Sport

2017.08.15. 15:05

Követendő példa a mának - A mai napig élénken él a párharc a Partizán hátvédjének emlékezetében

SZÉKESFEHÉRVÁR - Közel 33 esztendeje az UEFA Kupa nyolcaddöntőjének sorsolása után a Videoton először idehaza fogadta a jugoszláv labdarúgás zászlóshajójának számító Partizán Beograd együttesét.

Káldor András

A sorsolás után valljuk meg fikarcnyi esélyt sem adtak a fogadóirodákban a Vidinek, hiszen a Partizán az első körben a máltai Rabat Ajaxot ütötte ki gond nélkül, majd az angol Queens Park Rangers ellen győztek, hatalmas csatában.

Az első meccsen elszenvedett 6-2-es vereség után ugyanis a visszavágón 4-0-ra nyertek, és így idegenben lőtt góllal mégis továbbjutottak, hatalmas szenzációt okozva akkoriban. Nem véletlen, hogy duzzadó önbizalommal nyilatkoztak a Videotonról: szerintük a sorsolásnál sikerült elkerülni minden veszélyes ellenfelet, sőt, volt, aki úgy gondolta, a mezőny leggyengébb csapatát fogták ki.

Rendkívül magabiztos volt vezetőedzőjük, Nenad Bjekovic a párharcot megelőzően.

- Nem ismerem ezt a csapatot, de Székesfehérvárott is támadójátékra törekszünk, két meccs alapján úgy vélem, mi megyünk tovább! Annak ellenére, hogy a Videoton előtte kiütötte a Paris Saint Germain gárdáját, nem volt felhőtlenül pazar hangulat a fehérváriak háza táján.

Ennek oka, pedig a meccset megelőző bajnoki szereplés volt, mivel előbb ugyan három nullára verték a Tatabányai Bányászt, ám a kupameccset megelőzően négy nappal csapnivaló játékkal kaptak egy hármast a Zalaegerszegi TE-től, pedig előtte a piros-kék drukkerek még azon polemizáltak, vajon hány góllal fogják megterhelni a zalai kapus, Balázs Zsolt hálóját...

Disztl Péter a helyzet magaslatán, a Vidi kapusa Fehérváron megőrizte hálóját a góltól
Fotó: Archív

Mindennek ellenére a zalaegerszegi kilencven perc után egy hazai szurkoló kiáltott be a fehérváriak buszának ajtaján. - Most a Zete nyert, szerdán viszont mi is minden jót kívánunk a Vidinek!

Hiába, nagyon sokan drukkoltak az akkor szintén egyedül játékban levő magyar kupacsapatnak. Eredményesen szurkoltak, hiszen a Videoton fantasztikus játékkal egy ötöst hintett a válogatott kapus Fahrudin Omerovic hálójába.

Azt tudni vélték a szakértők, hogy a Partizán ugyan egységes csapat, de nem voltak bennük olyan egyéniségek, mint a Videotonban.

Ellenben rendkívül kellemetlen stílusban futballoztak, agresszívak voltak, és sokat futottak, és önbizalom terén sem álltak rosszul. Ám a visszavágón kétgólos hazai sikerük kevés volt az üdvösséghez...

Dragi Kalicanin (fehér) Burcsa Győzöt próbálta megakadályozni a góllövésben, így a labda Fahdurin Omerovicsé lett

Dragi Kalicsanin a védelem tengelyében szerepelt, élénken emlékezett a találkozóra. - Legrosszabb álmaiban gondolok az első mérkőzésre, talán nem véletlenül. Nem nagyon készítettek fel bennünket a Vidi ellen, mert előtte a Queens Park Rangerst úgy vertük ki 4-0-ra, hogy előtte Londonban ők győztek 6-2-re. Úgy voltunk vele, hogy a britek mindenképpen erősebbek a Videotonnál.

Kétségtelen, hogy visszagondolva lezserül fogtuk fel ezt a párosítást, és főleg az első meccset, a legnagyobb hibát mégis az okozta, hogy felkészületlenek voltunk. Az idegenbeli, nagyarányú vereség után hittünk abban, hogy, akárcsak az angolok ellen, majd fordítani tudnak. 2-0 után bíztam benne, hogy továbbjuthatunk, de a második félidőben úgy éreztem, hogy nincs annyi erő bennünk, mint a Queens Park ellen volt előtte.

Döntőnek bizonyult Szabó József Fehérváron lőtt négy gólja, de szerintem mellette szegény Májer Lajos volt a főszereplő, mert a szélen bolondot csinált belőlünk, ráadásul Disztl Péter is ragyogóan védett. Négy-öt játékost a fehérváriak közül minden további nélkül el tudtam volna képzelni az akkori Partizánba - hangsúlyozta az 59 esztendős, kitűnő hátvéd.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!