Sport

2015.10.18. 19:06

Kisapostag és a válogatott labdarúgó, Rab Tibor életében is nagy nap volt ez

Kisapostag – Korábbi magyar válogatottak, a Ferencváros legendái, na meg persze a helyi „aranycsapat” jött össze szombaton egy remek kispályás labdarúgó tornára, hogy így is köszöntsék a településen élő, hatvanadik születésnapját ünneplő Rab Tibort.

Gallai Péter

Aki a Ferencváros színeiben tizenkét szezont játszott, a klub örökös bajnoka, a válogatottal pedig az 1978-as argentínai és az 1982-es spanyolországi világbajnokságon szerepelt. Volt idő mindezt megbeszélni a helyszínen, mert Rab Tibor és a főszereplők késtek, az ünnepeltnél várták be egymást, s tartottak bemelegítést. „Csak nehogy eközben sok legyen a pálinka” – mondta erre valaki nevetve a pálya mellett, ahol olyanokkal is találkoztunk, akik egyébként nem járnak sporteseményekre. „Nagyon elfoglalt vagyok, de úgy döntöttem, csak kijövök. Még az ebédfőzést is otthagytam” – adott nyomatékot szavainak egy asszony. Majd Nagy Attila polgármesterrel és Törjék Józseffel, a helyi fociklub elnökével – aki Hammer Istvánnal szervezte meg a gálát – beszélgettünk, akik azt mondták: ez nagyon nagy esemény egy ilyen kistelepülés életében. – A kisapostagi öregfiúk elméleti síkon nagyon jól felkészültek, tervezték a gyakorlatit is, de az esős idő keresztülhúzta a számításaikat – árulta el mosolyogva az elnök.

Majd megérkeztek a vendégek, de mivel többen aktív szerepet töltenek be különböző csapatoknál, így az előzetes listához képest nem mindenki tudott eljönni. Talán a leginkább várt Détári Lajos sem.

A torna elején Nagy Attila köszöntötte a megjelenteket, majd Hammer István adott át ajándékot Rab Tibornak, aki hálás szívvel köszönte játékosoknak, nézőknek, hogy megtisztelték jelenlétükkel.

Majd Arany Tamás sípjelére útjára indult a labda, Tibor a válogatottban és a Fradiban is játszott a körmérkőzések során. Míg a pályán nagy csata zajlott, a cserék folyamatos zrikálással próbálták megzavarni az ellenfél játékosait. A nézők láthattak nagyszerű megmozdulásokat, vicces jeleneteket, s Törjék József „csodatételét” is, aki egy-egy súlyos sérülést az egészségügyi ládában lapuló sörrel azonnal orvosolni tudott. A mérkőzések végén Rab Tibor minden csapatnak egy-egy kupát adott át, majd vendégeivel nála folytatódott az ünneplés, a sztorizgatás.

– Csodálatos nap a mai, jó érezni, hogy Kisapostag is befogadott engem – fogalmazott Rab Tibor, akivel hosszabb interjút is olvashatnak majd. Az esemény végére befutott Kiprich József is, aki már a meghívásnak is nagyon örült: – Ez egy különleges alkalom, szerintem mindekinek kötelessége volt eljönni.

A torna után Sipos Jenő, tiszteletbeli válogatott és szavaival élve a mai válogatott megmagyarázója, azaz szóvivője azt mondta, ez az alkalom természetesen más, mint a többi: – Rab Tibit annak idején csodáltam a Fradiban és a válogatottban, utána jó barátom lett, megtiszteltetés, hogy vele és a többi játékossal egy csapatban focizhatok. Nagyon örülük, hogy találkoztunk régi ismerősökkel, s annak is, hogy sok néző tisztelte meg őt. Jó hangulatú torna volt, méltó az ünnepelthez. Isten éltesse Rab Tibort!

Mucha József, az egykori csapattárs, szintén a Fradi örökös bajnoka és legendája azt mondta, a fradisták profi módon készültek az eseményre: – Nem szerettünk volna korunkhoz képest csalódást okozni, vagy lebőgni, csapatunk taktikája: apró gólokkal megzavarni az ellenfelet. Ebben a hónapban már hatvannégy leszek, ha leszek, bár nagyon szeretek futballozni, de van két csípőprotézisem, nem minden felkérésnek tudok eleget tenni, de az természetes volt, hogy ezt nem hagyom ki.

Ha Kiprichet meghívják egy sörre, ő viszonozza

A magyar old boys labdarúgó válogatott számára nem volt kérdés, hogy eljöjjenek Rab Tibor születésnapjára.

A csapatvezető Polonkai Zoltán – aki egykor a Népstadionban a válogatott találkozók szünetében ejtette ámulatba a szurkolókat és dekázásban megdöntötte Maradona húszezres rekordját – lapunknak azt mondta: nem volt kérdés, hogy Rab Tibor hívó szavára aki tudott, eljött. – Kiváló ember, nagyon szeretjük – tette hozzá, majd rátért a tíz éve veretlen csapat felkészülésére. – Állandó a taktikánk, egy apró góllal többet rúgni, mint az ellenfél, egy évtizede ez sikeres, azért nem semmi. S ebben vannak külföldi tornák is, például Kárpátalján harmincöt évesek ellen játszottunk, akik között volt, aki az olasz harmadosztályban rúgta a bőrt. Ekkor az Újpest európai ezüstcipőse, a tavaly elhunyt Fekete Laci mentette meg a csapatot. Pedig szívműtétje után nem sok ereje volt, csereként kísért el minket. Aztán egyszer csak azt mondta nekem, te Fókácska, én felmegyek, a Durci (Dúró József) és Vincze Pilu is jól ível, odasettenkedek, fejelek egy gólt és lejövök. Így is lett, és ez volt élete utolsó találata...Polonkai Zoltán életét is úgy éli, hogy jó adni, s így vannak ezzel minden fellépésükkel: – A legapróbb falvakba is eljutunk, ahol személyesen találkozhatnak az emberek Détárvial, Zámbóval, s ha Kiprichet meghívják egy sörre, ő viszonozza. Végül is ez egy küldetés itthon és Európában, amit úgy néz ki, kormányszinten is támogatnak majd. Igyekszünk úgy lekötni a meccseket, ha lehet, rendezzenek utánpótlás tornát is. S ha látunk egy kiemelkedő tehetséget és kérik segítségünket, azért ilyen játékosok szavára komolyabban odafigyelnek bárhol az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!