Sport

2014.11.25. 17:30

A Sóstói Stadion rekonstrukciója után épülhet a csarnok is

Székesfehérvár - Örömteli hírről számolhattunk be minap, a Sóstói Stadion rekonstrukcióját jövő ősszel megkezdik, és 2016 végére minden tekintetben korát meghaladóan korszerű létesítménnyel gazdagodik Székesfehérvár. Cser-Palkovics András polgármesterrel beszélgettünk a város sportéletét meghatározó döntésről, valamint a további beruházásokról.

Káldor András

- Polgármester úr! Üdvözítően hatott a bejelentés a stadion újjászületéséről, ám sokan megkérdőjelezik a döntést, mivel nincs egészen tíz éve, hogy felújítások történtek Sóstón, nem kevés pénzért.

- Ezt a stadiont akkor csak részben újították fel, és az elképzeléseknek csak egy töredéke valósult meg. Az a terv eredetileg sokkal nagyobb volumenű felújítást eredményezett volna, igaz sokkal nagyobb befogadóképességgel. Így aztán csak a főépület, és annak is csak egy része realizálódott. Most egy sokkal reálisabb terv született, a tizennégy ezres stadion újul meg.


Nem csak a Sóstói Stadion, hanem a környezete is megszépül az építkezés befejeztével
Fotó: vidi.hu

- Ez a beruházás azonban túlmutat a egyszerű stadion felújításon!

- Így van. Nem szabad elfelejteni, hogy ez jóval több ennél, ugyanis ez egy városrész, rehabilitációját is jelenti. Itt van például a Csíkvári út, és annak minden áldatlan problémája, a parkolási nehézségekkel együtt, amelyhez kapcsolódik még a stadionnal átellenben lévő két temető is. Ezek a gondok is meg fognak oldódni.

- És akkor még volt szó egy sokkal nagyobb léptékű értékmentésről.

- Egyértelmű helyreállítás történik majd, hiszen a stadion mögött található Sóstó természetvédelmi övezet, amely egy csodálatos adottságokkal, madárvilággal rendelkező terület. Ez sajnos az elmúlt évtizedekben olyan állapotba került, hogy most már a léte, illetve a nem léte forgott kockán. Ezzel a mostani rehabilitációval együtt ezt a tavat is megmentjük. Megtörténik a mederkotrás, vele párhuzamosan a vízpótlás kialakítása is, egy természetvédelmi oktató központ, is megvalósul a stadionon belül.

Cser-Palkovics András
Fotó: Molnár Artúr

- Ebben az esetben tehát nemcsak sporteseményeket látogathatnak majd a fehérváriak?

- Egy multifunkcionális stadion jön létre, oktatási, kulturális, és sport célokra egyaránt alkalmazható lesz. Abban bízom persze, hogy az alapvető funkcióját, a labdarúgó mérkőzéseket egyre nagyobb nézőszámban tekintik meg, új közösségi térként, és ha nyolc-tízezren látogatnak ki akár egy magyar rangadóra, vagy nemzetközi mérkőzésre megtelik, akkor már senkit nem fog néhány év múlva érdekelni, hogy egyébként megépült, és kellett, vagy nem kellett. Nem szabad elfelejteni, hogy a városnak ezek a fejlesztések egy forintjába nem kerülnek, viszont a város tulajdonában lesznek, és a vagyonát fogják gyarapítani. A stadion kilenc milliárd, a környék rendezése másfél-kétmilliárd forintból valósulhat meg.

- A másik kardinális kérdés Székesfehérvár sportéletében, hogy lesz-e multifunkcionális csarnoka a városnak?

- Ugyanúgy küzdünk ezért is, mint a stadion fejlesztésért. Úgy érzem, nyugodtan mondhatom, hogy ezt már útra tettük , itt látszik, hogy milyen ütemezéssel mikor kezdődhet a bontás, és mikor kezdődhet az építkezés, hogyan lesznek véglegesítve a tervek. Most kell majd rákanyarodnunk a rendezvény csarnokra, mindenesetre az előkészítő munkája már néhány hónapja zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!