Sport

2017.07.01. 08:40

Lemarad, aki nincs teljesen ott fejben - Nagy szükség van a sportpszichológusra

SZÉKESFEHÉRVÁR A profi sportolók teljesítménye mögött egész teamek munkája áll. A siker a sportoló megfeszített munkáját dicséri, de eredményeihez sportpszichológus is hozzájárul.

S. Töttő Rita

Kárpáti Róbert, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház osztályvezető pszichiátere Szilágyi Áron kardvívó riói olimpiai sikeréhez, majd európai ezüstjéhez tette hozzá a tapasztalatát. Ma pedig a Ferencváros labdarúgóinak szerződött sportpszichológusa, aki a fociszezon kezdetének apropóján elmondta: nemcsak a játékosoknak, de a kluboknak is jó, ha értő lélekbúvár dolgozik mellettük, ugyanis a szakember bevezette a Fradinál: mielőtt aláírnak egy játékosszerződést, részletes személyiségteszten mennek keresztül a sportolók, amelynek köszönhetően a vezetőség komplett személyiségprofilt kap róluk.

Szilágyi Áron: Kárpáti Róberttel célzottan a versenyekre készült, a konkrét napra, az ellenfelekre, a különböző helyzetekre. Mivel a szakember korábban párbajtőrözött, ismeri a vívás világát és a vívók lélektanát is, ami nagy előny a sportolónak.

A sportolóknak manapság egyre magasabb elvárásoknak kell megfelelniük, de a lélek és a szellem felkészültsége nélkül lehetetlen dobogóra lépni. Kárpáti Róbert számára Szilágyi Áron kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó riói szereplése jelentette a bizonyítékot arra, hogy jó úton jár. A munka, amelyet a bajnok csapatával karöltve végeztek, az olimpián teljesedett ki, és világított rá, hogy a sport-pszichológus tevékenysége ma már épp olyan elengedhetetlen „kelléke” a profi sportolók teljesítményének, akár az edzőé. A sportoló teljesítménye nem csupán fizikai állóképességén, taktikai érzékén múlik, hanem azon is, mennyire képes lelki és motivációs mélységekből visszajönni, átlendülni a holtpontokon, az önbizalmát megfelelő helyen kezelni.

Kárpáti Róbert munkájának sportpszichológiai része inkább szerelem, hobbi, kísérlet, szakmai életének javát ugyanis a megyeszékhely pszichiátriájának vezetése teszi ki. A szakember viszonylag egyszerű pszichoterápiás módszerekkel dolgozik: önértékelés, motivációfejlesztés, relaxáció, egyszerűbb hipnoterápiás elemek vannak a tarsolyában. Ezeket a pszichológiai terepeket térképeztük fel a szakember segítségével.

A személyiségelemzés során azt tudatosítják, hogyan változik a sportoló viselkedése, amikor nagyobb előnybe - hátrányba kerül, bevállalósabb lesz-e előnyben, túlságosan megzuhan-e hátrányba kerülés esetén. Ha túlságosan bevállalós típus, akkor megeshet, hogy többet hibázik a hajrában. Ha magába zuhan, nem koncentrál eléggé - világít rá a lehetséges sportolói attitűdökre a szakember.

A relaxáció szintén elengedhetetlen titkos összetevője egy későbbi sikernek. A sportolót mentálisan és fizikailag is meg kell tanítani a pihenésre, a kikapcsolásra. Ez nem megy könnyen, az állandó teljesítménykényszerből nehéz kiszakadni, vannak, akiknek ez is segítséggel megy. Az aktív pihenés abban nyújt támogatást, hogy a sportban teljes koncentrációval tudjanak részt venni. A sportpszichológus kelléktárában ott van a hipnoterápia is, amelynek során - derült ki -, például mozdulatsorokat lehet javítani, csiszolni.

Alekszejev Tamara, hasznosnak találná, ha foglalkozna velük sportpszichológus.

