többet?

- Mindenkinek voltak jobb és rosszabb meccsei. Mayer Szabina mindenképpen dicséretet érdemel, stabil teljesítményt nyújtott, Herr Orsi és a másik kapus, Sipeki Flóra jól kiegészítette egymást, utóbbi az utolsó, Kohász elleni meccsen, csereként védett szenzációsan. Bandelier az idényben kiegyensúlyozott volt, Kazai pedig az utolsó meccseken megmutatta, mire is képes. Ishitatéval és a szezon közben érkező Gjorgjijevskával is elégedett vagyok.

- A nyáron több lesz a távozó, mint az érkező?

- Mint mindig, ezúttal is lesz mozgás, de neveket még nem szeretnék mondani. A Fehérvár KC vezetése rövidesen konkrétumokkal szolgál.

- Jövő ilyenkor milyen helyezéssel lenne elégedett?

- Minden szezon kezdésekor a négy közé jutást fogalmazzuk meg, most nem szeretnék elkiabálni semmit. Sok függ az igazolásoktól, a felkészüléstől, és attól, hogy a riválisok miként erősítenek. Kiélezett a bajnokság, apróságok döntenek. Jövőre nem lesz rájátszás, az alapszakaszt követően bajnokot hirdetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!