Sport

2014.12.20. 17:15

Megállítja a lándzsát - Beszélgetés Kovács Péterrel, a székesfehérvári kungfusok edzőjével

Székesfehérvár - Kortalan arc, mosolygó kék szemek, a nyílt tekintet bizalomra ösztönöz. Kovács Péterrel, a fehérvári kungfusok edzőjével, ahogy ők mondják, jiao-lianjével beszélgetek. Mint megtudtam, 2005 óta van hivatalos kungfu-oktatás Székesfehérváron, Péter 2006 óta vezeti az edzéseket.

Zsohár Zsuzsanna

- 2006-ban már oktató volt, meséljen a pályafutásáról, hogy csöppent a kungfuba?

- Egészen kisgyerek korom, az első Bruce Lee filmek megnézése óta tudom, hogy kungfuzni szeretnék. Amikor Budapestre kerültem egyetemre, akkor vált ez álomból valós lehetőséggé. A shaolin kungfusok első edzése, amit megnéztem, meditációval kezdődött, és igazi embert próbáló testi-lelki gyakorlatok sorával folytatódott. Rögtön tudtam: jó helyen járok. Így kerültem a XI. kerületi ősegyesülethez , majd a budaörsi egyesület alapítói közé, ahová azóta is tartozom. A jelenlegi kungfutanárokat egy 1999-ben Kínából, a Shaolin templomból érkezett és azóta Magyarországon élő shaolin szerzetes, Shi Xing Hong tanítja, a tudásunk tehát első kézből származik.

- Hogyan került a budaörsi egyesület Székesfehérvárra?

-A shaolin kungfu oktatását Székesfehérváron a Hagyományos Kínai Harcművészeti és Kulturális Egyesület képviselője, Szentirmai Béla meghívására kezdte el Shi-fu Serflek József, a Magyar Wushu Egyesület vezetője és mestere 2005-ben. A fehérvári kungfus csapat megalakulása, illetve a kezdeti hely- és időpontkeresések után a mester az oktatást saját segédtanáraira bízta. A csoportot 2006 márciusában vettem át. Az egyesület 2013-ban egyébként megalakította a fehérvári szakosztályt, így jogilag is elkülönülten működhet az itteni csapat.

Jiao-lian Kovács Péter irányítása alatt kungfuzás közben a gyerek teste, lelke, szelleme együtt fejlődik
Fotó: gongfu.hu

- Mekkora a fehérvári csapat, mit kell tudni az itteni kungfusokról?

- Az első nagy generáció nemrég repült ki. Ők huszonheten voltak, mára felnőttek. Közülök nyolc tíz tanítványom a mai napig aktívan kungfuzik. A felszabadult helyekre most ismét várjuk az általános és középiskolás diákokat. Korábbi versenyzőink egyébként általában dobogós helyezéseket értek el a magyarországi versenyeken, de például 2012-ben a Nemzetközi Chan Wu Szövetség egy hónapos edzőtáborában is részt vehettek páran Kínában, a szövetség Guangdong tartománybeli központjában.

- Mivel jár a heti kétszeri elfoglaltság, mit kap a gyerek? Kungfuzás közben a gyerek teste, lelke, szelleme együtt fejlődik. A mozgáskoordináció, az állóképesség, a fegyelem, figyelem már-már közhelyszámba megy. Fontos, hogy a gyerek a testén és a mozgáson keresztül megtanulja, ha elég sokat és elég kitartóan küzd, övé lesz, amit el akar érni. Egy olyan pályát nyújtunk, ami nem csak a heti két edzésből és a bottal hadonászásból áll. Gyerekként megtanulja az önvédelmet, és mire 18 20 éves, már az önvédelemre sem lesz szüksége, mert olyan belső tartással fog rendelkezni, hogy el tudja hárítani a támadást. Nagyon érdekes egyébként, hogy a kínai nyelvben a wushu harcművészetet jelent, ahol a wu a harc, a shu a művészet. Ha a harc írásjelét elemeire bontjuk, akkor a lándzsa és a megállít írásjelét kapjuk meg. És, hogy meg tudjuk állítani a harcot, attól válik az egész művészetté.

- Ha valaki szeretne bekapcsolódni, hogy teheti meg?

- Székesfehérváron a Kodolányi Középiskolában (Szabadságharcos utca 57.) tartunk edzést kedden és csütörtökön, 16.30 és 18 óra között általános és középiskolásoknak is. Tervezzük továbbá, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően bemutató órákat tartunk a fehérvári iskolákban, az órarendi testnevelés keretén belül is. Ezzel kapcsolatban egyébként szívesen fogadjuk az iskolák megkeresését is, hiszen közös érdekünk, hogy a diákok színvonalas test- és mozgáskultúrát sajátítsanak el. Ami a mozgást illeti, sokszor járunk bemutatókra, különféle rendezvényekre. Fehérváron a majálison, de Budapesten a Sziget fesztiválon is felléptünk már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!