Sport

2014.07.23. 18:50

Deákné Kulcsár Ágnes az ifi olimpián

Hétfőn futár kopogtatott Deákné Kulcsár Ágnesnál, az Alba Öttusa SE edzőjénél, hogy átadja a hivatalos értesítést, mely szerint versenybíróként delegálják a kínai ifjúsági olimpiára.

Matók János

A Nemzetközi Öttusa Szövetség egyetlen magyar versenybíróként az egykori kiváló öttusázót, Deákné Kulcsár Ágnest az Alba Öttusa SE edzőjét, aki civilben a Fejér Megyei Szent György Kórház vízes részlegén segéd gyógytornászként dolgozik jelölte a kínai ifjúsági olimpiára, és az erről szóló hivatalos értesítést kézbesítette a futár. Ágnes augusztus 19-én száll fel a Kínába tartó repülőgépre.

- Milyen érzés lesz majd ott lenni az olimpián?

- Nagy megtiszteltetést jelent, s bizonyára nagy élmény lesz mondta mosolyogva Ágnes, az egykori szövetségi kapitány, Kulcsár Antal lánya. Igazából már az év eleje óta tudom, mert a nemzetközi szövetség versenyigazgatója akkor szólt a jelölésemről, s azóta erre is készülök. A versenybírói feladat igazából nem is munka, hanem egy olyan hobbi, amit nagyon szeretek. Abból adódik, hogy a hazai és a nemzetközi élmezőnyben nagyon sokáig öttusáztam, s most versenybíróként is benne vagyok a nemzetközi körforgásban.

- Tudja már, hogy mi lesz a konkrét feladata Kínában?

- Az egészen biztos, hogy a vívásnál valamennyien közreműködünk, mert a szabály szerint ez kötelező, a többi versenyszámban is lesz rá lehetőség, de arról már a helyi szervezők döntenek, hogy melyik versenyszámban alkalmaznak még. Nagyon remélem, hogy több szerepet is kapok majd a Nancsingban rendezendő olimpián.

A legjobb felkészülés egy bírónak is a verseny. Jövő héten lesz a felnőtt magyar bajnokság, ott is közreműködik?

- Reményeim szerint igen, de ez még nem dőlt el, a magyar szövetség versenybírói bizottsága pár nappal az ob előtt kéri fel a résztvevőket. Valóban jó felkészülés lenne az olimpiára.

- Egy öttusa versenybírónak mennyiben más a feladata, mint mondjuk egy labdarúgó játékvezetőnek?

- Nagyon sokrétű személyiségnek kell lenni, illetve nem árt, ha az ember néhány évet eltöltött a sportágban. Főleg a vívásban fontos ez, mert az úszásban külsősként is meg lehet ezt tanulni. De a vívásban több év kell, mire az ember megszerzi a megfelelő rutint, tapasztalatot.

- Fehérvárról az úszó Sebestyén Dalma mellett még ön utazik el Kínába, de mint a nemzetközi szövetség delegáltja, így nem a hivatalos magyar csapat tagjaként.

- Ez már négy éve, az első ifjúsági olimpián is így történt, akiket a különböző nemzetközi sportági szövetségek jelöltek ki, azok nem kerültek be a hivatalos nemzeti csapatba. Ettől függetlenül én büszke magyarként és székesfehérváriként veszek majd részt az ifjúsági olimpián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!