Talán az egyik legfontosabb része a sportpszichológus munkájának a motivációfejlesztés. - Azoknak az úszóimnak, akik napi 15 kilométereket úsznak csempétől csempéig, nehéz újat mutatni a mindennapos edzések során, így a motiválásuk is kihívást jelent. Náluk szoktuk alkalmazni azt a drasztikus megoldást, hogy kivesszük őket a napi rutinból, amolyan csapatépítés jelleggel. Mindenkinél, minden sportnál más válik be: vannak, akiket megtanítunk a víz alatt fejben zenét hallgatni vagy éppen monologizálni. De ezt sem szabad a végtelenségig vinni - az úszás ugyanis olyan automatikus mozgássor, amelyből, ha kiesik a versenyző, abba újra visszatérni szinte képtelenség, és ott vége a versenynek. Nagyon finoman kell tehát adagolni ezeket a módszereket - meséli a szakember.

Nem titok, hogy ma Magyarországon a sportpszichológus munkáját még nem feltétlenül ismerik el mindenhol. A lelki ténykedés lehetősége gyakorta az edzőn múlik. Kárpáti szerint a képzett edző segítőként, a nem képzett kvázi riválisként vagy ellenségként tekint a sportpszichológusra. A szomorú az, mondja, hogy van olyan sportoló, akinek az edzője nem tudja, hogy sportpszichológus segítségét veszi igénybe. De az is szomorú, hogy vannak edzők, akik azt gondolják, erre ők alkalmasak. Régen talán ez így is volt, ám amióta világ sportja felgyorsult, kiderült, hogy akikkel sportpszichológus dolgozik, azoknak jobban megy. Az eredmények jelzik a szakma létjogosultságát - a csapat sportoknál is, azzal a nehezítéssel, hogy a több szereplő mellett váratlan elemek is felbukkannak, amelyek a végeredményt befolyásolják. A véletlen szerepe, s a hibázási lehetőség nagyobb a futballban, mint akármelyik másik csapatsportban.

Szilágyi Áron egyébként így nyilatkozott a Kárpáti Róberttel való munkáról: - Robi gyakran jelen van a versenyeimen. Ilyenkor egyébként több nem is szükséges, pont azok a félmondatok, szavak jelenthetnek nagy segítséget, amelyeket akkor váltunk. Néha vicces, hogy a versenyeken SMS-ben kommunikálunk, miközben húsz méterre van tőlem a lelátón A hatékonyság a lényeg, és ez megvan!

Marosi Katalin olyannyira híve a sportpszichológusi szakmának, hogy ő maga is képzi magát ezen a téren

A mai élsportban, vélekedik az olimpiai bajnok, már nem elég a jó fizikai állapot és technikai tudás. Aki nem figyel a mentális felkészülésére, az könnyen lemaradhat a nagy sikerekről.

A fehérvári teniszezőnő, Marosi Katalin már befejezte profi pályafutását, amely talán eredményesebb is lehetett volna egy szakember folyamatos segítségével. Végül innen jött a sugallat, hogy ő maga is kitanulja a szakmát egy amerikai egyetemen.

- Decemberben fogom befejezni a képzést, és éppen most végeztem el egy különálló kurzust, ami nagyon jó gyakorlati alapokat adott. Terveim szerint a következő évet már új kezdeném, hogy ezen a területen is tudjak segíteni. Volt, amikor velem is foglalkozott karrierem során szakember. Ezért is alakult ki az érdeklődés a szakma iránt, mert egész pályafutásom során azt éreztem, hogy ha fejben jobb tudnék lenni, akkor sokkal többre vihetném. Így önmagam segítségére kezdtem el könyveket bújni a témában. A tenisz élmezőnyében manapság már mindenki tökéletesen teniszezik, ami igazán eldönti, hogy ki lesz top10-es, azt kizárólag a mentális tényezők határozzák meg.

Az öttusázó Alekszejev Tamara egy hete mondhatja magát világkupa-győztesnek, egyelőre saját erőből.

- Nem dolgoztam még sportpszichológussal pályafutásom során, bár nem mondom azt, hogy elzárkóznék tőle. Régebben volt róla szó, hogy esetleg igénybe vesszük, aztán valahogy elsikkadt. Egészen biztosan sokat segítene, mert akad olyan nehéz szituáció, amikor hasznos lenne, hogy tudjak beszélni egy szakemberrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!