Sport

2017.03.15. 08:20

Lánya írt könyvet a Mágusról - Verebes József a magyar labdarúgás meghatározó alakja volt

Budapest - Mintegy kétszáz, újságírókból, edzőkből, egykori játékosokból, sportvezetőkből álló érdeklődősereg előtt mutatták be Verebes Krisztina: Az én mágusom, Verebes József című könyvét Budapesten.

Ferencz Balázs

Az Új Hidegkuti Nándor Stadion dísztermében rendezett eseményen a szerző, Verebes József lánya, Krisztina elmondta, hetven interjú szerepel a könyvben, emellett megidézte édesapja pályafutásának már elhunyt szereplőit, és végignézte az elmúlt évtizedek sportsajtóját is.

Fotó: a szerző

Reményi József Tamás, a könyv szerkesztője erre utalva úgy fogalmazott, a szerző a legnehezebb műfajt választotta, a könyvnek „több szereplője van, mint a Háború és békének, és a hangnemek folyamatosan változnak benne”.

Verebes Krisztina elmondta, könyve tulajdonképpen kollázs, amelyben a címszereplőtől, a néhai edzőtől is számos idézet szerepel.

-A mai nap Verebes József halálának az évfordulója, de remélem, hogy a könyv által a feltámadásának napja is - tette hozzá könnyeivel küszködve. „Sokat meséltek kortársai, játékosai és barátai is. Az interjúk alatt rájöttem, mennyien szerették, szeretik őt. Érzelmileg nem volt könnyű ez a néhány hónap. De én talán így dolgoztam fel a történteket. Pozitív könyvet szerettem volna, sok Verebes-idézettel, humorral. A nehéz időszakokról is írok, a rosszindulatú vádakat viszont nem idézem. Ez most az én válogatásom. A célom, hogy a futballszerető közönség, a szakma ne felejtse őt el, sőt fedezzék fel újra. Ha kell, értelmezzék át a róla kialakult képet” - írta előszavában Verebes Krisztina.

A magyar futball nagy alakja, bajnoki címet nyert a Honvéddal, az MTK-val, kétszer a Győrrel, számos érmet szerzett csapataival. A Videoton együttesét két időszakban is irányította, előbb 1979 és ’81 között, majd az 1998-99-es idényben. Fehérvári játékosai közül Tiber László, Karsai László is megjelent a könyvbemutatón, ahol többek között Bognár György, Pisont István, a Mágus által Európa legjobb középhátvédjének titulált Híres Gábor, vagy a Verebes iránt ellenfélként is tisztelettel viszonyuló Fradi- klasszis, Nyilasi Tibor is méltatta az egykori szakembert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!