Sport

2016.04.26. 15:10

Küszöbön a feltörekvő ifjúság - A Delfin SE fiatal úszói a felnőtt ob után érmekért harcolnak az ifik között

Székesfehérvár - Dániel András mintegy 10 évvel ezelőtt gondolt egy nagyot: pici úszópalántákkal kezdett foglalkozni, kinevelte őket, s ma már a felnőttek között is bontogatják szárnyaikat.

Ferencz Balázs

A győri felnőtt úszó országos bajnokságon több döntős helyezést is elértek a Delfin SE úszói. A dobogót most még nem érték el a fehérvári fiúk és lányok, de finalista tagságuk, valamint kiemelkedő egyéni csúcsaik azért is figyelemre méltóak, mert mindössze 15-17 évesen szerepeltek a legjobb magyar úszók között. A 16 esztendős Kotnyek Bettina 100 mellen a 7. lett, 1:13.32 perces időeredménye egy másodperccel volt jobb, mint az eddigi egyéni csúcsa, s ezzel az ifjúsági ranglista 2. helyére ugrott.

- Nagyon örültünk, hogy döntősek voltunk, mert tavaly az ifibajnokságon sem jutottunk a legjobb nyolc közé, most pedig ott állhattunk a felnőtt döntőben. Sajnálom, hogy nem sikerült megúsznom azt az időt, amit az előfutamban, mert nagyon izgultam. Rutinra van még szükségem - jelentette ki Kotnyek.

Leitner Zsófia (bal), Fekete Ferenc és Kotnyek Bettina is belekóstolhattak a felnőtt ob hangulatába

Leitner Zsófia az 50 m gyorsúszó számban a második legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőbe, ahol az 5. lett. A 15 éves, mindig mosolygós úszóhölgy 26,67 másodperces ideje fél másodperccel volt jobb az egyéni csúcsánál. 100 m gyorson 58.51-et úszott, s ebben a számban az első helyen áll az ifi ranglistán. A korábban mellúszó, most már inkább a gyorsra specializálódó Leitner Zsófia 50 m mellen a 10. helyen zárt a felnőttek között.

- Sokat kell még gyakorolnunk, hogy akkor hozzuk a legjobb formánkat, amikor kell - vélekedett a Pusztavámon élő úszó. - Jó időket akartam úszni az ob-n, nem helyezéseket céloztam meg. Az 50 gyorsra nagyon koncentráltam, összeszedett voltam, és sikerült döntőbe jutnom. Ott már csak az járt a fejemben, hogy kiadjam mindazt, ami a csövön kifér.

A vezetőedző, Dániel András ötéves koruk óta foglalkozik a fiatalokkal. A kitartó munka most hozhatja meg gyümölcsét. Az edző szerint a közelgő ifi ob-n érmekért úsznak majd tanítványai.

- Az ifi Eb-n is szeretnék indulni idén. Jó lenne rajtkőre állni 100 mellen és 200 mellen, de utóbbin még javítanom kell. Sok erő kell hozzá - mondta Kotnyek Bettina.

- Nem gondolkodunk még távoli célokban, mindig az aktuális feladatra koncentrálunk, lépésről lépésre haladunk - tette hozzá Leitner.

Nem csupán a lányok kacérkodnak nemzetközi sikerekkel. A 17 éves Fekete Ferenc már rendelkezik külföldi versenytapasztalattal, a felnőtt ob-n 50 gyorson a 10. lett 23.61 mp-el, ezzel majdnem elérte az olimpiai B-szintet. 100 m gyorson 52.26-ot úszott, mellyel végül nem jutott a felnőtt döntőbe.

- Nagymértékben elégedett vagyok, de van még min javítanom, főleg a rajtokon és a fordulókon. Szeretnék még sokkal jobb eredményeket elérni. Az országos bajnokságon jó formában voltam, de muszáj még némi rutint szereznem - mesélte Fekete Ferenc. - Engem inkább motivált mint bénított, hogy felnőttek között úszhatok.

Fekete eredményei az utóbbi egy évben javultak sokat, s ezért rengeteget dolgozott. A júniusi ifjúsági ob-n olyan jól szeretne szerepelni, hogy úszhasson a hódmezővásárhelyi ifi Európa-bajnokságon is.

- Elsősorban érmet szeretnék nyerni az ifi ob-n, aztán majd négy év múlva, a tokiói olimpián is rajtkőre állnék - beszélt terveiről a fiatal fehérvári úszó-sprinter.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!