Sport

2015.01.27. 15:10

Rózsa Csilla: kvótáért a profi golfozók között

Székesfehérvár - Idén 17 versenyen szerepel a golfozók Ladies European Tour-sorozatában a tavaly decemberben profi státuszt szerzett Rózsa Csilla, akinek célja a riói olimpiai kvóta megszerzése.

Ferencz Balázs

Rózsa Csilla az olimpiai kvalifikációért is golfozik idén (Fotó: Koppán Viktor)

„Az újabb és újabb kihívásokat szeretem a golfban, azt, hogy semmi sem ugyanolyan. Minden nap egy más nap, minden ütés egy másik ütés. Imádom, hogy sok helyre eljutok, és sok emberrel találkozom” – nyilatkozta lapunknak még decemberben Rózsa Csilla, az alcsútdobozi Pannónia Golf és Country Club golfozója.

A 18. születésnapját a napokban ünneplő ifjú tehetség 2015-ben számos országban golfozhat a világ minden táján, hiszen a Ladies European Tour keretében 17 versenyen fog ütőt az immár profi golfozó. Rózsa Csilla az előző év végén a marokkói kvalifikációs versenyen elért 17. helyével került a profik közé, és annak ellenére választotta a profi státuszt, hogy az Egyesült Államokban egyetemi ösztöndíjat is kaphatott volna.

– Meg kellett győznöm édesanyámat arról, hogy a fejlődésemet most az szolgálja, ha profiként sportolok tovább – adott némi ízelítőt a családi „vitából” Rózsa Csilla.

– Ha már adódott a lehetőség, hogy ilyen magas szinten, remek játékosok között versenyezhetek, akkor meg kell próbálni, és miért ne sikerülhetne eredményesen szerepelnem? Most kell nyomni, most van itt az ideje, hogy megmutassam magam. A Ladies European Tour első két állomását még kihagyja a Pannónia Golf Club játékosa, de nem marad verseny nélkül. Ezen a héten Spanyolországban lép az elütőhelyre, ahol a profik között újoncnak számító golfozók gyűlnek össze. Csilla a jövő héten utazik az egyesült államokbeli Jacksonville-be, ahol az edzőjével, Tom Burnett-el készül három héten át a február 27.-én rajtoló új-zélandi profi megmérettetésre.

– Ez egy teljesen új közeg lesz, még számomra is kérdés, hogy milyen érzésekkel állok majd ott a legendák között. Ez az év arról szól, hogy beilleszkedjek a profi mezőnybe, de természetesen minél jobban szeretnék játszani, mert a riói olimpiára kell pontokat gyűjteni. Ugyanakkor a legjobb 80 európai játékos között kell végeznem a sorozat zárásakor ahhoz, hogy a következő idényben is a rangos Tour szereplője lehessek. A LET sorozatban az európai viadalok mellett többek között Kínában, Indiában, és az Egyesült Arab Emírségekben is játszik majd a jelenlegi legeredményesebb magyar golfozó.

– Nagyon viszket már a tenyerem, hogy végre játszhassak. Amikor leadtam a nevezésem az új-zélandi versenyre, az első név, akit a listán láttam, az Laura Davies volt, aki egy legenda a sportágban. Négy-öt évvel ezelőtt Ausztriában láttam játszani, már akkor csodáltam, hogy micsoda játékos, és ha belegondolok, hogy most akár egymás mellett is versenyezhetünk, egészen beleborzongok – érzékeltette a viadal színvonalát a mosolygós sportoló. Az ebben a sorozatban elért eredmények beleszámítanak az olimpiai kvalifikációs világranglistába, melynek 2016 júliusi állása alapján alakul majd ki a riói játékok 60-60 fős férfi és női mezőnye. Az indulási jog megszerzése azért is lenne kuriózum, mert a golf Rio-ban debütál a ötkarikás játékokon. A tavalyi amatőr felnőtt EB-n kilencedik helyezett sportolót az egyes állomásokra amerikai edzője ugyan nem tudja elkísérni, de háromszor is Magyarországra repül, hogy segítse Csilla felkészülését. A sport mellett a tanulásra is koncentrálnia kell a fiatal sportolónak, a golfozó idén érettségizik.

– Általában heti hat napot edzek reggel kilenctől este hatig, emellett heti két-három alkalommal kondizom is. 7.-8. osztályos korom óta magántanuló vagyok, bízom benne, hogy az érettségi vizsgák sem jelentenek majd nagy akadályt.

Címkék#golf

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!