Sport

2015.06.26. 11:34

Kuttor Attila visszatért

Székesfehérvár – Egyre többet bukkan fel a Vodafone Sportcentrumban, a fia edzéseit figyeli Kuttor Attila. Az egykori válogatott futballista csemetéje a DKKA-ban folytatja pályafutását.

Horog László

– A lányom miatt közöltünk Fehérvárról Sopronba, hét évvel ezelőtt kezdte meséjét Kuttor Attila. – Enikő további karrierje miatt választottuk ezt. Jó döntés volt, eljutott a felnőtt csapatig, az utóbbi két szezont már ott töltötte, kétszeres bajnok, az aktuális válogatottaknak is erőssége, korosztályos vb- és Eb-bronzérmes. Most érettségizett, 18 éves, a nyáron az Egyesült Államokban folytatja egyetemen, kosaras ösztöndíjjal Pittsburghben. Korábban Szécsi Orsolya is ott tanult, jelenleg a miskolciak erősíti, Szamosi Amadea viszont most is a suli hallgatója, jelenleg harmadéves. Mivel a lányom távozik a hűség városából, nem logikus, hogy maradjunk a nyugati határszélen. Hat évet éltünk Sopronban, az utóbbi egyet Szombathelyen, én ott edzősködtem, természetesen a futballban, a lányom pedig megtette a hatvan kilométeres távolságot, Sopronba. A fiam, Gergő 13 esztendős, szintén kosárlabdázik, Sopronban kezdett, három évet ott töltött, az utóbbi kettőt pedig Szombathelyen. A nyártól Fehérváron folytatja. Mindkét gyerek ügyes, bízom abban, hogy élsportolók lesznek. Illetve Enikőnél ez már eldőlt, korosztálya egyik legjobbja, 3-4-es poszton.

Kuttor Attila egyáltalán nem bánja, hogy mindkét gyermeke a kosárlabdát választotta (Fotó: A SZERZŐ)

Amikor közbevetem, az apukának nem volt túl erős az érdekérvényesítő képessége a famíliában, ugyanis a lánya után a fia is a palánk alatt igyekszik boldogulni, a gyepszőnyeg helyett.

– A nejem, Lakosa Edit élvonalbeli kosaras volt, Fehérváron kezdett, majd Miskolra igazolt, válogatott kerettagságig vitte. Bajnoki ezüstérmes és kupagyőztes. Miskolcon ismerkedtünk meg, én Borsodban születtem és a DVTK-ban sportoltam, onnan kerültem a Vidihez, 1989-ben. Én tehát jöttem, ő maradt Diósgyőrben, aztán az MTK-hoz szerződött. 1996-ban hagyta abba a sportot, egy évvel később pedig megszületett a lányunk. Enikő érthetően a kosárlabdát választotta, a fiam elkezdett ugyan futballozni, de nem érdekelte túlzottan, a kosárlabdához jobban vonzódott. Elég magas, 13 éves és 180 centiméterre nőtt. Ez nem kiugró, van olyan 15 éves gyerek a hazai mezőnyben, már két méter.

Kuttor mosolyogva teszi hozzá, a Vidiben focizott az ezredfordulón, a korábbi UEFA-kupa döntős csapat erőssége, Wittmann Géza akkoriban pályaedzőként dolgozott, Verebes József segítőjeként. Wittmann említette, fia ügyes volt a futballban is, mégis kosarazik.

– Meg is jegyeztem, csalódás, hogy nem futballozni viszi a fiát. Milyen az élet, az én gyerekem is ezt választotta. Hogy a lányom az anyja nyomán pattogtatni kezdett, az érthető, de a fiam is emellett döntött. Minden jel arra mutat, nálunk az anyai gének erősebbek.

Kuttor volt a csapatkapitánya a Vidi egyetlen Magyar Kupát nyert együttesének 2006-ban. A mai napig rekorder a mezőnyjátékosok között, az élvonalban játszott 560 mérkőzés kapcsán, a teljes mezőnyt tekintve mindössze egykori MTK-s csapattársa, a kapus Végh Zoltán előzi meg, aki 569 élvonalbeli fellépéssel rendelkezik. A jobbhátvéd a válogatottban 19 alkalommal szerepelt, tagja volt annak a csapatnak, amely utoljára szállt harcba a vb-szereplésért. A szerbek elleni, 1997 őszi, Üllői úti pótselejtezőn nem lépett pályára, ellenben Belgrádban középpályásként végigjátszotta a derbit az 5-0-ás, nem túl szép emlékű meccsen. „Nem volt nagy élmény. Tettem vettem, színeztem, amíg tudtam, cipeltem...” – teszi hozzá.

Kuttor 2010-ben, Szombathelyen búcsúzott, majd edzősködni kezdett az Illés Akadémián, Tóth Lászval dirigálták az utánpótlást, az U21-es gárdának volt az edzője. Ezüstérmesek lettek a bajnokságban, a legfelső korosztályokban ez a legjobb eredménye a vasi utánpótlásnevelő műhelynek. Két meccsen vezetőedzőként ténykedett a bennmaradásért küzdő Haladásban, egy döntetlen és egy vereség a mérlege.

– Pápán 2-2-es döntetlent értünk el, majd a Dunaújvárostól 4-1-re kikaptunk otthon, utána vezetők leváltottak. Az elveimmel ellenkező jelenségeket tapasztaltam, amit szerettem volna a magam elképzelései szerint megoldani, de a vezetők részéről ellenállásba ütköztem, felállítottak. Visszatértem a 21 éven aluliakhoz, velük fejeztem be a szezont. A nyarat Fehérváron töltöm a családdal. A lányom az augusztusi Eb után költözik a tengerentúlra, én pedig az Illés Akadémia U19-es csapatát fogom irányítani. Két meccs jutott nekem az élvonalban, nem kizárt, hogy később ismét megpróbálom. Az iskolát el kell végeznem, egyelőre A-licenccel rendelkezem, szeretném megszerezni a pro képesítést, ami 2017-ben indul újra. Úgy gondolom, nem volt korai a bemutatkozás, ám a helyzet nem volt ideális, ugyanis egy bennmaradásért küzdő, ezer sebből vérző csapathoz kerültem, ahol nyugodt szisztematikus munkára nem volt lehetőség. Ha esélyt kapok a folytatásban, szívesen edzősködnék a legmagasabb osztályban, de egyelőre jól érzem magam az utánpótlásban is. Nem vagyok törtető típus, nem ajánlgatom magam, nem késtem le semmiről. 45 évesen még van időm mindenre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!