Sport

2017.04.20. 16:05

Divízió 1/A: öt kőkemény ellenfél vár a mieinkre a kijevi világbajnokságon

Szombaton a házigazda Ukrajna ellen kezdi meg szereplését a magyar jégkorong-válogatott a kijevi Divízió 1/A világbajnokságon.

Szupkai Gábor

Négy felkészülési mérkőzés, négy vereség. Az A-csoportos svédektől 4-0-ra, a vb-ezüstérmes finnektől 6-1-re, míg a szintén A-csoportos szlovénektől 5-3-ra kapott ki Budapesten a csapat. Utóbbi együttessel Celjében is megmérkőzött a magyar együttes, ott 2-1-re győzött Szlovénia. Persze nem szabad emiatt máris vészharangokat kongatni, ilyen kaliberű csapattal - Kazahsztánt kivéve - nem nagyon lesz dolgunk a világbajnokságon.

- A felkészülésnél soha nem az eredmény a legfontosabb, hanem a tapasztalatszerzés, hogy hogyan kezelnek nyomás alatt egyes játékosok bizonyos szituációkat, milyen döntéseket hoznak - fogalmazott Rich Chernomaz, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Kóger Dániel és Keegan Dansereau szombattól nem a finnek ellen kell helyt álljon, de a házigazdával kezdeni sem egy leányálom
Fotó: Kricskovics Antal

A mieink tavaly a legjobbak között szerepeltek, és ahhoz a csapathoz képest tíz változás történt a 22 fős keretben. Csányi Karol, a frissen honosított Dansereau Keegan, valamint Terbócs István abszolút újonc, ők még nem szerepeltek a válogatottban világbajnokságon. Nem lesz ott többek közt a kapuban Vay Ádám, aki klubjával rájátszásba jutott, de nem sikerült beverekednie magát a keretbe Hetényi Zoltánnak sem. Ezúttal Rajna Miklós mellett Bálizs Bence igyekszik útját állni a kapura tartó korongoknak. A védelemben Garát Zsombor és Stipsicz Bence még mindig csak 19, illetve 20 éves, ennek ellenére már rutinosnak mondhatóak, hiszen mindketten ott voltak a 2016-os vb-n, míg Gőz Balázs és Varga Arnold több évnyi kihagyás után szerepelhet újra a válogatott keretében.

Vay Ádámhoz hasonlóan szintén klubkötelezettségei miatt nem lesz ott Kijevben a pillanatnyilag legmagasabban jegyzett magyar játékos, Sebők Balázs, aki a KalPa színeiben érdekelt a finn élvonal döntőjében. Azonban így is három légiós, Bartalis István (Schwenningen), Galló Vilmos (Linköping) és Hári János (Leksands) áll rendelkezésre.

Rich Chernomaz nem fogalmazta meg egyértelműen, hogy pontosan mi a cél Kijevben. Viszont a hatcsapatos mezőny első két helyezettje jut fel az elitbe, az utolsó 2018-ban a divízió I/B-ben szerepel majd. A legfontosabb az lenne, hogy ez utóbbit mindenképpen elkerüljük.

A magyar válogatott vb-programja

A kezdési időpontokat magyar idő szerint tüntettük fel.

Április 22., szombat, 12.30: Ukrajna-Magyarország

Április 24., hétfő, 19.30: Magyarország-Ausztria

Április 25., kedd, 16.00: Magyarország-Koreai Köztársaság

Április 27., csütörtök, 16.00: Lengyelország-Magyarország

Április 28., péntek, 12.30: Magyarország-Kazahsztán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!